長大了, 問題也來了

作者: 四少 發表于 2012-8-17 09:17:47
1795 17
問題

1. 秋葵 突然快速成長, 開始現花蕾, 奇怪的三棵 秋葵 有同一問題, 花蕾 一直長, 但亦一直落, 沒有長大開花就跌到地上.

2. 青瓜長出了不少母花, 長至約2吋長, 就沒再長大, 已個多星期了. 有的開始變黃.

以上的, 是什麼問題 ??
四少 發表於 2012-8-17 10:54:51 |顯示全部樓層
塊田呀, 開田時已用上了 骨粉/花生胅/石灰, 之後就一直係咁堆 廚餘 和每星期施稀釋的液肥魚肥/海帶水, 噴下煙草水防虫.

堆肥 呀, 用的全係 菜/瓜果皮/旦殼, 跟 花生胅 1:25 再混點泥後再蓋上層泥放進箱內, 一般一至二星期後滿了就 倒置田的一角的個大洞後又蓋層泥. 又一至二星期就挖出(如果滿了)鋪到田面... 每星期的更新... .

是否這樣, 也不夠肥 ? 是否要買現成的什麼雞屎肥/豐收x號... etc 呢 ?
是否要再加些基肥 ? 固狀肥不是維持約3個月麼, 現在下了是否要數個月後才見效 ?
我見有田友補灑上花生胅/骨粉之類在田面, 但不知是否有效.
之前我把中間種菜的位置也翻過了土和加了基肥, 但現在的 秋葵 / 瓜果 雖有花了, 但也不大理想.

廚餘

菜檔不要的菜頭菜尾 (好很重)
回復

karkar 發表於 2012-8-17 11:24:43 |顯示全部樓層
關於秋葵, 我也曾有類似情況
我在6月頭起種, 7月頭移過盆(不過秋葵係唔鍾意移盆的), 11/7見第一個花苞, 但一直掉落,
至8/8才開第一朵花
之後好似開順咗咁, 隔日就有花開

我用普通有機泥, 一星期落花生夫/骨粉

青瓜就未種過

一星期落花生夫/骨粉 =.= ... 會可分解唔切比佢吸收 . ..  發表於 2012-8-17 11:28
回復

sugarcane 發表於 2012-8-17 11:37:32 |顯示全部樓層
多加花生麩, 特別是骨粉 - 有果要多肥!! (青瓜)
未種過秋葵, 我想也是肥不足 掛...

就咁加固體肥, 真係有效嫁, 試下先, THANKS ... (不過怕燒根, 都唔知點放)  發表於 2012-8-17 11:59
回復

karkar 發表於 2012-8-17 12:15:17 |顯示全部樓層
四少  一星期落花生夫/骨粉 =.= ... 會可分解唔切比佢吸收 . ..
==========================================
嘩分解呢樣就留待更有經驗人士嘅意見, 我個盆仔細細, 次次落少少响盆邊咁
補充番少少: 移盆後由於一度dum哂頭, 嗰個禮拜都無落肥, 同埋7月尾去咗旅行,
番到黎第2日就開花所以都無落lu, 因為幾日後就有秋葵食架啦, 所以7月只加了兩次

附上秋葵1號 (已食咗)
黃秋葵1號 120814c.JPG

THANKS, 咁我幫佢地進下補....  發表於 2012-8-17 12:27
回復

silicon 發表於 2012-8-17 13:39:46 |顯示全部樓層
單單基肥時下的不足夠, 需要補充磷鉀
可離植物遠一些掘淺坑或掘小洞(不要近主莖泥上掘),
將肥料下於坑或洞中, 然後把泥土蓋上

塊田得1.5x1.5米, 已經好盡無位落啦, 預位左一角, 一直都有堆肥, 之前上堂sir話是單一角都ok, 肥會滲透的 ... =.= 不過好似唔係咁囉. 找個位插條蔥都難.....  發表於 2012-8-17 14:41
回復

四少 發表於 2012-8-17 14:41:50 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-8-17 13:39
單單基肥時下的不足夠, 需要補充磷鉀
可離植物遠一些掘淺坑或掘小洞(不要近主莖泥上掘),
將肥料下於坑或洞 ...

其實真係每星期用液肥唔夠 ><" ??
回復

神仙鱼 發表於 2012-8-17 16:28:01 |顯示全部樓層
青瓜好易種嘎,你影張全像来看看,可以看到是缺什么肥。我的南瓜也有呢的问题。
回復

四少 發表於 2012-8-17 16:57:00 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2012-8-17 16:28
青瓜好易種嘎,你影張全像来看看,可以看到是缺什么肥。我的南瓜也有呢的问题。 ...

