外國種的日日春是否一年生開完花就玩完?

作者: siubox 发表于 2011-11-22 19:35:55
1576 9
在花墟買了兩年$12-$15盆的日日春開完花就謝晒,是否是外國種的關係,點買到本地種的呢!
siubox 發表於 2017-1-9 12:26:21 來自手機 |顯示全部樓層
者: 彩麗兒  查看文章
我也在研究日日春的立枯病.但我覺的那並非是立枯病ㄋ.我曾把病株帶至農藥行.老板告訴我應不是立枯病因症狀不像.所以我覺的得是過濕.造成細根腐敗.因地下細根管的就是地上頂芽的部份.所以頂芽會先枯掉.且日日春的根部本來就不耐移植.木質化的日日春因根係已長至健全.所以比較不會過濕細根受傷.造成死亡.種日日春最好種於小盆中.等土全乾後再澆水.應就比較不會陣亡.待盆中日日春根系建全樹勢強狀再落地移植.今年我以此原則以成功種了30盆盛開的日日春包含夏戀各不耐雨品種.以上提供給喜好日日春的花友做參考.謝謝..
siubox 發表於 2012-6-13 00:01:35 |顯示全部樓層
我是說,有什麼品種適合香港種,又是多年生的,我見在野地生長得好的是粉紅色的,是否一如花墟賣花的說:圓葉多色的經風雨就謝!
B17 發表於 2012-6-12 21:44:48 |顯示全部樓層
siubox 發表於 2012-6-12 20:40
我都想知道研竟,這種花花期長我都想種!

睇唔明??
siubox 發表於 2012-6-12 20:40:52 |顯示全部樓層
我都想知道研竟,這種花花期長我都想種!
B17 發表於 2012-6-11 22:42:29 |顯示全部樓層

尖葉單色?圓葉多色?有冇相睇下?

幾年前有段時間買既日日春會無故一枝一枝枯萎,相信係感染咗某種菌,就算種咗幾個月,長大咗好多,一樣會一枝一枝瓜柴

呢兩年果D就Okay,呢兩盆過到冬,回暖又再開花

呢盆由種子種起,種咗兩年突然死亡

但係佢留低係個盆既種子又發芽噃,唔似有菌

有時真係唔知發生咩事
siubox 發表於 2012-6-11 20:22:03 |顯示全部樓層
今日花墟有賣花的說:尖葉單色的才種得生,圓葉多色的經風雨就謝!
siubox 發表於 2011-11-26 18:12:48 |顯示全部樓層
會唔會因地植所以種子自然彈到地上重生而小盆種種子彈到盆內機會微
Aalon 發表於 2011-11-26 14:46:28 |顯示全部樓層
我見過過人地o的地植非本地日日春都生得好健康
cowslip 發表於 2011-11-24 01:29:47 |顯示全部樓層
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7%E6%98%A5%E8%8A%B1
這帖中有本地日日春/長春花的圖片,記住個樣去花店睇下,我今個月月頭係上水花店見過有得買