白花蛇舌草

作者: 適少少 发表于 2011-10-20 11:57:28
6697 41

*白花蛇舌草(真身) 1花1果
*放野圖
*左 : 水線草, 正名: 傘房花耳草~ 右 : 白花蛇舌草
*水線草 (多花多果)開淡紫色小花

評分

查看全部評分

適少少 發表於 2012-6-19 21:13:41 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-19 19:49
白花蛇舌草與水線草的比較研究

【摘要】

太好啦

真理越辯越明

歡迎有識之仕補充資料

金剛 發表於 2012-6-19 19:54:30 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-19 19:49

【摘要】

http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=93661&pid=1293552&fromuid=5824
香港常見植物

http://www.eztrust.tw/cm/html/g02.htm

(水線草與白花蛇舌草之分別)
dick168 發表於 2012-6-19 19:49:34 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-6-16 16:30
係水線草嚟,真品開一花~~路邊常見的都係水線草

【摘要】

目的–通過對白花蛇舌草與水線草在性狀、莖橫切面、葉橫切面、熊果酸的含量等幾方面的比對研究,為使用水線草代替白花蛇舌草提供依據  

方法–用顯微鏡觀察莖、葉的橫切面;用薄層掃描法測定熊果酸的含量。

結果與結論–水線草可以作為白花蛇舌草的替代品。

【關鍵詞】

白花蛇舌草、水線草、莖橫切面、葉橫切面、薄層掃描法與含量測定。

《中國藥典》1990年版–部附錄,白花蛇舌草項下只收載茜草科植物白花蛇舌草Hedyotis diffusa willd,但市售白花蛇舌草除上一種外,傘房花耳草(水線草)Hedyotis cormbosa(L.)Lam.也是白花蛇舌草的主流商品。

現對二者各3批分別在性狀、莖橫切面、葉橫切面、水分、醇浸出物、灰分、熊果酸含量幾方面進行比較研究如下。

1 性狀:白花蛇舌草與水線草性狀比較。

2 莖橫切面:白花蛇舌草與水線草莖橫切面比較。

3 葉橫切面:白花蛇舌草與水線草葉橫切面比較。

4 水分、浸出物、灰分:白花蛇舌草與水線草水分、浸出物及灰分比較。

5 白花蛇舌草與水線草中熊果酸含量測定:白花蛇舌草與水線草熊果酸含量比較。(注:樣品中熊果酸含量以干品計算)

5.1 材料、儀器:CAMAG TLC SCANNER3,天平:AC-120S;試劑均為分析純;熊果酸對照品(110742-200314中國藥品生物制品檢定所)。

5.2 方法:供試品的制備:取樣品粉末約1g,精密稱定,加乙醇20ml,超聲處理1h,濾過,濾液蒸干,殘渣加無水乙醇使溶解,轉移至5ml量瓶中,并稀釋至刻度,搖勻,作為供試品溶液。對照品的制備:取熊果酸對照品,加無水乙醇制成每1ml含0.5mg的溶液,作為對照品溶液。照薄層色譜法(附錄ⅥB)試驗[1],吸取供試品溶液10μl、對照品2μl與4μl,分別交叉點于同一硅膠G薄層板上,以環己烷-氯仿-醋酸乙酯(20:5:8)為展開劑,展開,取出,晾干,噴以10%硫酸乙醇溶液,在110℃加熱5~7min,至呈現紫紅色斑點,取出,在薄層板上覆蓋同樣大小的玻璃板,周圍用膠布固定,照薄層色譜法(附錄ⅥB薄層掃描法)進行掃描,波長:λs=520nm,λ R =700nm測量供試品吸收度積分值與對照品吸收度積分值,計算,即得。

6 討論

通過以上幾方面對白花蛇舌草與水線草的對比研究,可以看出兩者是很相似的。
作為主要有效成分的熊果酸含量兩者也相差很小,且水線草略高。
因此,可以將水線草作為白花蛇舌草的替代品。

參考文獻

中國藥典委員會、中華人民共和國藥典(一部)、北京、化學工業出版社、2000、附錄ⅥB.

