蘆薈膠製作

作者: jellyfishy 发表于 2012-5-16 11:19:51
18358 39
剛巧看見皂友介紹diy 蘆薈膠,感覺有用,所以copy出來跟大家分享.

蘆薈膠:

方法1.蘆薈汁+2%凝膠粉 (或是EC乙基纖維素)+0.5%迷迭香萃取液(用來抗菌,看個人添加何物抗菌)

方法2.蘆薈汁+1%簡易型乳化劑+0.5%迷迭香萃取液(用來抗菌,看個人添加何物抗菌)

((蘆薈汁加熱是因為過程中有接觸生水,擔心會影響變質,如果是用過濾水洗就可以不用加熱))

注意:

1. 蘆薈取下來以後 要先放置讓黃色汁液流乾淨 大約4-8小時

2. 為物盡其用,刮下來蘆薈果肉後剩下的蘆薈皮(不包含刺的邊邊)留著曬乾或是風乾(注意不要發霉!) ,之後可以作蘆薈浸泡油。 或是皮加水煮,到時候拿來溶鉀皂。

2.在處理"大量"蘆薈時,如果會癢就將汁液洗乾淨就不會癢了!(我本身碰到山藥皮的汁液就會發癢。)

有關蘆薈資料:
http://aloecar.myweb.hinet.net/new_page_1.htm
Springonions 發表於 2012-5-16 11:57:49 |顯示全部樓層
蘆薈膠要來做咩?
jellyfishy 發表於 2012-5-16 12:14:40 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2012-5-16 11:57
蘆薈膠要來做咩?

"蘆薈汁具有強烈的殺菌、消炎、鎮痛作用,能有效地防治燒傷、燙傷,蘆薈還能提高人體的自癒能力能幫助促進皮膚的結締組織速度恢復健康,不留疤痕。

蘆薈既可內服也可以外用"

蘆薈汁很易壞,一般只有幾天.
製作成蘆薈膠,保存較久,可以用來打皂,和做護膚品.

啊, 同化工舖買的aloe gel一樣, 當然自製平啲好啲.  發表於 2012-5-16 12:23
jellyfishy 發表於 2012-5-16 12:24:28 |顯示全部樓層
我諗有不少花友(e.g. Claudia)有種蘆薈,佢地可能有興趣自製~

hehe, 我都有種, 不過未大.  發表於 2012-5-16 12:34
kittyxbeanscat 發表於 2012-5-16 14:42:21 |顯示全部樓層
THX 魚魚

差d唔識應你~ 我係水母,唔係魚呀~ ^o^  發表於 2012-5-16 14:44
kittyxbeanscat 發表於 2012-5-16 17:08:32 |顯示全部樓層
唔該水母..
cklife 發表於 2012-5-16 20:14:33 |顯示全部樓層
要自製既要有心理準備....
蘆薈液氧化得好快,顏色好快會變成啡啡黑黑咁....
而且D汁好似臭涕咁....
我玩過一次,以後都唔玩喇....

上次係永興就心思思,想買蘆薈粉黎做蘆薈膠...但好似要百幾蚊...一大包...
所以,最後都係無買到...

如果有人想玩,一齊夾份買丫....
mono 發表於 2012-5-17 09:00:48 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-16 12:24
我諗有不少花友(e.g. Claudia)有種蘆薈,佢地可能有興趣自製~

睇到個  post 即該嚟攞料。
mono 發表於 2012-5-17 09:02:47 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-16 20:14

如果蘆薈粉要點開?
如果有人想玩,夾埋我份買。
cklife 發表於 2012-5-17 09:04:22 |顯示全部樓層
我有D忘記左....隱約記得好似係開水就還原做蘆薈液...
跟住加入凝膠劑及防腐劑就成為蘆薈膠...
Springonions 發表於 2012-5-17 09:28:38 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2012-5-16 20:14

嘻, 受埋我.
cklife 發表於 2012-5-17 09:42:04 |顯示全部樓層
原來我記錯左..永興蘆薈粉...1KG要賣$280蚊..唔怪得我無入貨...
我諗要儲夠四個人比較好夾....
而且..我都係想買番黎做下實驗...凝膠做法,我唔敢肯定...
但一般人會用黎做皂,或面膜...買左唔會無用途..

蘆薈粉資料...網上搵到既..

