插葉基本功

作者: tongtony 发表于 2011-10-16 22:39:19
25743 78

近來有很多新來的花友,對於插葉的方法都有疑問!
本人嘗試將一些插葉的基本方法和大家分享.

1.水浸法 (最多人用,最易出根又可以睇見根的生長情況).
2.珠石法 (葉片細小時至好用,畀符方法 1 與 3 之間).
3.插泥法 (直接種植至開花,不需要再換盆).

當收到葉片時,應該用1 比 99 漂白水溶液浸葉片10 分鐘,為葉片消毒殺菌,之後過清水.
用界刀斜切葉柄(切割口距離葉片 3 CM ).
放通風處,20 分鐘,使切割口風乾.
於切割口塗上 Hi-Fresh (無 Hi-Fresh 可免除這步驟).
備一安士試飲膠杯 (如用 3 插泥法,杯底要有孔疏水).
1.水浸法,用木牙簽在試飲膠杯身穿過做成十字(被免葉片浸泡水內)(另有為超迷你品種水浸法,提供在#31貼)(浸出根轉用泥出苗,方法在47貼)
把葉子如圖放入試飲膠杯內,加水.
2.珠石法,試飲膠杯內加入美能安A, (無美能安A可免除這步驟).
再加入 3 或 5 號日本珠石.
插入葉子後加水.
3.插泥法,用一安士試飲膠杯,(杯底要有孔疏水)先放 7 號日本珠石,再加入美能安A.
再加入AV三合一泥.
插入葉子後才加水
. P1290550.JPG01.jpg
貼上品種牌及日期.
放人溫室保濕出根.(放置在有明亮光照,而陽光不能曬到的地方).

如各位花友前輩,有更多,更好的插葉方式,方法,希望都提出來,與大家共同分享,交流.
插葉兩個月了,不同方法插葉的效果終於有結果啦!
結果在 64 貼

評分

查看全部評分

raingogo 發表於 2011-10-16 22:47:37 |顯示全部樓層
我o既做法都差唔多,但係……

不過又未至於全軍覆沒喎,可能係品種問題啦
因為我插4隻品種,其中3隻(半迷你型x2 迷你型x1)全部救唔返
但有1隻迷你型插左4片,有3片都安然無恙
所以,都唔知到底係品種問題定其中有乜環節出錯……
chingyi724 發表於 2011-10-16 22:59:42 |顯示全部樓層
我3樣都有做緊,,分散投資
tongtony 發表於 2011-10-16 22:59:52 |顯示全部樓層
raingogo 發表於 2011-10-16 22:47
我o既做法都差唔多,但係……

不過又未至於全軍覆沒喎,可能係品種問題啦

收到葉片時,他的情況是否健壯,他完本生長環境,及品種,都會影響出根長苗的成敗!
tongtony 發表於 2011-10-16 23:00:57 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-10-16 22:59
我3樣都有做緊,,分散投資

聰明的做法!

其實我都做左兩樣,不過可能真係屋企太熱啦……  發表於 2011-10-16 23:04
多謝^^  發表於 2011-10-16 23:02
clarecat 發表於 2011-10-16 23:06:33 |顯示全部樓層
謝謝tongtony咁詳盡、圖文並茂教我哋呢d新手插葉既方法~讚~

我之前用發叔泥插了4片迷你型既葉,有3片留在家,有1片帶回公司。但家裏的葉都變啡死了,現在只有公司那一片安然無恙,

唔知係咪家裏無乜冷氣比佢歎,所以焗/熱死了~

哈哈,我同你情況幾乎一樣……  發表於 2011-10-16 23:12
tongtony 發表於 2011-10-16 23:08:01 |顯示全部樓層
(其實我都做左兩樣,不過可能真係屋企太熱啦!)
屋企太熱!不一定係至死原因!空氣是否流通就最,最,最緊要!
tongtony 發表於 2011-10-16 23:09:35 |顯示全部樓層
clarecat 發表於 2011-10-16 23:06
謝謝tongtony咁詳盡、圖文並茂教我哋呢d新手插葉既方法~讚~

我之前用發叔泥插了4片迷你型既葉,有3片留在 ...

tongtony 發表於 2011-10-16 23:09:41 |顯示全部樓層
clarecat 發表於 2011-10-16 23:06

我之前用發叔泥插了4片迷你型既葉,有3片留在 ...

