返回列表 發新帖

終於做好喇!

作者: ハマナス 發表于 2008-4-23 23:11:07
3655 36
chris 發表於 2008-4-24 13:10:06 |顯示全部樓層
發叔果隻, 即係邊隻, 睇個樣似 T5 多啲, 你睇下支光管幾多 W,
如果係 22吋長 14W, 就係 T5

距離要睇下你種O既係乜野種類, 迷你及半迷你一定唔夠光,  

如果 SET 過就 SET 16 - 14吋, 不過通常係計葉面同光管的距離, 12吋就差唔多
回復

chris 發表於 2008-4-24 13:11:01 |顯示全部樓層
仲有 你只裝一枝光管, 如放得花多, 光管兩邊就唔夠光
回復

ハマナス 發表於 2008-4-24 13:15:54 |顯示全部樓層
原帖由 trust_fl 於 2008-4-24 09:24 發表
個架真係好正呀~ 唔止你有覺好瞓~ d 花又唔駛驚俾貓貓襲擊而有覺好瞓~ 而貓貓對d 花失去興趣亦都有覺好瞓呀~

多謝! 其實個架整得唔好睇, 不過總算係R爆頭, 嘔心瀝血之作。
其實兩隻百厭星一直睇住我地整個架, 睇到攰就係紙盒上瞓, 佢地唔係對花花失去興趣, 係攪唔到咋!

原帖由 krista 於 2008-4-24 09:36 發表
你有無限空間呀, 快啲又去入貨啦

我會架喇! 下個月先再入, 費事老公乍型

原帖由 kendrew 於 2008-4-24 10:25 發表

好彩我個女唔係好理我D花花啫… Touchwood…

你個女好靚女呀! 你就好啦! 如果我O個兩個女肯同花花和平共處, 我就唔使攪咁多野啦!
回復

ハマナス 發表於 2008-4-24 13:20:51 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-4-24 10:34 發表
似乎燈同花的距離太遠,你要加高個av枱到距離燈一尺左右.
好有籠屋 feel~ 我諗起之前有個花友post左張相:幾隻貓圍住一個小籠仔,裡面有隻蒼鼠~ ...

哎! 幅牆真係多災多難, 又要再鑽過...

原帖由 JenniferC 於 2008-4-24 11:17 發表
會唔會因長期濕度高令這面牆的牆身發霉?

發霉?? 我無諗過

回復

ハマナス 發表於 2008-4-24 13:29:50 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-4-24 13:10 發表
發叔果隻, 即係邊隻, 睇個樣似 T5 多啲, 你睇下支光管幾多 W,
如果係 22吋長 14W, 就係 T5

距離要睇下你種O既係乜野種類, 迷你及半迷你一定唔夠光,  

如果 SET 過就 SET 16 - 14吋, 不過通常係計葉面同光管的距離 ...

仲有 你只裝一枝光管, 如放得花多, 光管兩邊就唔夠光

肯定唔係T5, 唔知咩80咁上下, 3尺長, 睇支光管邊到知幾W?
而家光管放係中間, 係咪都會唔夠光?
回復

chris 發表於 2008-4-24 14:53:28 |顯示全部樓層
光管一端會印光管的規格, 不過有些雜牌就得個牌子 (我家中有枝就係)

如果塊板係好闊, 兩邊的就會離光管好遠, 唔夠光
回復

cck07123 發表於 2008-4-24 17:27:34 |顯示全部樓層
d 花花又換新居啦,真係好
好彩整番個籠o者
唔係的話佢地食花都似........
回復

noel 發表於 2008-4-24 18:12:29 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-24 11:17 發表
會唔會因長期濕度高令這面牆的牆身發霉?

應該唔會嘅,一般嚟講我地都係四、五日オ淋一次水,而且不會留太多水在碟底,
除非d花多到好似花場咁,就好難講喇~
回復

noel 發表於 2008-4-24 18:19:28 |顯示全部樓層
光管同 AV距離最好有14~16吋,因為唔排除將來大棵咗嘅花要更多距離,
情願預鬆少少,唔夠光最多咪加d野 "浪"高佢,總比要成個拆好...
回復

Purple 發表於 2008-4-24 19:08:26 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-4-24 13:29 發表

肯定唔係T5, 唔知咩80咁上下, 3尺長, 睇支光管邊到知幾W?
而家光管放係中間, 係咪都會唔夠光?

估計你講嘅係飛利浦嘅super80, 3呎長, 30watt, 如果係, 佢比同類extra bright 30%
回復

sukyee0227 發表於 2008-4-24 19:17:58 |顯示全部樓層
唔夠光,不如加多一支光管,會好好多,不用再搞個架
回復

ハマナス 發表於 2008-4-24 20:20:26 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-4-24 14:53 發表
光管一端會印光管的規格, 不過有些雜牌就得個牌子 (我家中有枝就係)

如果塊板係好闊, 兩邊的就會離光管好遠, 唔夠光

我問過我老公, 就係Purple講O個支飛利浦嘅super80

原帖由 cck07123 於 2008-4-24 17:27 發表
d 花花又換新居啦,真係好
好彩整番個籠o者
唔係的話佢地食花都似........

好彩整咗個籠, 我今日無鎖佢地係房, 返到來都完全無事發生, AV已完全渡過危險期, 跟住就係觀察期

原帖由 Purple 於 2008-4-24 19:08 發表

估計你講嘅係飛利浦嘅super80, 3呎長, 30watt, 如果係, 佢比同類extra bright 30%

係呀! 係呀! 咁使唔使再SET過個架?
回復

ハマナス 發表於 2008-4-24 20:25:57 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2008-4-24 18:12 發表

應該唔會嘅,一般嚟講我地都係四、五日オ淋一次水,而且不會留太多水在碟底,
除非d花多到好似花場咁,就好難講喇~

咁都無咁驚!

原帖由 noel 於 2008-4-24 18:19 發表
光管同 AV距離最好有14~16吋,因為唔排除將來大棵咗嘅花要更多距離,
情願預鬆少少,唔夠光最多咪加d野 "浪"高佢,總比要成個拆好...

謝謝你的意見!

原帖由 sukyee0227 於 2008-4-24 19:17 發表
唔夠光,不如加多一支光管,會好好多,不用再搞個架

唔知我而家用O個支SUPER 80夠唔夠用呢?
回復

nickyhk 發表於 2008-4-25 09:23:36 |顯示全部樓層
前面唔加一塊,好似好睇d, 加左好似佢地坐監咁.
回復

6792 發表於 2008-4-25 09:38:13 |顯示全部樓層
整得好企理啊

我見有d花店用紫色管,其實用日光管好定紫外光管好?
回復

p@g 發表於 2008-4-25 09:42:33 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 25/4/2008 09:23 發表

無辦法啦...隻貓貓貪玩

好彩我家貓貓係大食懶
對d花花完全無興趣
回復

ハマナス 發表於 2008-4-25 10:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 nickyhk 於 2008-4-25 09:23 發表

我都覺得唔加好睇d!
不過唔加就唔似籠屋

原帖由 6792 於 2008-4-25 09:38 發表
整得好企理啊

我見有d花店用紫色管,其實用日光管好定紫外光管好?

謝謝!
花友話加紫外光管對人體唔好, 屋企用光管就得喇!

原帖由 p@g 於 2008-4-25 09:42 發表

無辦法啦...隻貓貓貪玩

好彩我家貓貓係大食懶
對d花花完全無興趣

好羨慕你家貓貓係大食懶
我家兩女係過度活躍症加常發神經症後群
回復