作者: anhiwan 發表于 2012-1-5 09:52:04
2473 24
寒冷既早上看到己開既花朵,雖只花開一朵,卻給予我十足的鼓舞

Karine 發表於 2012-1-5 09:54:18 |顯示全部樓層
原來咁細個都會開花 ~ 好可愛呀 ~
回復

anhiwan 發表於 2012-1-5 10:03:24 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-1-5 09:54
原來咁細個都會開花 ~ 好可愛呀 ~

我好開心呀!雖然得一朵.....
回復

sunnyhuang 發表於 2012-1-5 18:47:27 |顯示全部樓層
傻豹吗?旧年5月入左傻豹一棵,后边发展成5棵,但系就系唔开花,晕!
回復

anhiwan 發表於 2012-1-5 20:18:26 |顯示全部樓層
sunnyhuang 發表於 2012-1-5 18:47
傻豹吗?旧年5月入左傻豹一棵,后边发展成5棵,但系就系唔开花,晕!

這是花友芝士波分享給我的,是無名喜蔭呵 9月分享,種了未夠4個月
回復

sunnyhuang 發表於 2012-1-6 17:22:58 |顯示全部樓層
尼棵就系我的傻豹,网上看到开的花图片都同你一样,所以我判断系傻豹。
回復

sunnyhuang 發表於 2012-1-6 17:24:43 |顯示全部樓層
光线环境不同,颜色可能会略显差别。之前有个花友养的傻豹颜色与你比较接近。
回復

anhiwan 發表於 2012-1-6 17:32:37 |顯示全部樓層
sunnyhuang 發表於 2012-1-6 17:24
光线环境不同,颜色可能会略显差别。之前有个花友养的傻豹颜色与你比较接近。 ...

找到真名固然好,其實無名我都唔介意架 最好就係開多啲花啦,一朵好孤單姐

唔使担心,傻豹系喜荫系列中最容易出效果的,虽然我觉得Ronnie更加容易出效果,但傻豹系大部分人认可的品种,所以你好快就会看到繁花似锦。  發表於 2012-1-7 17:52
回復

anhiwan 發表於 2012-1-7 21:01:15 |顯示全部樓層
sunnyhuang  唔使担心,傻豹系喜荫系列中最容易出效果的,虽然我觉得Ronnie更加容易出效果,但傻豹系大部分人认可的品种,所以你好快就会看到繁花似锦。  發表於 3 小時前

係就好呀!有花友話佢似'Teddy Bear',你覺得呢
回復

anhiwan 發表於 2012-1-10 20:35:51 |顯示全部樓層
cyto1997 發表於 2012-1-10 20:27
太多相似喇 , 強行比個名佢只怕流出後會同傻豹混淆不清 , 而且冇名都好靚   ...

cyto 好耐冇傾啦 我都覺得粉紅色花幾靚,不過花期好短,今日已經開始謝喇
回復

anhiwan 發表於 2012-1-10 22:34:25 |顯示全部樓層
太多相似喇 , 強行比個名佢只怕流出後會同傻豹混淆不清 , 而且冇名都好靚   ...

cyto1997  另外隻喜蔭放完新年假分比你,E+太凍生得冇咁靚,遲Dpm你   發表於 半小時前
cyto1997  我隻傻豹仲好苗 , 都未開 , 粉紅色花的確幾靚 , 期待中 ~   發表於 半小時前

我棵檸檬樹到依家都冇花開,好想睇下黃色花
回復

anhiwan 發表於 2012-1-11 09:42:04 |顯示全部樓層

cyto1997  Re傻豹: D葉下垂喎 , 入番箱會靚D, 聽日放學影幅平葉傻豹你睇喇~   發表於 昨天 22:41
cyto1997  咁你唔要喇 ???  發表於 昨天 22:38

D葉下垂是濕度唔夠乾燥嗎?
你棵係咩EP呀,我唔知有冇喎 如果我冇就當然要啦
回復

jasminecatcat 發表於 2012-1-11 10:58:52 |顯示全部樓層
你好叻呀, 4 個月就種到開花! 請問你用咩泥種架? 我種緊一棵小走徑都有三星期, 冇乜大到, 用日本x的室內外盆裁土壤種, ok嗎 ?
回復

anhiwan 發表於 2012-1-11 11:30:54 |顯示全部樓層
jasminecatcat 發表於 2012-1-11 10:58
你好叻呀, 4 個月就種到開花! 請問你用咩泥種架? 我種緊一棵小走徑都有三星期, 冇乜大到, 用日本x的室內外 ...

唔好講笑啦,我只可以話種到,一朵花叫做好過冇 我都係用三合一泥再加多啲珠石種。初初番黎啲走莖未有根係要等耐啲,要生到根先再長大生新葉架,你俾啲耐性遲下暖番啲就會大得好快喇,你棵係咩ep黎架
回復

jasminecatcat 發表於 2012-1-11 12:22:28 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-1-11 11:30
唔好講笑啦,我只可以話種到,一朵花叫做好過冇 我都係用三合一泥再加多啲珠石種。初初番黎啲走莖未有 ...

係花友分享出來的e.,pink panther, 但啲葉同你E棵好似樣~

我唔清楚咩係三合一泥?
回復

anhiwan 發表於 2012-1-11 12:40:55 |顯示全部樓層
jasminecatcat 發表於 2012-1-11 12:22
係花友分享出來的e.,pink panther, 但啲葉同你E棵好似樣~

我唔清楚咩係三合一泥? ...

係花寶買,名稱係 "專業紫蘿蘭植料" 成份係泥炭土、金泥和珠石,亦都可以分別買黎自己溝。
回復

jasminecatcat 發表於 2012-1-11 13:35:36 |顯示全部樓層
唔該你呀! 同埋剛看到你分享到豆丁媽的Sinningia Ozark Coral Frekles 種子
, 好好彩, 我都有份, 不過仲未收到~你係唔係都會用三合一泥種呢 ?
回復

anhiwan 發表於 2012-1-11 14:30:42 |顯示全部樓層
jasminecatcat 發表於 2012-1-11 13:35
唔該你呀! 同埋剛看到你分享到豆丁媽的Sinningia Ozark Coral Frekles 種子
, 好好彩, 我都有份, 不過仲未 ...

我收到豆丁媽既pm話會分享種子俾我,就第一時間寄回郵喇,我心急嘛
我會好似哩盆魚骨頭敢,用約半寸深珠石比例較多既三合一泥播種,花友話發芽後長到三對葉就可以分盆定植喇

回復

pkq 發表於 2012-1-11 14:40:51 |顯示全部樓層
分盆到時會唔會好難攪, 有排分
回復

anhiwan 發表於 2012-1-11 14:51:43 |顯示全部樓層
pkq 發表於 2012-1-11 14:40
分盆到時會唔會好難攪, 有排分

先兩次都只係發到6、7棵好易攪,發到噉多都係第一次,宜家都係得2對葉,等有3對葉先算
回復

12下一頁