(編輯 子萱)作者單位:1511500廣東省清遠市藥品檢驗所、570208海南省邊防總隊醫院藥局。

參考網頁

http://big5.39kf.com/cooperate/q ... 5-08-04-88295.shtml

dick168 發表於 2012-6-16 17:15:17 |顯示全部樓層
白花蛇舌草與水線草

金剛 發表於 2012-6-16 16:30:14 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-16 15:05
疑似白花蛇舌草

係水線草嚟,真品開一花~~路邊常見的都係水線草
dick168 發表於 2012-6-16 15:05:11 |顯示全部樓層
疑似白花蛇舌草

適少少 發表於 2012-6-16 12:07:51 |顯示全部樓層

E+係白花蛇舌草生長期, 有就好好把握栽種好時機啦~

點評alextang  種孑都有啦!  發表於 1 小時前

係架 好快開花結子架

種孑都有啦!  發表於 2012-6-16 15:14
適少少 發表於 2012-6-16 12:05:33 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-16 12:02
嘩!我飲咗幾年水線草咁咪大鑊。

唔怕水線草清熱冇有怕

除非想用嚟 E 絕症啫

dick168 發表於 2012-6-16 12:02:57 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2012-6-16 11:57
白花蛇舌草好少會多過雜草架

水線草就實得

嘩!我飲咗幾年水線草咁咪大鑊。
適少少 發表於 2012-6-16 11:57:42 |顯示全部樓層
dick168 發表於 2012-6-16 11:55
每年熱天我田嗰到的白花蛇舌草多過雜草,不過唔知真定假,但用嚟煲水己飮了幾年都冇肚痛,而家落僅雨影唔到 ...

白花蛇舌草好少會多過雜草架

水線草就實得

dick168 發表於 2012-6-16 11:55:04 |顯示全部樓層
每年熱天我田嗰到的白花蛇舌草多過雜草,不過唔知真定假,但用嚟煲水己飮了幾年都冇肚痛,而家落僅雨影唔到相比大家硏究吓 tim
WAH 發表於 2012-6-15 10:38:40 |顯示全部樓層
多謝資料…
WAH 發表於 2012-6-15 10:38:39 |顯示全部樓層
多謝資料…

客氣~客氣~  發表於 2012-6-15 10:59
suensuenli 發表於 2011-12-14 20:20:15 |顯示全部樓層

我到依家為止, 你同老師比我d種子我都種唔倒佢地出黎呀.....

回覆點評
適少少  比種子我的友人話唔係哩個季節種架  發表於 11 分鐘前

我.....我..... 你一比我第二日就叫阿媽幫我種喇

比種子我的友人話唔係哩個季節種架  發表於 2011-12-14 21:17
ernestng 發表於 2011-10-25 10:04:11 |顯示全部樓層
ernestng 發表於 2011-10-25 09:31
我現在回想我媽好多時買都是流野@_@

行山見到又唔敢拿回家, 咁真係唔飲好過飲, 一係自己種, 但先要找到正品@_@

owlcyr 講得啱, 兩種草功效接近, 只是真品為中醫界定為抗癌草藥之一  發表於 2011-10-25 21:31
ernestng 發表於 2011-10-25 09:31:19 |顯示全部樓層
我現在回想我媽好多時買都是流野@_@

其實功效差唔多,無咩問題的~  發表於 2011-10-25 11:21
應該話99.99%係買流野, 連賣果個都唔識 @.@  發表於 2011-10-25 09:58
ernestng 發表於 2011-10-24 17:53:52 |顯示全部樓層
http://baike.baidu.com/view/26500.htm <-- 佢第二張圖係味錯左@_@

百度果o的,好鬼多都係錯的.....  發表於 2011-10-25 11:20
圖片標示的 (圖4) 絕對是錯誤, 此為 : 傘房花耳草 ; 很多時也有學者未能識別清楚何為真品 !  發表於 2011-10-24 19:16
chutou 發表於 2011-10-23 22:40:46 |顯示全部樓層
真係好似呀
又識多樣野
faylo 發表於 2011-10-22 22:57:38 |顯示全部樓層
suensuenli 發表於 2011-10-22 21:22
@@ 唔該你呀!!!!!! 真係好唔同呀!!!! 我終於識分喇!!
請問你平時點種呢? 駛唔駛特別照顧佢?  ...

非常粗生,不用特別照顅

哦! 唔該晒, 咁我打算就咁搵個盤仔種起佢地先啦咁! ^^  發表於 2011-10-23 14:07
123下一頁