來參觀我的小花園~~(14/11//08 updated P.13)

作者: raccoon 发表于 2008-4-25 15:55:12
27844 252
爱哥 發表於 2008-7-3 21:41:09 |顯示全部樓層
养的健康漂亮,我感觉光线其实很重要。
raccoon 發表於 2008-7-3 22:29:40 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2008-7-3 18:15 發表
我估唔到係乜名,淨係知好靚

多謝欣賞…
我特別影俾kong姐睇的。
raccoon 發表於 2008-7-3 22:30:29 |顯示全部樓層
原帖由 爱哥 於 2008-7-3 21:41 發表
养的健康漂亮,我感觉光线其实很重要。

對呀,有天然光係好d架。
tohk 發表於 2008-7-4 00:53:01 |顯示全部樓層
一個字..... "勁" 呀!!
kong 發表於 2008-7-4 09:38:56 |顯示全部樓層
好靚呀,隻迷岩係咩名呀?我估唔到呢!
我睇個仔都未識攪部機呀!得閒我請你tea丫,你教我,我教個仔.
raccoon 發表於 2008-7-4 15:27:59 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-7-4 09:38 發表
好靚呀,隻迷岩係咩名呀?我估唔到呢!
我睇個仔都未識攪部機呀!得閒我請你tea丫,你教我,我教個仔.

好呀,大家住咁近,得閒tea一tea。
隻迷岩呢…其實都係Sinn. Plumb Pudding,唔知點解同一棵今次開出來喉嚨成圈紫色,都幾百變架。
kong 發表於 2008-7-4 15:55:52 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-7-4 15:27 發表

好呀,大家住咁近,得閒tea一tea。
隻迷岩呢…其實都係Sinn. Plumb Pudding,唔知點解同一棵今次開出來喉嚨成圈紫色,都幾百變架。

咁我地pm 再聯絡!
raccoon 發表於 2008-7-4 17:11:49 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-7-4 15:55 發表

咁我地pm 再聯絡!

好呀!
raccoon 發表於 2008-7-4 17:12:52 |顯示全部樓層
冇人估隻AV?係發叔d字花來的,有名架。
maoer 發表於 2008-7-15 20:41:38 |顯示全部樓層
好多啊    good
惡姨 發表於 2008-7-17 23:24:02 |顯示全部樓層
你屋企一定好通風,睇落都好高層下,唔駛開冷氣,衹係開風扇就夠,都慳返唔少電費喎,我一年前都係AV迷,但比隻兔仔玩死哂,依家冇咁好心機種囉
raccoon 發表於 2008-7-24 22:16:00 |顯示全部樓層

我返來啦…

貓貓正開得漂亮add6icon
有K. Connecticut Belle, K. Peridots Kitlope。
橘子貓都就開啦。add7icon

K. Peridots Kitlope

K. Peridots Kitlope
20080723_657 (Small).JPG

K. Connecticut Belle

K. Connecticut Belle
20080723_667 (Small).JPG
20080723_665 (Small).JPG

橘子貓

橘子貓
raccoon 發表於 2008-7-24 22:21:15 |顯示全部樓層
還有義賣回來的Sinn. Star Eyes,開了最少個多星期也不凋謝。
20080718_637 (Small).JPG
20080718_639 (Small).JPG
ivo 發表於 2008-7-24 22:36:30 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-6-23 15:03 發表
唔制呀…

請教一下, 點解要cut晒d花呢?
sel 發表於 2008-7-24 23:18:32 |顯示全部樓層
呢隻係??

siboney 發表於 2008-7-25 22:08:35 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-7-24 23:18 發表
呢隻係??http://www.hkplants.com/attachme ... 90&t=1216912744¬humb=yes

係咪Thunder Surprise? 但花花變了全白~
raccoon 發表於 2008-7-25 23:53:22 |顯示全部樓層
原帖由 ivo 於 2008-7-24 22:36 發表

請教一下, 點解要cut晒d花呢?

要留返d養份渡夏,因為開花係好傷身的…(好似生仔咁囉)
raccoon 發表於 2008-7-25 23:54:11 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-7-24 23:18 發表
呢隻係??http://www.hkplants.com/attachme ... 744&nothumb=yes

呢隻係 Orchard's Bumble Magnet。
花草之家 發表於 2008-7-26 10:42:32 |顯示全部樓層
你種的花好漂亮啊! 無花觀葉也好看。
raccoon 發表於 2008-7-26 22:49:00 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-7-26 10:42 發表
你種的花好漂亮啊! 無花觀葉也好看。

多謝欣賞。