浸葉都會死

作者: winniepooh 發表于 2008-4-20 13:58:55
1760 11
話說星期五在花友pinky 手上拿了兩塊小葉同耐一塊出了根的大葉... 是natchurly nawlins 的葉
一回到家馬上把葉放到水里... 沒有理它們
但今日一看... 那兩塊細葉的葉柄啡左.. 一塊折耐tim .
葉面就冇事.. 冇啡有的葉柄得0.5cm都冇.. ... 點算ar ...

真是sorry ar ..pinky
cck07123 發表於 2008-4-20 15:59:56 |顯示全部樓層
用泥種插入d得唔得呢?
回復

Tony 發表於 2008-4-20 16:24:18 |顯示全部樓層
用珠石會好D ga
回復

heiheimama 發表於 2008-4-20 16:24:55 |顯示全部樓層
照winnie咁講塊葉應該係唔得啦,唔緊要啦,有時係會咁既,好難憑結果斷定因為係某個原因而出事,總之工多藝熟啦.~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-20 23:02:33 |顯示全部樓層
用水插法都會死? 唔係呱, 你唔好嚇我呀, 我係公司都有2塊葉用緊水插法架, 唔知明天返到去, 佢地會唔會有事呢?
回復

Tony 發表於 2008-4-20 23:13:52 |顯示全部樓層
我插葉會浸0.5cm高ge水,冇咁易爛
回復

cck07123 發表於 2008-4-20 23:29:10 |顯示全部樓層
無咁易出問題既

原帖由 agnespoon 於 2008-4-20 23:02 發表
用水插法都會死? 唔係呱, 你唔好嚇我呀, 我係公司都有2塊葉用緊水插法架, 唔知明天返到去, 佢地會唔會有事呢?
回復

winniepooh 發表於 2008-4-21 10:51:06 |顯示全部樓層
我都是第一次遇到這個問題.. 所以先post ..
我水種了都有十幾塊葉... 全部都冇這個問題ga ..
回復

agnespoon 發表於 2008-4-21 11:21:57 |顯示全部樓層
我今日返到公司見到我浸住果2塊葉冇事呀, 只係少左少少水者, 我加返d水比佢地, 發覺冇咩問題喎. d葉都冇發黑到.
回復

cheong 發表於 2008-4-24 01:18:38 |顯示全部樓層
原帖由 winniepooh 於 2008-4-20 13:58 發表
話說星期五在花友pinky 手上拿了兩塊小葉同耐一塊出了根的大葉... 是natchurly nawlins 的葉
但今日一看... 那兩塊細葉的葉柄啡左.. 一塊折耐tim .
葉面就冇事.. 冇啡有的葉柄得0.5cm都冇. ...

我9號都由pinky手上攞左一塊葉, 用水浸到而家都未出根, 不過睇個勢應該呢幾日有根. 都時就入泥.
回復

pinky 發表於 2008-4-24 10:56:23 |顯示全部樓層
原帖由 winniepooh 於 2008-4-20 13:58 發表
葉面就冇事.. 冇啡有的葉柄得0.5cm都冇. ...

唔緊要 , 你想要 , 我都還有葉係手 ~~ 有根果隻 !!!
約時間比過你啦 ~~
回復

winniepooh 發表於 2008-4-24 13:03:29 |顯示全部樓層
有根那塊我都未落泥... 還放在水中...
回復