自家種金銀花茶

作者: noel_tt 發表于 2012-7-23 12:19:36
3048 8

自家種金銀花茶

1杯金銀花茶, 做法只需要短短數20分鐘, 但我的自家種金銀花茶就要.....................................

材料
金銀花枝........................l條

由插種金銀花枝......................至做1杯自家種金銀花茶是需4個多月的時間
4個月前, 插種金銀花枝

4個月後.. 18-07 金銀花有花啦

21-07 金銀花開花, 味道濃蜜香甜

未開花金銀花, 藥材店買的大部份是未開花的金銀花

做法

今次打算吹乾1天, 再沖1杯自家種的金銀花茶

吹乾1天後, 味道比昨天更香更濃, 還有蜜味

用100度熱水
1個有茶格水杯.................加金銀花, 再加少量100度熱水(清洗金銀花, 把水掉去) .................立即再加半杯100度熱水(加杯蓋)...............焗 10分種.

完成

自家種的金銀花茶. 因想試原味, 所以沒有去青. 味道是 香濃有蜜花香帶點青味, 和外出買回來的, 真是好飲好多. 美中不足的是有青味, 下次我一定會去青味. (去青可放在焗爐, 低溫焗 或用抄)

評分

查看全部評分

andyman 發表於 2012-7-23 13:48:45 |顯示全部樓層
好清新呀, 我都想來一杯 以前住西貢見有好多野生的金銀花,不過當時年紀小不識寶

謝謝欣賞  發表於 2012-7-25 09:32
回復

happyjoyjoy 發表於 2012-7-23 17:05:55 |顯示全部樓層
Noel ... 你真係多才多藝!!!原先真係冇興趣又唔知咩黎!!!
現在攪到我有衝動想即刻飲同種, 又種毒啦!

謝謝欣賞, 請不要笑我, 我都是玩下,這裹有好多高手, 其實, 只想找回小時候食物的味道.  發表於 2012-7-23 17:37
回復

plizzakong 發表於 2012-8-14 01:45:39 |顯示全部樓層
好想知飲完有無覺得喉嚨舒服左DD
回復

noel_tt 發表於 2012-8-14 10:18:17 |顯示全部樓層
plizzakong 發表於 2012-8-14 01:45
好想知飲完有無覺得喉嚨舒服左DD

謝謝欣賞, 有些花友話: 金銀花的藥效在開花後就大加減了, 所以藥材店買的應該都是未開花的金銀花!

這杯大部份是開咗花, 少部份是未開花, 所以, 我只能享受它的香濃蜜花香味, 如要說藥效, 就要未開花時摘下來. 試1試.

相信, 當喉部不適, 飲佢都有作用, 它可以清熱解毒.
回復

小野貓 發表於 2012-8-14 10:23:33 |顯示全部樓層
樓主好幸福..我果度種唔倒~~

謝謝欣賞, 金銀花好容易種, 少肥, 細盆都ok. 你邊是否少陽光??  發表於 2012-8-14 10:28
回復

小野貓 發表於 2012-8-14 10:37:14 |顯示全部樓層
無乜陽光~所以種唔倒~
回復

gampbsewas 發表於 2012-8-14 10:56:31 |顯示全部樓層
4個月先有杯茶飲, 樓主真係有耐性. 抵讚!

1杯無化肥, 無殺蟲劑, 原始天然味道, 真係要落多D功夫.  發表於 2012-8-14 11:03
回復

radio 發表於 2012-8-15 11:24:44 |顯示全部樓層
金銀花可加菊花沖泡
回復