明白~謝謝指教^^  發表於 2011-10-16 23:13
raingogo 發表於 2011-10-16 23:14:19 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-10-16 23:09

其實我有D疑問
即然要入溫室,又點可以做到空氣流通呢?
斷估唔會開冷氣就令到溫室空氣流通呀?

就算溫室頂上有洞,都唔會令溫室入面空氣流通架喎……
小野貓 發表於 2011-10-16 23:23:20 |顯示全部樓層
><....如果早有呢個post就好...我已經插死晒d葉...依家一塊都無~有無人可以比塊葉我~

其實之前一直都有相關post,可能太耐,或者標題唔夠切題,所以你搵唔到;不過就算知都冇用,因為小細節、環境有問題亦有可能全沒……  發表於 2011-10-16 23:29
tongtony 發表於 2011-10-16 23:30:29 |顯示全部樓層
raingogo 發表於 2011-10-16 23:14
其實我有D疑問
即然要入溫室,又點可以做到空氣流通呢?
斷估唔會開冷氣就令到溫室空氣流通呀?

這個問得好!插葉時,葉片所需要的是保持濕度以利生根,保溫箱就算無開洞,只要留意當溫室有水珠出現時,就需要打開蓋子,透透氣,之後才再蓋上!
一般如果無太陽或強燈照射到保溫室,他的溫度是比室溫,夏天就低一些,冬天就高一些!
正如人一樣如果夏天溫度比較高時,如有生風吹入,你都會感覺好好多呢!
KIMHO 發表於 2011-10-17 00:01:15 |顯示全部樓層
很好呢...比個like 你 ^^
raingogo 發表於 2011-10-17 00:16:55 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-10-16 23:30
這個問得好!插葉時,葉片所需要的是保持濕度以利生根,保溫箱就算無開洞,只要留意當溫室有水珠出現時,就需 ...

其實我可以做o既都做左,都開左蓋兩日先放出溫室,但都救唔返

不過好在仲有幾片葉,都仲好健康生長緊,而家唔敢放溫室
就算慢少少出根都唔緊要,唔死就得啦

其他想要但又不幸仙逝o既品種,唯有下次再搵o黎插過啦……

(我諗,新手都係浸葉穩定D;起碼我浸葉未試過浸死,次次都係換泥死……)

Anyway, thanks for sharing
ahhung68 發表於 2011-10-17 00:26:50 |顯示全部樓層
很好的指導, 謝謝~
avery 發表於 2011-10-17 00:29:31 |顯示全部樓層

一般如果無太陽或強燈照射到保溫室,他的溫度是比室溫,夏天

tongtony 發表於 2011-10-16 23:30
這個問得好!插葉時,葉片所需要的是保持濕度以利生根,保溫箱就算無開洞,只要留意當溫室有水珠出現時,就需 ...

"一般如果無太陽或強燈照射到保溫室,他的溫度是比室溫,夏天就低一些,冬天就高一些"

何以見得呢 ??
alexander 發表於 2011-10-17 01:00:33 |顯示全部樓層
夏天做乜仲要溫室, 仲唔夠熱咩?

點樣個溫室可以冬暖夏涼
yanfung 發表於 2011-10-17 01:46:09 |顯示全部樓層
多謝你既分享,真係幫到我地呢d新手
saolan 發表於 2011-10-17 09:42:11 |顯示全部樓層
非常多謝前輩示範令我地得益良多。
tongtony 發表於 2011-10-17 17:46:27 |顯示全部樓層
raingogo 發表於 2011-10-17 00:16
其實我可以做o既都做左,都開左蓋兩日先放出溫室,但都救唔返

不過好在仲有幾片葉,都仲好健康生長緊, ...

浸葉出根成功率極高,之不過他所長出的根,是為水中生長所用,如一直用水種植就無問題.
如果轉變用泥種植時,他會再次長出為在泥土生長的另一種根以作生存!
這時他是否適應泥中生活是一個關鍵!
所以水浸法有他的好處,也有決點.
1234下一頁