喜蔭篇E Country Cowboy & E Lemon tree(Masiuling) bb大個仔喇

作者: anhiwan 发表于 2011-8-7 20:15:57
4105 28

多謝Masiuling 送我兩款非常肥壯的喜蔭走莖

6月28日收到走莖,兩條走莖都非常健康
其中Episcia Country Cowboy 尾段有一片帶根小葉
截下來將莖部埋到泥下,真的出了一棵小苗

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) bb1.jpg

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) bb2.jpg

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) bb3.jpg

兩母子

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) 1.jpg

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) 2.jpg

8月7日 經過個多月而家都有小走莖囉

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) 3.jpg

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) 4.jpg

Episcia Country Cowboy喜蔭花(鄉村牛仔) 5.JPG

Episcia Lemon tree喜蔭花 1.jpg

Episcia Lemon tree喜蔭花 2.JPG

Episcia Lemon tree喜蔭花 3.jpg

Episcia Lemon tree喜蔭花 4.jpg

Episcia Lemon tree喜蔭花 5.jpg
anhiwan 發表於 2011-11-3 14:04:34 |顯示全部樓層
酸梅汤  只要系做好保濕,應該冇乜問題呱,不過都系養肥佢,等佢過左冬天,明年再生龍寶寶啦~

要將分享植物安全健康地送到新主人手上係一個大學問,我未試過真係一啲信心都無呀
anhiwan 發表於 2011-11-3 11:23:11 |顯示全部樓層
Wallonce  2對已經可以ga啦  發表於 6 分鐘前

係屋企即剪即落盆,2對葉我都試過係可行既,但如寄出得2對葉會唔會冒險啲呢

只要系做好保濕,應該冇乜問題呱,不過都系養肥佢,等佢過左冬天,明年再生龍寶寶啦~  發表於 2011-11-3 13:51
anhiwan 發表於 2011-11-3 09:57:48 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-11-2 19:39
你應該等佢大少少拎出黎分享麻>.

因為就冬天喇,想養肥啲過冬呀,過到個冬天我就會由得佢生走莖,到時我跟大家分享啦
anhiwan 發表於 2011-11-3 09:56:03 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2011-11-2 21:11
系咯,可以等佢生到一對葉時再剪,就可以分享俾我地呢D冇喜蔭BB嘅花友

一對葉好似唔得架,起碼要6塊即係3對至可以,生到噉大已經搶左好多肥喇

2對已經可以ga啦  發表於 2011-11-3 11:13
酸梅汤 發表於 2011-11-3 09:47:42 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-11-2 22:10
咁應該拎你出黎分享=3 消消暑解解渴

今年大小暑假都過完啦,想分享酸梅湯可以明年考慮下
Wallonce 發表於 2011-11-2 22:10:44 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2011-11-2 21:11
系咯,可以等佢生到一對葉時再剪,就可以分享俾我地呢D冇喜蔭BB嘅花友

咁應該拎你出黎分享=3 消消暑解解渴
酸梅汤 發表於 2011-11-2 21:11:48 |顯示全部樓層
Wallonce 發表於 2011-11-2 19:39:42 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-11-2 15:48
蕙蕙  你用另一個角度去諗, 只不過同佢開枝散葉之嘛……^^  發表於 47 秒前

唔係已經長大個啲走莖,我係鉗 ...

你應該等佢大少少拎出黎分享麻>.<
anhiwan 發表於 2011-11-2 15:48:22 |顯示全部樓層
蕙蕙  你用另一個角度去諗, 只不過同佢開枝散葉之嘛……^^  發表於 47 秒前

唔係已經長大個啲走莖,我係鉗走剛長出來的小小走莖
anhiwan 發表於 2011-11-2 14:51:57 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2011-11-2 13:39
個BB湊得吾錯哦,仲幾好生養添!

酸梅汤  勁哦!奶媽變執媽再變醫生,哈哈~  發表於 半小時前

係變劊子手,見一條拑一條 我都唔想

你用另一個角度去諗, 只不過同佢開枝散葉之嘛……^^  發表於 2011-11-2 15:44
anhiwan 發表於 2011-11-2 13:45:19 |顯示全部樓層
酸梅汤 發表於 2011-11-2 13:39

最近同佢地節育,因為啲花友話仔多乸瘦,而且會難開花

勁哦!奶媽變執媽再變醫生,哈哈~  發表於 2011-11-2 14:03
酸梅汤 發表於 2011-11-2 13:39:24 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-9-24 23:00:08 |顯示全部樓層
Masiuling送我兩個bb而家都大個仔囉仲各自有自己既bb添
你地睇下bb靚唔靚丫

Episcia Country Cowboy兩父子

Episcia Country Cowboy兩父子

Episcia Country Cowboy爸爸

Episcia Country Cowboy爸爸

Episcia Country Cowboy bb可愛嗎

Episcia Country Cowboy bb可愛嗎

Episcia Lemon tree 兩父子

Episcia Lemon tree 兩父子

Episcia Lemon tree爸爸

Episcia Lemon tree爸爸

Episcia Lemon tree爸爸好似太乾

Episcia Lemon tree爸爸好似太乾

Episcia Lemon tree bb

Episcia Lemon tree bb

我是Episcia Lemon tree bb 我靚唔靚唧

我是Episcia Lemon tree bb 我靚唔靚唧
anhiwan 發表於 2011-8-9 21:25:43 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2011-8-8 23:34
我都有呢兩盆呀
同你盆E Country Cowboy & E Lemon tree差唔多大
一齊加油

好呀 大家一齊努力啦,開花記得放相上黎大家一齊欣賞呀
hugopoodle 發表於 2011-8-8 23:34:51 |顯示全部樓層
我都有呢兩盆呀
同你盆E Country Cowboy & E Lemon tree差唔多大
一齊加油
睇下邊個開花先吖~~
anhiwan 發表於 2011-8-8 16:14:57 |顯示全部樓層
newbie 發表於 2011-8-8 16:03
pkq  好似只有其他人在你個post先可以點評, 自已不能在自己個post點評. 我都想知係唔係   ---  u can 點評  ...

自己不能點評自己,但可在自己個 post 內對別人的回應點評,
但如要回應別人對自己的點評,我見其他花友都是 copy 點評內容作回復的
newbie 發表於 2011-8-8 15:52:45 |顯示全部樓層
pkq and anhiwan .. how can i reply to u on your 點評呀 ??  seems use 回復 is easier for us to reply

pkq
好似只有其他人在你個post先可以點評, 自已不能在自己個post點評. 我都想知係唔係  發表於 2011-8-8 15:58
newbie 發表於 2011-8-8 15:32:06 |顯示全部樓層
pkq and anhiwan ADD OIL !!

齊齊努力,有成績放上來大家觀賞  發表於 2011-8-8 15:44
pkq
我會比心樹攪店佢, 令佢開支散葉  發表於 2011-8-8 15:33
pkq 發表於 2011-8-8 16:05:41 |顯示全部樓層
newbie 發表於 2011-8-8 16:03
pkq  好似只有其他人在你個post先可以點評, 自已不能在自己個post點評. 我都想知係唔係   ---  u can 點評  ...

咁我直接回覆, 大家都易d溝通
12下一頁