救救長春花

作者: dickymx5 發表于 2011-11-5 22:03:41
3094 9
種親都死,呢6棵黎到幾個星期又開始死喇

地下既就葉向內捲,掛住既就近根既葉由下而上變黃。

多水又試過,少水又試過,係病嗎?有無有心得嗎?thx

向日葵2 發表於 2011-11-6 09:24:25 |顯示全部樓層
我的也是這樣,,,,,相信是到了牠們終結時,,,,,,,,,,,
試下收左D種子,,,,,留番下年種,,,,,,
將露台花槽改種秋播花,,,,,,,
哈哈哈,,,,,我之前都係用佢黎做夏天花槽花
回復

向日葵2 發表於 2011-11-6 10:46:58 |顯示全部樓層
只要花後,,,,,便可發現有一條長長的東西出現,,,,,那就是種子包,,,,,,
收起去下年初春就可以再播,,,,

再來一張,,,,左邊見到花,,,,,右邊幾條便是種子包

再來一張,,,,左邊見到花,,,,,右邊幾條便是種子包

花下幾條東西便是種子包

花下幾條東西便是種子包
回復

dickymx5 發表於 2011-11-6 22:52:02 |顯示全部樓層
好可惜~唔見有種子包

壽命這麼短嗎?前前後後十幾盤都有,都係咁死法~都係大約一個月就死,我是長春花殺手
回復

ling511221 發表於 2011-11-7 07:00:58 |顯示全部樓層
我之前在上水華X買了兩盆,其中一盆都係咁樣死法,未死的那棵D葉好黃,但都重有花,但D果就唔識大!我都想知點解?人人都話易種粗生,眼見隔離屋又種咁靚!可能隔離屋放的位置向東,我向西。
回復

向日葵2 發表於 2011-11-7 09:21:43 |顯示全部樓層
dickymx5 發表於 2011-11-6 22:52
好可惜~唔見有種子包

壽命這麼短嗎?前前後後十幾盤都有,都係咁死法~都係大約一個月就死,我是長春花殺手 ...

其實開始入秋,,,,長春花自然會弱起上來,,,,,因為牠是夏天花,,,,,,,買這花最好係初夏買, 約五月開始有二十八九度,,,,,天熱不停咁熱,,,,佢就不停咁開花,,,,,

而另一可能是牠的來源地天氣仍很熱,,,,,來到香港天氣突變,,,,,所以適應唔來,,,,,,

其實現在你買的花色,,,,不是香港常有的,,,,,是近年從外地轉手入港的.........雖說長春花是易種的花,,,,,但新花色,,,,,新品種,,,,,有機會D基因亦有變,,,,,,,令得牠唔易種,,,,,,

反而香港常見的粉紅色,,,,,即我POST的相,,,,,,,肯定好易種,,,,,,,仲易結種子包

所以唔洗咁灰心,,,,,,明年再買過,,,,,,,,,,

不如試下自己由無種到有啦,,,,,,,,現在還可叫秋天,,,,很多種子可下種呀
回復

dickymx5 發表於 2011-11-8 11:20:02 |顯示全部樓層
多謝指教~

好衰唔衰... 我夏天都有買過呢種長春花,都係死路1條。
可能真係呢隻色 特別弱,下次試下第2 隻色先。
但奇怪在,有1棵開始變黃 or 捲葉,其他都會陸續有事咁。
回復

kwc430 發表於 2011-11-25 14:23:54 |顯示全部樓層
我都係. 買咗3棵唔同顏色, 一棵一棵咁開始捲葉. 一個月到咋.
而家一棵 certified, 一棵得半條命, 一棵開始有捲葉.
我仲以為佢哋有病, 點知原本咁短命.  但我見啲仲公園有好多.

係羅...路邊個d 係石隙爆出黎都好長命  發表於 2011-12-1 10:42
回復

siubox 發表於 2011-11-25 19:09:20 |顯示全部樓層
我今日在公園採了一些種子包很有趣,一按就彈開播種!
回復

namplant 發表於 2011-11-25 20:44:36 |顯示全部樓層
修剪下,換盆
紅色我買左差唔多成年都未死
回復