咁樣之後無大過 =.=

回復

神仙鱼 發表於 2012-8-17 17:23:47 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-17 16:57
咁樣之後無大過 =.=

看看植物的葉子颜色,影吓青瓜全身像

青瓜一小(未成長)兩大(已花開結果), 苦瓜相同一小兩大  發表於 2012-8-17 17:39
回復

四少 發表於 2012-8-17 17:36:08 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2012-8-17 17:23
看看植物的葉子颜色,影吓青瓜全身像

這個, 是上星期前

這是今早影的 (比較遠, 因為太早場地沒開放), 分枝長得厲害
回復

細拉 發表於 2012-8-17 17:53:40 |顯示全部樓層

前一排種秋葵,似乎係正常現象:早上開花,同一日晚上落花,然後生果夾仔,跟住等佢大,收成。唔駛擔心,睇住 D 秋葵花跌下跌下,我都收左廿幾三十隻果。

不過,若果係跌「花蕾」,花仔都未曾開,就真係奇怪,試下追 D 鉀肥幫補一下。
回復

silicon 發表於 2012-8-18 01:19:59 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-17 14:41
其實真係每星期用液肥唔夠 >

如果基肥落得不足,用液肥保助性是有限

四少  塊田得1.5x1.5米, 已經好盡無位落啦, 預位左一角, 一直都有堆肥, 之前上堂sir話是單一角都ok, 肥會滲透的 ... =.= 不過好似唔係咁囉. 找個位插條蔥都難.....

肥係會滲落泥,但係比較近的植物吸哂都未到遠嗰d啦;同埋葉菜做堆肥,最主要都是氮
回復

神仙鱼 發表於 2012-8-18 15:21:29 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-17 17:36
這個, 是上星期前

氮肥不够,葉子偏黄

什麼固體肥也加了 =.=  發表於 2012-8-21 09:53
回復

四少 發表於 2012-8-21 09:54:49 |顯示全部樓層
我發現一個很有趣的問題 ============ 青瓜 避開了 苦瓜, 一直向別的方向長遠離 苦瓜 @@ 是很明顯的呢....
回復

四少 發表於 2012-8-27 10:46:27 |顯示全部樓層
剛過的星期六去 園圃, 重災區 @@
成個 園圃 所有田 (我估有8成) 都有不同的虫害病菌, 好可怕 .. . . 大家叫苦連天, 有的人已放棄全株扔掉已不想種了 . .. . (只餘2個月時間)

本來想採收 馬齒莧 但已被類似 芽虫 (應該係) 橘子/紅/黑色的勁多隻包圍住生長點, 攪到變晒形停止生長. 另外 秋葵 d 花蕾可長大, 不過亦被 芽虫 佈滿全株葉低/嫩芽/花苞 ....

最可怕我亦唔知點處理係 ... 蕃薯 包泥裡/面 有勁多給蟻亂竄的 小蜘蛛, 攪到d 蕃薯 停止生長咁越黎越奀 .... @@ ....  唔知用 茶籽粉 開水淋佢得唔得, 真係多得好勁 .... d 莧菜 又唔長大 ...

除了瓜, 洛神 和 香草盆栽, 其他的 (包括 九層塔) 都停止生長跟害虫搏鬥 ....

回復

四少 發表於 2012-8-27 16:43:52 |顯示全部樓層
有無人可以話我知, 點殺 D 泥裡/泥面 D 如似 紅蜘蛛 的 小蜘蛛 ??? 茶籽粉開水淋得唔得 ? 辣椒水呢 ???? 我種的 蕃薯 係重災區 (應該話只係佢有)
回復

xx_Luca 發表於 2012-8-28 11:31:53 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-27 16:43
有無人可以話我知, 點殺 D 泥裡/泥面 D 如似 紅蜘蛛 的 小蜘蛛 ??? 茶籽粉開水淋得唔得 ? 辣椒水呢 ???? 我 ...

菜籽粉就咁放晌泥面, 用澆水壺既水柱撞落去直至起泡, d 梘水會滲入泥土. 最好反覆撞幾次.
殺唔殺得死我唔知, 但蟲係會走出來, 而且之後幾日會太平 d ...

thank you very much ....  發表於 2012-8-28 11:34
回復