蘆薈對細胞組織的保護作用和受損細胞的賦活再生作用。美國某大學研究所在其實驗報告中指出:蘆薈的細胞賦活作用既強又快,達到了近乎完美的程度。它可修復胃潰瘍、口腔潰瘍的程度。它可修復胃潰瘍、口腔潰瘍的創面組織,迅速促進細胞再生,可有效治癒胃潰瘍,口腔潰瘍等組織創傷性疾病。 關於蘆薈的藥理作用,在數本世界聞名的古代藥典中都有詳細記載。

常見使用方法︰
 1.食用 取適量蘆薈粉,加水或牛奶等沖泡即可飲用。
  2.洗臉 先用水洗淨整個臉部,把2克蘆薈粉溶于水中,抹擦整個臉部,用手輕輕拍打面部,讓蘆薈充分浸透面部皮膚,一般起床後或睡覺前使用。
  3.去除面皰、粉刺、雀斑和皺紋油性皮膚易得粉刺、青春痘,幹性皮膚易生雀斑和皺紋,用蘆薈稍加水直接塗抹,一天數次,可改善上述症狀。
  4.蘆薈蛋清面膜
  做法:在2個雞蛋的蛋清中加蘆薈粉(還可加入黃瓜汁三小匙或蜂蜜一小匙),再混合適量燕麥,直接敷臉,保留15分鐘後,用溫水洗淨;每週一次。
  功效:可以使面部充分吸收蘆薈的成分,溶入蛋清的營養後起到增白、潤膚、收斂、保濕的作用,更主要的是面膜敷臉能發揮蘆薈殺菌消炎的作用,清除臉上的有害細菌。
  5.蘆薈蜂蜜蛋清面膜
  做法:將蘆薈粉與蜂蜜、蛋清混合敷臉,15分鐘後洗淨。
  功效:蘆薈可以有消炎鎮定的功能,蛋清可以清熱解毒,其中豐富的蛋白質還可以促進皮膚生長,蜂蜜中所含的維他命、葡萄糖、果糖則能滋潤、美白肌膚,並有殺菌消毒、加速傷口癒合的作用。

已經有2個人和你夾了~  發表於 2012-5-17 09:49
Springonions 發表於 2012-5-17 09:45:43 |顯示全部樓層
蘆薈粉可以keep幾奈?

唔知呀...佢網頁無寫...  發表於 2012-5-17 09:57
cklife 發表於 2012-5-17 09:57:29 |顯示全部樓層
回覆︰[jellyfishy  已經有2個人和你夾了~]

係喎...咁仲差一個人..
mono 發表於 2012-5-17 11:45:18 |顯示全部樓層
最鐘意夏天用蘆薈膠加花水做Gel搽面好爽。

蘆薈膠覺得唔夠潤..可以加10%植物油混合,我一般會再加10%甘油...再加少少精油..  發表於 2012-5-17 16:48
我只用蘆薈膠不够啊,可能比較乾,還是用cream好一點  發表於 2012-5-17 13:18
可以教我嗎? 用什麼花水? 份量呢?  發表於 2012-5-17 12:00
八王爺 發表於 2012-5-17 12:41:09 |顯示全部樓層
又係蘆薈做百搭的季節。
夏天都係要用啲爽啲嘅保養品。
mono 發表於 2012-5-17 13:57:20 |顯示全部樓層

candyafr  我只用蘆薈膠不够啊,可能比較乾,還是用cream好一點
我夏天塊面好快會出油...
Springonions  可以教我嗎? 用什麼花水? 份量呢?  發表於 1 小時前
我無特定份量㗎,將蘆薈膠加花水。加到覺得用手了得起就OK嘑。再加 2 至 3﹪ 萃取液。
搞好放雪櫃,用先攞出嚟。每次唔會做太多。十日至兩個星期份量到。
花水多數會係玫瑰或洋甘菊。

每間廠出品既蘆薈膠黏度有分別...我都係用感覺....一般加完想要加既材料(油、精油、甘油),如果覺得[傑]先會加花水,但有時就咁濃度都OK就唔加。  發表於 2012-5-17 16:51
我會比較中意用伊蘭...平衡油脂分泌...  發表於 2012-5-17 16:49
塊面好快出油, 多數係皮膚底層太乾...........我20歲時塊面可煎旦添, 後來先知皮膚底下太乾會出油防止水份流失  發表於 2012-5-17 14:18
睇書教 lavender 花水抗油幾好~ 你可以試下喎~  發表於 2012-5-17 14:02
mono 發表於 2012-5-17 14:04:27 |顯示全部樓層
jellyfishy  睇書教 lavender 花水抗油幾好~ 你可以試下喎~
試下都好喎,唔洗成日淨係用兩仲花水。
mono 發表於 2012-5-17 15:01:52 |顯示全部樓層
candyafr  塊面好快出油, 多數係皮膚底層太乾...........我20歲時塊面可煎旦添, 後來先知皮膚底下太乾會出油防止水份流失
咁要搞搞佢。

我建議: 1. 花水做toner 2. 蘆薈gel+萃取液+eo+少少油做serum和cream 不過我鐘意加 3. Cream  發表於 2012-5-17 15:13
係喎~ candy 講得啱,你補足水和油,塊面反而唔會勁出油架~   發表於 2012-5-17 15:03
Springonions 發表於 2012-5-17 15:18:30 |顯示全部樓層
糖糖, 想用蘆薈膠做保濕, 應該點做?

春葱: 你想做保濕gel/ 保濕serum?  發表於 2012-5-17 15:24
我條方係: 蘆薈gel+玫瑰花水(10%) + 萃取液+eo+少少油+5%玻尿酸  發表於 2012-5-17 15:23
12下一頁