茄子請教~

作者: EXV 發表于 2012-8-16 15:08:33
933 5
各師兄姐好~
小弟有個問題想請教大家~
如圖小弟的茄子結果了!
但發現有幾粒果的顏色不是紫色而是瘀啡色~
請問是否已經被蟲蟻侵害了?
因看見盆底有啲似蟻的東西走來走去~
前日己經用蒜頭溝水噴曬~好似效果不大~
手上沒有壞果照!
如有即更新~
謝謝~~~
sugarcane 發表於 2012-8-18 10:03:07 |顯示全部樓層
有沒有+鉀肥??
回復

pan123pan 發表於 2012-8-18 10:38:21 |顯示全部樓層

我O個D都好多螞,不過唔知點解唔識變紫色!!

本身係青茄品種??  發表於 2012-8-18 10:45
回復

pan123pan 發表於 2012-8-18 11:33:04 |顯示全部樓層
pan123pan 發表於 2012-8-18 10:38
我O個D都好多螞,不過唔知點解唔識變紫色!!

一包係花仙子GE圓茄子,一包係法國長茄子!!兩包個包裝都係紫色茄子黎.....會唔會因為室內種,溫度平均24-28度唔夠高,我放窗邊應該夠太陽!!
回復

sanwah 發表於 2012-8-18 11:38:30 |顯示全部樓層
我也在室內近窗邊種茄子,種咗三個月還未結果,比你更糟
回復

EXV 發表於 2012-8-18 13:22:04 |顯示全部樓層

有新相~三棵茄子得一粒變紫~其他全部都好似壞死既色咁~
今日發現D葉底有好多紅色同綠色同黑色既小點點仲識動既~~
唔知係咪害蟲類~請問各師兄知唔知係咩野黎~同埋有無D咩解決方法???
我是在天台種植的~可能高溫有一粒茄子會變紫~~但其後畀害蟲入侵~~
我第一次種茄子~~唔想失收呀~望各位師兄可畀D意見我~~萬謝~
回復