寫一封信去安慰她(兒童不宜)

作者: dick168 發表于 2012-7-15 13:10:47
2717 19
原文內容:

假如你是英子的朋友,剛知道英子爸爸去逝的消息,請寫一封信去安慰她(80~100字)

英子:

你死了爸爸,有什麼感受?不要傷心吧!人人都會死的,早死遲死都是一樣,你爸爸都死了,你傷心也沒有用呀!開心點吧!你想他復活也不行啦!想要的話,叫你老母泡返一個也行呢!開心點吧!再見!

摯友
                                                                                                                       劉偉強上

原謞文章分享

“ 想法下流無恥!   重做200字 ”

呢嗰小學雞、我啉要嗢人代筆至過到關!
andyman 發表於 2013-2-20 00:10:28 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-19 23:47
我咪就係睇過呢篇文言文先知道「老母」係古文中的用法囉0 0

唉,寫文章的那位少年用的「老母」,好明顯 ...

好事呀, 睇多啲古文啦, 你啲作文好快有進步架

希望喇- -  發表於 2013-2-20 12:41
回復

技術之達人 發表於 2013-2-19 23:47:47 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-2-19 16:10
係古今用法歧異啫, 去讀一下聶政刺韓相 ,文中多次提到佢 老母架...............

http://www.hkshp.org/n ...

我咪就係睇過呢篇文言文先知道「老母」係古文中的用法囉0 0

唉,寫文章的那位少年用的「老母」,好明顯就不是這一個「古代的老母」的意思-,-
回復

andyman 發表於 2013-2-19 16:10:49 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-19 12:49
我覺得好粗俗姐- -
可謂相對較低文化的人才會說「老母」,去應用於「媽媽」的意思。
有時,「老母」可解 ...

係古今用法歧異啫, 去讀一下聶政刺韓相 ,文中多次提到佢 老母架...............

http://www.hkshp.org/ng/111.htm

回復

技術之達人 發表於 2013-2-19 12:49:02 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-2-14 22:40
"老母"唔係粗口來架, 相反仲好文雅添

我覺得好粗俗姐- -
可謂相對較低文化的人才會說「老母」,去應用於「媽媽」的意思。
有時,「老母」可解作年老的家母,這樣才是有文雅之氣質吧- -
回復

andyman 發表於 2013-2-14 22:40:52 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-2-4 13:08
嘩,這少年有前途啊- - (講笑啦=,=)

年紀輕輕能說出這番話必不簡單,我十分認同各位花友所說的,其實主要 ...

"老母"唔係粗口來架, 相反仲好文雅添
回復

Minni 發表於 2013-2-5 15:08:34 |顯示全部樓層
其實我都係當笑話咁睇,,但大家都好認真喔@0@
達人,,你講到[唯老師所想的思想下流賤格,是極不恰當。]
又真係幾有道理
基本上除左最尾果句唔知係邊度學番黎之外
佢成篇文最大ge問題都係語氣不當,,而唔係下流無恥- -
可能真係缺乏父愛啦

嗯,語氣使用方法的確十分不妥-,-  發表於 2013-2-19 12:46
回復

技術之達人 發表於 2013-2-4 13:08:47 |顯示全部樓層
嘩,這少年有前途啊- - (講笑啦=,=)

年紀輕輕能說出這番話必不簡單,我十分認同各位花友所說的,其實主要是社會的錯。

果句「你老母」 其實真係用得好粗俗,老母前老母後咁講都唔好聽啦,個細路係邊到學番黎架? (可能係學校,父母< 反映出社會問題)

我認為整篇文章只有 「你爸爸都死了,你傷心也沒有用呀!開心點吧!你想他復活也不行啦!」 是正面的- -。唯老師所想的思想下流賤格,是極不恰當。

包二奶睇得多TV_ D劇都知少少喇,少年就乘此而學習到較不良的知識,社會之錯。

老師一寫就寫住: 下流無恥 咁學生又點會明白當中之道理,可能連「無恥」之定義都不知道,為人師表及家長理應善教少年們。

畢竟社會有太多這些思想的青少年是不好的。
回復

Sergio 發表於 2012-9-6 14:00:56 |顯示全部樓層

其實依個小朋友所寫的文章正正是反映現今個社會, 小朋友是直接的, 所見所聞便一五一十地寫哂出來.  
現在是一個淫亂的社會, 細細個的小朋友甚至大大個的大人也沒有道德觀念, 合則來不合則去, 太隨便啦!
現今Y理講到為常理, 常理講到便為Y理.  亂哂大籠. e.g. 紋身叫做有型時尚, 18歲是處女就話人唔正常, 未成年學人講集郵....
回復

Christopher 發表於 2012-9-6 13:30:15 |顯示全部樓層
大家都會怪那個小孩, 最否他在沒愛的家長大? 或是他思想下流...

不過反思一下, 無論他是幾歲還是十幾歲, 他的行為是反映他周圍, 也就是社會上市民的態度...

所以問題不是那小孩本身, 而是社會本身, 小孩正正反映了社會現時的狀態, 其實就是普遍人都已經不像以前那麼的思想, 要3貞9烈, 反而是見勢忘義的態度...

小孩錯了嗎? 其實最錯是大人吧!
回復

telephone 發表於 2012-9-1 19:04:53 |顯示全部樓層
今時今日D學生, 好難教得好,
回復

andyman 發表於 2012-8-20 17:39:06 |顯示全部樓層
老師都寫錯字, 學生更難用高尺度去量
回復

八王爺 發表於 2012-7-16 15:47:15 |顯示全部樓層
第一,可能老師上網太多,搵咗哩個作文題目,因為佢自己懶,冧唔到叫學生作乜好。
第二,學生同樣常上網,見到咁好料,一於照抄。
第三,我地啲網友都好勤力,又收到料,又轉載出黎。
回復

比得大帝 發表於 2012-7-16 12:03:08 |顯示全部樓層
這篇老作文章, 早幾年已在網上當作笑話流傳, 幾年後拿出來竟變了真事!  不是罷?
回復

jellyfishy 發表於 2012-7-16 11:54:49 |顯示全部樓層
哎呀...我又唔覺佢下流喎.
回復

KATY 發表於 2012-7-16 11:27:16 |顯示全部樓層
劉偉強寫的都是事實. 為什麼是要把真實隱瞞, 把小小的學童蒙騙??
在幼時學習中以為人間是有愛的, 到成大後帶著一片清純的心進入社會, 卻漸漸發現被騙...
成長就是要這樣的反差嗎?
回復

土豆貓 發表於 2012-7-16 09:41:32 |顯示全部樓層
呢個學生真係....不知所謂!
回復

mrssiu 發表於 2012-7-15 21:51:57 |顯示全部樓層
那是中學生吧!語文水準以至冷漠、差劣的語調,教人心寒!
回復

適少少 發表於 2012-7-15 15:49:35 |顯示全部樓層
可憐的劉偉強, 活在一個冇愛的家庭
狀況亦似非常複雜, 從長輩中學來的 禮義廉 X 滋長了自私冷漠的心。
回復

小野貓 發表於 2012-7-15 13:25:26 |顯示全部樓層
請問是多少歲的孩子寫的,想法實在太得人驚啦~~~~~
回復