求助各位生長點不斷變爛

作者: 雍正 發表于 2008-4-24 20:13:27
6040 19
佢上星期六同其他姊妹一齊沖涼後
就出現此情況,其他的都冇事
唯獨佢中心兩小葉兩日後變爛
之後已立即剪左d葉仔,落保鮮素
但剛剛放工返屋企見到仲勁左
連中層d葉都出事啦!依家我可以點呀!

我係放佢係溫箱種的,溫箱底的坑加了水
沒有打開氣孔,其實咁樣關唔關事呢

求求大家救救我吧!

P4240067 (Small).JPG
P4240068 (Small).JPG
P4240069 (Small).JPG
P4240071 (Small).JPG
P4240072 (Small).JPG
peeseela 發表於 2008-4-24 20:15:29 |顯示全部樓層
會唔會係中心點有水, up爛. 有冇相post.
回復

雍正 發表於 2008-4-24 20:23:27 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-4-24 20:15 發表
會唔會係中心點有水, up爛. 有冇相post.

已經貼左相啦
回復

peeseela 發表於 2008-4-24 20:36:46 |顯示全部樓層
佢好多斑, 比較怕熱, 你又放係溫箱, 有冇開冷氣, 保險d剪塊葉留種先.
回復

小花朵 發表於 2008-4-24 20:42:33 |顯示全部樓層
佢太多白色太少綠,全白o既葉無葉綠素係比較弱。
你話"剛剛放工返屋企見到仲勁左",咁就係病菌蔓延,係由爛中間兩塊葉開始。有爛的葉須盡剪掉,因為病菌蔓延會好快。中間應該仲有爛既地方要盡量清除,同消毒。病菌可令成棵花幾日內爛掉。

回復

雍正 發表於 2008-4-24 22:55:19 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-4-24 20:36 發表
佢好多斑, 比較怕熱, 你又放係溫箱, 有冇開冷氣, 保險d剪塊葉留種先.

其實我就係覺得佢唔夠葉綠素
所以先放佢入溫箱,迫佢出多d綠
等佢強壯d,點知竟然係反效果
真係一個大教訓
回復

雍正 發表於 2008-4-24 22:59:53 |顯示全部樓層
原帖由 小花朵 於 2008-4-24 20:42 發表
佢太多白色太少綠,全白o既葉無葉綠素係比較弱。
你話"剛剛放工返屋企見到仲勁左",咁就係病菌蔓延,係由爛中間兩塊葉開始。有爛的葉須盡剪掉,因為病菌蔓延會好快。中間應該仲有爛既地方要盡量清除,同消毒。病菌可令成棵花幾 ...

我星期日先用花寶紫羅蘭消毒殺菌劑溝洗潔精同佢沖涼
咁依家係咪都要洗多次先得呢

請指教!
回復

Tony 發表於 2008-4-24 23:03:49 |顯示全部樓層
我會cut頭,cut到冇爛個度,同時會剪葉留種....
回復

cck07123 發表於 2008-4-24 23:03:54 |顯示全部樓層
我諗同你幫佢沖涼有關,可能整親佢

曾經聽聞班葉如果太熱就需要多D能量,所以要多D葉綠素,令塊葉綠D
有錯請指正
回復

agnespoon 發表於 2008-4-24 23:05:37 |顯示全部樓層
消毒殺菌劑我之前都買左樽返黎開稀佢用, 不過我唔係用黎幫佢沖涼, 而係用黎噴係患處位置, 因為幫佢沖涼我驚d藥性太勁, 我諗你最好將佢放返出去比較通風既地方可能會好d.
回復

雍正 發表於 2008-4-24 23:07:27 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-4-24 23:03 發表
我會cut頭,cut到冇爛個度,同時會剪葉留種....

我已經cut到冇爛個度啦,依家中間光脫脫
咁依家使唔使消毒多次呢?
回復

雍正 發表於 2008-4-24 23:10:43 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-24 23:05 發表
消毒殺菌劑我之前都買左樽返黎開稀佢用, 不過我唔係用黎幫佢沖涼, 而係用黎噴係患處位置, 因為幫佢沖涼我驚d藥性太勁, 我諗你最好將佢放返出去比較通風既地方可能會好d. ...

明白!我依家就用黎同佢噴傷口先

多謝大家指點!
想望救得返啦!
回復

Tony 發表於 2008-4-24 23:11:40 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我個棵cut完,咩都冇攪,又見佢冇咩事喎
回復

agnespoon 發表於 2008-4-24 23:16:26 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-4-24 23:10 發表

多謝大家指點!
想望救得返啦!

你噴完之後如果覺得情況受到控制, 可以一星期後先再噴一次黎做預防. 如果情況冇好轉, 咁就要噴密少少啦, 我之前果盆中左蟎, 第一次我怕藥性太強所以溝得好稀, 結果殺唔死d蟎, 之後再溝d勁少少既就殺得死, 不過都係有d驚, 所以再噴多左一次, 依家咩事都冇, 盆花仲好健康冇問題,不過中蟎果個中心位就未見有葉再生出黎.
回復

雍正 發表於 2008-4-24 23:17:44 |顯示全部樓層
聽完各位大俠既意見
真係穫益良多
多謝大家
回復

agnespoon 發表於 2008-4-24 23:22:53 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-4-24 23:11 發表
我個棵cut完,咩都冇攪,又見佢冇咩事喎

你果盆梗係冇事啦, 話晒你都係一級花友麻.
回復

小花朵 發表於 2008-4-24 23:24:45 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-4-24 23:10 發表

多謝大家指點!
想望救得返啦!

你用果d係邊隻殺菌劑呀,殺菌殺蟲劑要用清水沖走,High-Fresh就可以留响傷口度。
回復

jolin 發表於 2008-4-25 00:05:53 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-4-24 20:13 發表
佢上星期六同其他姊妹一齊沖涼後
就出現此情況,其他的都冇事
唯獨佢中心兩小葉兩日後變爛
之後已立即剪左d葉仔,落保鮮素
但剛剛放工返屋企見到仲勁左
連中層d葉都出事啦!依家我可以點呀!

我係放佢係溫箱種的,溫箱底 ...

其實啲水照頭淋棵花係無事的,我都經常做,有時淋完仲會靚咗.但要點在於濕咗之後,要令佢乾翻,我會由得佢在冷氣下吹吹風,我亦有同事會逐一將佢索乾,depends on你喜歡.你棵花現在是否仲好濕
回復

雍正 發表於 2008-4-25 07:28:36 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2008-4-25 00:05 發表

其實啲水照頭淋棵花係無事的,我都經常做,有時淋完仲會靚咗.但要點在於濕咗之後,要令佢乾翻,我會由得佢在冷氣下吹吹風,我亦有同事會逐一將佢索乾,depends on你喜歡.你棵花現在是否仲好濕  ...

我已經將所有花都一次過用風扇吹乾,唯獨佢一個有事。
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 09:57:05 |顯示全部樓層
我返到公司啦, 我果盆172昨天幫佢沖完涼風乾左之後入泥, 今早見佢黑狙果掉葉救唔返, 另一塊就好健康冇事, 好財救得返仲未死晒, 不過現時就只得返一塊葉, 勁肉酸. 今早我都唔敢再加水比佢, 如常噴霧式灑水咋.
回復