潮濕天氣家居防霉防蟲tips ~

作者: jellyfishy 发表于 2012-1-19 10:32:28
39231 103
之前响不同帖都提講呢樣野,今年潮濕天氣又快到,又係時候找料防霉~ 
今次集中d開個帖講心得.希望大家啱用,有乜好做法,也請講講啦.

霉呢家野呢.... 有排講我既心得, 呵呵~~~

水母住山邊(樹林和水溪,好大濕氣), 早幾年牆灰水夠期, 發霉發到全屋黑晒, 連天花都黑, 但有個大魚缸, 唔可以重掃灰水, 抹到我喊~ 抹完第二年又黑過... 試左幾年, 終於搵到個好方法.

抹就一定要抺, 我抺牆就咁用清水加少少檸檬尤加利精油+lavender (趕蚊趕菌), 記得戴口罩.

!! 預防番發(霉):
請買個溫度連濕度計, check 住家中濕度溫度, 霉菌在24度以上, 濕度85左右發癲成長 (好似根粉介,討厭!!)!  所以家中一去到呢d溫度濕度, 就要關窗, 開抽濕機, 或開除濕冷氣(預較2小時後關掉),  一定要開風扇 (轉動, 記得預較時間制), 風扇係最重要! 有風的話, 霉菌無法在牆面停留, 無法生根!!  有陽光就好d, 唔洗關窗, 但要保持空氣流通.

端午前後最易黑牆, 請引用古人做法, 燒艾草 (真係好work~ 可有效防病菌, 趕蚊蚤), 可以買艾草條, 去信譽好的中葯行找找, 好平, 一盒廿三十元, 1000尺單位都夠你燒幾年, 回家剪半條艾草, 放在玻璃碟 / 陶瓷碗 / 香爐, 等佢慢慢燒, 每房燒佢10-20min, 空間大燒耐少少, 廁所小地方燒時間短d. 首次要燒耐少少, 隔三四日燒第二次, 跟住你會發現有d 蚊仔蚤仔死左响地, 好work,架, 我通常一星期燒一次, 不過艾草好大味, 未必人人接受, 我頭幾次用艾草, 後來頂唔順陣味, 去信譽好的佛俱店或佛舍買藏香(粉狀), 入到佛舍, 店主問你用來做乜, 記得話你想買藏香, 除衊氣, 唔要香精個d 香. (我唔敢話俾店員知, 用來趕霉蚊蚤~~  0,0)
店的檀香都騙人, 不要信. 不過最work 都係艾草, 燒完成個月間屋都so good 無蚊蚤, 所以我有時旅行出發前, 點定艾草, 回家間屋無晒味又無蚊蚤, 哈哈~

再唔係, 去鬼佬香店買乾的鼠尾草, 方法和艾草一樣, 香味宜人好多.

上年就係咁, 終於唔洗黑牆, 唔洗抺牆, 亦都係幾年來無感冒的一年~~

至於書和衣服呢~  我都係用呢個方法, 衣服呢, 我無用艾草, 實在太大味, 我會打開衣櫃, 燒藏香囉.

呀~~ 仲有一樣有效趕蟲(包括書蟲)~
去糧油乾貨店, 找大粒狀的"沙薑" (沙薑雞個d 味的沙薑), 記得要大粒狀.
放在碟上, 然後放在蟲出沒的角落, 或一大粒放在書櫃裡,  原來d 蟲仔好憎呢d 沙薑雞既味, 佢地會移民. 不過呢個味實在令我好想食野, 所以我比較少用.

評分

查看全部評分

claudiatang 發表於 2012-1-19 14:36:16 |顯示全部樓層
我會在潮濕前用漂白水稀釋了抹廚房和浴室的磚牆。都可以防發霉。

我直接用漂白水油落幅牆度~又WORK喎~我地住屋村地下所以發霉呢加野真係好惡搞=,=  發表於 2013-3-24 19:30
祇能止咳,d霉可以三幾日就再生過,我剛遮過一個極吐厭的夏天,每星期用漂白水抹兩三次牆  發表於 2012-11-28 22:10
1:99?  發表於 2012-1-19 15:33
claudiatang 發表於 2012-1-19 15:40:06 |顯示全部樓層
冇.....太稀啦﹗起不了作用,一半一半。我從來不會一比九十九。飲落肚都死唔去。

嘩~ 乜咁毒呀~  發表於 2012-1-19 15:41
claudiatang 發表於 2012-1-19 15:46:48 |顯示全部樓層
係丫嘛﹗再加上現在的漂白水濃度已不似從前那樣濃。以前我洗浴室除了開窗還要開抽氣扇。還不停的流眼水。現在好似沒味道一樣﹗
我用的是c字頭那牌子。請問有更好的介紹嗎?

即係咁,我成年無用漂白水了~ 現在都轉用香薰油,唔記得用開乜野牌子~  發表於 2012-1-19 15:51
claudiatang 發表於 2012-1-19 16:09:37 |顯示全部樓層
我去年開始也學你們用精油(檸檬尤加利或茶樹)抹地、調配空氣清新劑。老伴話老是一股皂味﹗
jellyfishy 發表於 2012-1-19 16:19:11 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2012-1-19 16:09
我去年開始也學你們用精油(檸檬尤加利或茶樹)抹地、調配空氣清新劑。老伴話老是一股皂味﹗ ...

