辣椒水殺蚊滋

作者: meredo 發表于 2011-10-23 15:12:58
3855 9
我而家種緊蘿馬生菜, 菠菜同豆苗
D苗愈黎愈大, 開始有好多蚊滋出黎了
我想問辣椒水, 請問份量應該如何呢?

faylo 發表於 2011-10-24 00:04:30 |顯示全部樓層

一,二茶匙 煲水10-15 min, 開成2 litre 水,after filtering, and use for spraying veggie

如用地獄辣椒係咪勁得滯呢 ?  發表於 2011-10-24 14:26
回復

meredo 發表於 2011-10-24 11:05:06 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2011-10-24 00:04
一,二茶匙 煲水10-15 min, 開成2 litre 水,after filtering, and use for spraying veggie

唔係係街市買指天椒細細隻果D?
一,二茶匙 係指乜野呀? 謝謝啊~~
回復

faylo 發表於 2011-10-24 14:39:59 |顯示全部樓層
meredo 發表於 2011-10-24 11:05
唔係係街市買指天椒細細隻果D?
一,二茶匙 係指乜野呀? 謝謝啊~~

yes, 指天椒, i think about 2-4 pcs, and u cut it into small pc, then boil in 1 litre of water for 10 min, and dilute it to  litre, filter the residue, and use it to spray on your veggie

明白了, 唔該晒~  發表於 2011-10-25 16:10
回復

faylo 發表於 2011-10-25 16:21:29 |顯示全部樓層
indeed, any kind of chili can do.. as long as it is hot enough
回復

faylo 發表於 2011-11-5 21:00:39 |顯示全部樓層
苦楝油Neem Oil使用心得
http://flowers.hunternet.com.tw/printthread.php?threadid=65445

試下苦楝油喇
回復

faylo 發表於 2011-11-5 21:05:36 |顯示全部樓層
以自然農藥防治蟲害
http://info.organic.org.tw/super ... ck-41&PreView=1

好有用的防治蟲害資料
回復

faylo 發表於 2011-11-5 21:07:39 |顯示全部樓層
1. 菸葉:

主要用於防治蚜蟲、蝸牛、浮塵子、薊馬、潛葉蠅和線蟲等,使用法有二種,即將菸葉曬乾後磨粉使用,或直接浸泡於水中後取其浸泡液使用。菸葉來源有二,一為製菸工廠廢棄之菸土,另一為生產者採收後不合格的廢棄菸葉。由於菸土的成分往往只有菸葉的三分之一,使用倍數要低才有效果,通常約用五十至一百倍,菸葉使用倍數可以較高,約用一百五十至三百倍。如用菸粉時可用噴粉機直接噴施或按照需要倍數直接加在農藥桶噴射,如要浸泡時可於使用前一天按需要倍數浸泡於清水中,第二天以尼龍網過濾後即可再行稀釋使用。使用時添加洗碗精約一千倍,或視作物種類之忍受程度酌行添加三百至四百倍酒精效果較好。防治根蚜時可將根部土壤挖開,施下菸草粉再將土壤蓋回就可以。菸葉的缺點是會殺死一部分蚯蚓,此外茄科作物因怕感染毒素病,不可使用菸葉
回復

GardenGarden 發表於 2011-11-8 13:19:24 |顯示全部樓層
請問菸葉係香港邊到可以買到?

好開心D可以種到D介菜大快葉。但轉頭就比D蟲食淨得條 "逛“
回復

peterpan 發表於 2012-4-4 15:51:20 |顯示全部樓層
菸葉..即係煙葉, 7仔大把
覺得貴就買d阿伯食嘅生切煙絲
回復