誠徵 花羅漢新主人

作者: PSC 发表于 2011-12-20 14:26:14
2542 11

替花羅漢找新主人
有興趣請pm我取相及商討收養事宜
PSC 發表於 2011-12-28 10:52:35 |顯示全部樓層
chambee & anhiwan 多謝你o地幫忙,我都知到香港住o既地方細,好多時都會有心養,但地方難以容納

anhiwan 發表於 2011-12-25 17:42:18 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-12-25 11:35
咁又唔會, 不過要D時間佢先知你係新主人~ 同埋岩岩到新環境, 佢身上既色好大可能會變左好沈色, 灰灰黑黑 ...

我度過我最大只可以放多一個16寸缸,自問不能供給一個比psc更好既生活環境予花羅漢,所以已打消收養意願!
希望psc早日為花羅漢找到新主人。

我都祝psc早日為花羅漢找到新主人! :)  發表於 2011-12-26 14:57
chambee 發表於 2011-12-25 11:35:04 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-12-23 16:38
16寸缸夠養嗎,既然花羅漢會認主,噉又會唔會排斥新主人呢

咁又唔會, 不過要D時間佢先知你係新主人~ 同埋岩岩到新環境, 佢身上既色好大可能會變左好沈色, 灰灰黑黑咁, 到佢適應左就會變番紅紅橙橙架喇~
同埋16吋缸真係太細左D喇, 因為花羅漢都幾大條架, 至少都大過手掌(大約8-9吋), 16吋缸佢真係唔夠活動空間
PSC 發表於 2011-12-24 13:01:48 |顯示全部樓層

我而家都係用緊16寸缸養佢,我從來都只有俾乾糧佢食,仲有最好俾些紅石同埋珊瑚石俾佢搬O下
排斥新主人?唔會,邊個係米飯班主就係主人啦!俾時間佢適應O下
anhiwan 發表於 2011-12-23 16:38:15 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2011-12-23 16:30
1. 只可以獨立一條養
2. 唔好食生料, 會易生菌, 頭洞症
3. ph值keep晌6.5-7.0左右

16寸缸夠養嗎,既然花羅漢會認主,噉又會唔會排斥新主人呢

細了一點  發表於 2011-12-24 13:18
chambee 發表於 2011-12-23 16:30:08 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-12-23 11:00
請問花羅漢既養育條件要啲咩呢

1. 只可以獨立一條養
2. 唔好食生料, 會易生菌, 頭洞症
3. ph值keep晌6.5-7.0左右
4. 要keep住溫度28-30度
5. 水質好緊要, 4日左右就要換水, 我自己每次換50%水, 會加鹽殺菌 (濃度around 0.2%)
暫時諗到係咁多~ 希望幫到你~
anhiwan 發表於 2011-12-23 11:00:48 |顯示全部樓層
請問花羅漢既養育條件要啲咩呢
chambee 發表於 2011-12-22 22:57:39 |顯示全部樓層

RE: 獅頭魚  羅漢喜歡同人玩,喜歡追手。 <--唔只追手, 我仲可以摸佢頭仔, 但其他人就唔比摸, 一摸就咬架喇~
RE: vivio  原來花羅漢識得認人架? <-- 係呀, 佢會眼金金望住你, 你放隻手晌水面, 佢會游上黎, 好得意架~
八王爺 發表於 2011-12-21 16:51:18 |顯示全部樓層
唔好唔要喇!
越大越靚架
PSC 發表於 2011-12-21 10:55:32 |顯示全部樓層
我都已養條花羅漢3年了,由細開始養,因為位置有限,未能有足夠舒適位置養佢,所以要替佢找個新主人
chambee 發表於 2011-12-20 16:43:17 |顯示全部樓層

做乜事唔要佢? 我都收養左一條花羅漢, 好有人性, 又識認人, 成隻狗仔咁~ 我果條養左都3-4年咯~

羅漢喜歡同人玩,喜歡追手。  發表於 2011-12-21 17:06
原來花羅漢識得認人架?  發表於 2011-12-20 22:51