我唔會用尤加利,檸檬尤加利這些入皂~~~ 
claudiatang 發表於 2012-1-19 16:25:36 |顯示全部樓層
我現在有檸檬香茅,有時間會調配新氣味。

檸檬香茅... 又係個d趕蚊的味道~~嗚~  發表於 2012-1-19 16:26
claudiatang 發表於 2012-1-19 16:29:27 |顯示全部樓層
咦,不是要趕蚊蟲嗎?
香茅好味道,下次打家事皂會重手落。好讓每次洗碗時都似飲ing冬蔭功湯。

入皂的香,不用趕蚊呀? -,-  發表於 2012-1-19 16:32
香茅都好d~ 無令我頭暈暈~ -,-  發表於 2012-1-19 16:31
claudiatang 發表於 2012-1-19 16:33:23 |顯示全部樓層
我是百毒不侵。精油對我來說只有好聞或不好聞。不會引起不適。

我諗我淨係飲啤酒唔會令我心跳加速~ -,-  發表於 2012-1-19 16:46
claudiatang 發表於 2012-1-19 16:34:31 |顯示全部樓層
入了皂,沖完涼不會有蚊咬.................
claudiatang 發表於 2012-1-19 16:58:25 |顯示全部樓層
jellyfishy  我諗我淨係飲啤酒唔會令我心跳加速~ -,-

奇怪,我飲紅、白酒或其它酒都沒事,多了當然會醉。但啤酒就不行,兩口就腳軟了。

酒精對我無乜作用~  發表於 2012-1-19 17:01
BanbieChan 發表於 2012-1-19 17:27:01 |顯示全部樓層
我淨係用抽濕機咋~

你個隻乜野牌子? 幾多L? 好用嗎?  發表於 2012-1-19 17:29
claudiatang 發表於 2012-1-19 17:28:10 |顯示全部樓層
唉,來香港之後都沒有令我有飲酒的念頭﹗懷念那段飲白酒的日子........

哎呀..............又出了公海啦﹗明明是講防濕防霉的題變了飲酒。

有冇飲过小糊塗仙.....? 正到爆!  發表於 2012-1-19 19:04
家下回正題~~ ^o^  發表於 2012-1-19 17:29
claudiatang 發表於 2012-1-19 17:52:19 |顯示全部樓層
返家就有份.....
準備閃人。
BanbieChan 發表於 2012-1-19 19:40:28 |顯示全部樓層
jellyfishy  你個隻乜野牌子? 幾多L? 好用嗎?  發表於 2 小時前

我用e個 whirlpool 12L,ok好用架~

whirlpool 12L

whirlpool 12L

oh ~ thank you~~~ 洗隔塵網還是換隔塵紙?  發表於 2012-1-20 09:16
claudiatang 發表於 2012-1-19 21:54:25 |顯示全部樓層

八王爺  有冇飲过小糊塗仙.....? 正到爆!

中國酒?其實對酒....我是門外漢。對中國酒就更一問三不知。

王爺不愧係王爺,呢隻o野我地o的平民飲,覺得好"gang".....  發表於 2012-1-20 09:51
jellyfishy 發表於 2012-1-20 09:15:42 |顯示全部樓層
CKlife 資料提供:
艾草條可能混左野,所以燒到好大陣味.
質地好的艾草可以去佐敦裕華買~
owlcyr 發表於 2012-1-20 09:40:07 |顯示全部樓層
你果度應該點都無咁濕掛?(我早排日日望出去都係白濛濛~~
我果度暫時又ok wo.
係得抽濕機o架啦,係就買部好o的,仲要快手o的,好快無貨,(我上次要比錢落訂留位,有貨多先分到比我.......)到時就要焗住買埋o的怪牌子.......

你果度如果年年發,可能係成幅牆都生晒mold, 入晒牆, 到時候就發出來咁wo.
不如一次過搵人整好佢好過啦~

白濛濛? 呢幾日屋企望出街已經白濛濛~~ -.-  發表於 2012-1-20 10:05
jellyfishy 發表於 2012-1-20 10:08:30 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2012-1-20 09:40
你果度應該點都無咁濕掛?(我早排日日望出去都係白濛濛~~
我果度暫時又ok wo.
係得抽濕機o架啦,係就買部好o ...

幾年了,用過不同方法,淨開抽濕係唔work,可能真係d菌已落地生根.所以我要狠d,關窗開風扇. 上年就係咁做,惟一一次全屋無發霉.今年我會再試,現在每三四天燒艾草,希望繼續牆白白啦~~~~

煙薰未必治本,裝修啦,hohoho  發表於 2012-1-20 12:23
你睇我fb好大霧果張相就知幾誇張.......能見度得返幾廿米...... 上年好似無o左春天咁,一o的都唔覺濕,所以無事並唔出奇奇奇~~~~~~  發表於 2012-1-20 12:22
BanbieChan 發表於 2012-1-20 11:29:35 |顯示全部樓層
jellyfishy oh ~ thank you~~~ 洗隔塵網還是換隔塵紙?  發表於 1 小時前

好似係用隔塵紙的~