岩桐繼續開^^作業慢慢交

作者: aj~kiss 發表于 2008-4-21 01:36:15
60672 839
tata 發表於 2008-5-15 10:47:41 |顯示全部樓層
原帖由 aj~kiss 於 2008-5-14 19:08 發表

Hi noel大大
那粉紅邊岩桐還在嗎?
記得那天交流,我多帶了幾棵這粉紅邊岩桐送出,大家聽說是大岩桐都不敢要,岩桐怪可燐的
只有noel願意收留,感恩喔~~ ...

原來是這一個呀, 我有呀~ 不過他還佷細, 不知何時會長大
回復

Fonica 發表於 2008-5-15 10:51:37 |顯示全部樓層
原帖由 aj~kiss 於 2008-5-15 00:36 發表

這棵超正,開到現在還在開,每次經過都聞到清香,香味都幾強

有香味 ...我其中一棵都有花苞,但都好像長不大,開花才給妳看相.
另想請教,我是野放露台,常覺得葉子像無力,但又不像缺水,是否正常?
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-15 22:51:32 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-5-15 10:47 發表

原來是這一個呀, 我有呀~ 不過他還佷細, 不知何時會長大

在妳家 好lor去了住好人家
這品比迷岩大一點便來花,給你的和我家的是同一批種子,花期不遠^^
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-15 22:53:17 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-5-15 10:51 發表

有香味 ...我其中一棵都有花苞,但都好像長不大,開花才給妳看相.
另想請教,我是野放露台

見過佢開花一定愛上佢
期待你開花照~~~

,
常覺得葉子像無力,但又不像缺水,是否正常?

正常d葉子唔會無力,野放露台d泥要少d珍珠石較保濕
若淋完水都重無力要檢查下根正唔正常

回復

tata 發表於 2008-5-16 00:03:30 |顯示全部樓層
原帖由 aj~kiss 於 2008-5-15 22:51 發表

在妳家 好lor去了住好人家
這品比迷岩大一點便來花,給你的和我家的是同一批種子,花期不遠^^

真架, 我仲以為有排等呀, 好嘢
回復

Fonica 發表於 2008-5-16 00:30:13 |顯示全部樓層
原帖由 aj~kiss 於 2008-5-15 22:53 發表

見過佢開花一定愛上佢
期待你開花照~~~

,
正常d葉子唔會無力,野放露台d泥要少d珍珠石較保濕
若淋完水都重無力要檢查下根正唔正常

我希望星期日可以影張相比你睇下正唔正常啦
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-17 16:08:29 |顯示全部樓層
巨無霸向妳招手

真的有手申出來喔

美麗的Sinn. 'Sky High Red'

很愛她^^

回復

aj~kiss 發表於 2008-5-17 16:43:52 |顯示全部樓層
Sinn. 'Scarlet Sunset'

就是拍不出她的美艶

回復

花貓貓 發表於 2008-5-17 16:46:19 |顯示全部樓層
嘩.....aj大大 你又來放毒了.
借借個POST, 交下功課給你先.
遲D再POST上來.

換了新盆

換了新盆
PICT0094 (Small).JPG

分了3盆

分了3盆
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-17 16:55:35 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-5-17 16:46 發表

遲些 等看妳的毒
回復

sinningia 發表於 2008-5-17 21:12:13 |顯示全部樓層
  好靚嘅Sinn. Sky High Red,花朵不知是否跟Scarlet Sunset一樣大呢?
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-17 21:27:48 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-5-17 16:46 發表
借借個POST, 交下功課給你先.
遲D再POST上來.

嘩.....好開心見番佢地,你家條件好,佢地一定開得更美麗

原帖由 sinningia 於 2008-5-17 21:12 發表
  好靚嘅Sinn. Sky High Red,花朵不知是否跟Scarlet Sunset一樣大呢?

差不多大,Sinn. Sky High Red比較開放[花瓣張開的],Scarlet Sunset較害羞
回復

Kaser 發表於 2008-5-18 11:04:24 |顯示全部樓層

New Sinningias grower....Kaser

轉左明珠台
HI !Sinningias is easier than the kind the violet, I feel...
but Hong Kong variety are not what a pity many,
睇唔明唔好笑

-----------
Hiya aj~kiss,
Thank you for your response and sharing those additonal photos of your Sinningias collection. They are very beautiful and different to find.
P.S. I am sorry for the 明珠台, I trying to learn to read more Chinese Character. But to be able to type or write...hmm...it's too painful. Hope the guys and gals in 香港園藝館 understand.

Please keep sharing your lovely photos with me. I hope one day, we can meet up to share our Sinningias babies and growing secrets in HK.

Cheers & God Bless,
Kaser
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-18 11:34:34 |顯示全部樓層
原帖由 Kaser 於 2008-5-18 11:04 發表
轉左明珠台
HI !Sinningias is easier than the kind the violet, I feel...
but Hong Kong variety are not what a pity many,
睇唔明唔好笑

-----------
Hiya aj~kiss,
Thank you fo ...

HI Kaser

你能看中文?

好歡迎你,

我英文不好 ,請謜諒我中文回覆
謝謝你來賞花,園藝館 這裡很多大學生,你不用介意,放心多回post交流吧
回復

connie925 發表於 2008-5-18 11:38:58 |顯示全部樓層
aj~kiss, 你的迷岩很很很........靚呀
回復

aj~kiss 發表於 2008-5-18 11:47:11 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2008-5-18 11:38 發表
aj~kiss, 你的迷岩很很很........靚呀

多謝connie925有機會可以交流下
回復

Kaser 發表於 2008-5-18 11:57:00 |顯示全部樓層
原帖由 aj~kiss 於 2008-5-18 11:34 發表

HI Kaser

你能看中文?

好歡迎你,

我英文不好 ,請謜諒我中文回覆
謝謝你來賞花,園藝館 這裡很多大學生,你不用介意,放心多回post交流吧 ...

Hello aj~kiss,
Thank you for your speedie reply. I can read approx. 60% Chinese character and the other 40% I guess through the linking Chinese I could read.
P.S. I saw your text at 四川地震籌款義賣 hmm...especially 牛奶香 flower, which I have read alot from a 花友. Is it true that the flowers has this lovely milky smell?
Cheers & God Bless,
Kaser
回復

chris 發表於 2008-5-19 12:47:28 |顯示全部樓層
aj 你的岩桐原來有這樣多品種, 搵日去你屋企坐下(學人話齋, 去打摺d迷岩 )
回復

chris 發表於 2008-5-19 12:54:19 |顯示全部樓層
aj, 你給我的 sinn. Premium Pink 小苗大了好多, 但是找不到相關圖片, 有無佢o既開花相呀

回復

aj~kiss 發表於 2008-5-19 13:24:51 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-5-19 12:54 發表
aj, 你給我的 sinn. Premium Pink 小苗大了好多, 但是找不到相關圖片, 有無佢o既開花相呀

我苗的還比你的小,冇開花相,等佢主人番黎貼
我見過,好靚
回復