小貓待領

作者: tmty 发表于 2012-8-17 10:35:41
4274 38
tmty 發表於 2012-8-21 10:51:09 |顯示全部樓層
唉, 可能我處理得不是太好

大了再轉送人就不大好了。大家都有了感情。貓貓適應了在a家。轉去b家要從頭再適應。同時會傷了牠的心,覺得讓人遺棄。  發表於 2012-8-21 14:21
妳可以待小貓大一點才拿給領養者.  發表於 2012-8-21 13:29
沒關係的,大家都知你擔心。請你再聯絡fionfion啦,能夠在此地相遇都算是有緣。請大家惜福、惜縁。  發表於 2012-8-21 11:32
kennytaki 發表於 2012-8-21 13:42:27 |顯示全部樓層

請問貓貓現在怎樣?大家都係擔心貓貓,tmty 不如你去fion家看一看啦。
土豆貓 發表於 2012-8-21 14:05:41 |顯示全部樓層
其實如果你係愛貓既, 任何一個花友話領養你都會擔心佢合吳合適啦, 既然係錦既話, 倒不如俾個機會fionfion啦, 佢錦有誠意我覺得應該相信佢會對小貓好好同埋會同貓貓相處到既....
芬芬 發表於 2012-8-21 15:20:56 |顯示全部樓層
為了猫猫好!盡早給它一個穩定的家!待猫猫和新家庭慢慢互相適應!我的猫猫剛剛在家五個星期了!它回來的時候大概兩個多月!被遺棄的!如果不是養了這隻!我都會在這領養呢!

你的喵喵真的很幸福~喵喵習慣了你家環境了嗎?  發表於 2012-8-21 22:37
tmty 發表於 2012-8-21 15:57:06 |顯示全部樓層
會面取消了,小貓仍在家中.

原本,我約她與小孩一起見面,是要看看她/小孩與小貓玩時有否有我擔心的問題, 因為小貓與人玩時, 會牙,手及腳爪並用,比大貓更容易爪傷人. 另外,看看小孩是活躍還是文靜的, 小孩會否聽FionFion 話. 之後再作決定.

jose666 發表於 2012-8-21 16:41:11 |顯示全部樓層
FionFion為小貓準備好一切, 而家一場歡喜一場空~
樓主有冇諗過, 不如你自己養反啦, 咁咪唔洗再擔心其他野law~
kennytaki 發表於 2012-8-21 20:11:23 |顯示全部樓層
相信一定有人要的,有很多有愛心的人。
BRONNLEY 發表於 2012-8-21 21:42:33 |顯示全部樓層
睇得出樓主係愛貓之人,所以想幫貓貓搵戶好人家。但係花友始終係花友,樓主又點能夠要求熱心人又俾你睇下貓貓點同領養人家人相處、甚至領養人家人同領養人點相處呢?要咁多樣「考核」,比領養機構嘅領養程序仲要繁複呢~~再講,樓主一開始又冇提到自己咁在意領養人嘅背景,原來樓主就算約左出黎見面都未必等於即刻放心將貓貓交俾領養人,但係FionFion一心諗住會帶到貓貓返屋企,買定所有用品,仲令屋企小朋友空歡喜一場...

樓主主動搵返FionFion傾下啦,字裡行間我都相信FionFion會係一個好主人呢,樓主都要對其他人有信心啊~~

x4  發表於 2012-8-22 10:01
x3  發表於 2012-8-22 08:31
X2  發表於 2012-8-21 22:38
paulpaul 發表於 2012-8-21 22:46:14 |顯示全部樓層
難得有個有誠意既領養者!!!!!
為貓貓一生著想
三思吧!
而且領養人亦可及早同貓建立關係!
paulpaul 發表於 2012-8-21 22:50:43 |顯示全部樓層
一開始就出個post問有無人領養
到有人領養時又唔比人
Sorry...我比較緊張貓的幸福!
我自己亦經常接觸貓義工, 知道好難先會有領養人出現
唔好錯過!!! 結左婚有兒女既領養者才是穩定之選!
考慮考慮!!!
金盞花 發表於 2012-8-22 00:20:23 |顯示全部樓層
paulpaul 講得啱, 要搵人肯去領養一隻貓真係唔容易, 知道樓主好想用心去選擇合適嘅貓主人, 想搵個最好嘅人選, 雖然我唔識fionfion, 但睇見佢之前個帖話做好晒迎接貓貓嘅準備, 相信佢係一個做事周詳有計劃嘅人. 就算你搵其他人一樣唔知佢底細,   俾個信心相信佢啦!
走得慢 發表於 2012-8-22 00:34:23 |顯示全部樓層
想得太多了
青蛙媽媽 發表於 2012-8-31 00:44:53 |顯示全部樓層

係我個女19個月巳領養一隻5歲貓咪, 我都係之前完全零經驗養貓,
到我個女而家4歲巳收養第二隻貓咪, 仲要兩個半月, 完全無問題,
所以下次你再有貓要找人家領養, 唔需要太過擔心小朋友方面~
我地一家三口, 養得貓狗巳知道隨時會俾咬, 或抓傷,
這些都是小問題, 我女成日同貓貓玩都係會俾貓咪唔小心抓傷,
完全無事wo~

最緊要貓貓有新主人, 會有幸福的家~
其次是無必要一定要先有養過貓咪經驗~  
樓主, 希望不要怪我多事, 我只係同大家分享我個經歷~
corina 發表於 2012-8-31 00:54:02 |顯示全部樓層
我讀幼稚園時屋企已經養貓了,小朋友年紀小根本唔係問題,而且FionFion真是一位有誠意的領養者,樓主真係諗多了~
青蛙媽媽 發表於 2012-8-31 01:04:42 |顯示全部樓層
corina 發表於 2012-8-31 00:54
我讀幼稚園時屋企已經養貓了,小朋友年紀小根本唔係問題,而且FionFion真是一位有誠意的領養者,樓主真係諗多 ...

小朋友越早接觸動物, 更加深愛護動物的意識~
corina 發表於 2012-8-31 09:59:19 |顯示全部樓層
青蛙媽媽 發表於 2012-8-31 01:04
小朋友越早接觸動物, 更加深愛護動物的意識~

仲可以培養責任感,我細個時負責喂貓同清理貓沙盆咖
芬芬 發表於 2012-8-31 14:56:38 |顯示全部樓層
小朋從小教導他愛護動物和如何跟動物相處是件好事呢!可能小朋將來長大了!未必喜歡養動物!但起碼他會有尊重和愛護動的心態!一個家庭中,要養動物!媽媽或者爸爸十分喜歡動物!已經是有很好的條件!因為夠成熟引導到小孩跟動物一齊生活!
AIR 發表於 2012-10-19 13:33:31 |顯示全部樓層
過了差不多一個月了,... 請問樓住收養的小貓近況如何? 改了名未? 之前我媽媽在垃圾房拾到一隻病弱小貓..經過一個月睇醫生同細心照顧下..現在很活潑, 周屋走來走去...
kendrew 發表於 2012-10-31 17:45:21 |顯示全部樓層
請問樓小貓近況如何?被收養了嗎?