花貓篇K. Napolean V (quen) 我變壯了

作者: anhiwan 發表于 2011-8-7 19:39:29
2142 23

7月8號收到分享自的K. Napolean V 蟲蟲一大條
其實也可以說是小苗了,因已發芽長葉。

足月啦,也應佈告近況,還算健康吧?

K. Napolean V花貓 2.JPG

K. Napolean V花貓 3.JPG

K. Napolean V花貓 4.JPG

K. Napolean V花貓 5.JPG

K. Napolean V花貓 1.JPG
anhiwan 發表於 2011-9-25 21:52:37 |顯示全部樓層
quen 發表於 2011-9-25 21:27
哇!盆貓好壯,D葉又好綠油油,好快就開花啦

唔知點解有啲頭重腳輕,所以要搵支筷子撐住

開花暫時未有跡象,不過就有兩個側芽
回復

quen 發表於 2011-9-25 21:27:53 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-9-24 23:17
當初到我家時柔柔弱弱現在的他頭好壯壯

哇!盆貓好壯,D葉又好綠油油,好快就開花啦
回復

anhiwan 發表於 2011-9-24 23:17:31 |顯示全部樓層

當初到我家時柔柔弱弱現在的他頭好壯壯

回復

蕙蕙 發表於 2011-8-12 20:02:47 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-8-12 13:32
早啲起身囉,所以我好早訓架,無法啦,自己鍾意

咁你manage到就得啦, 早睡早起身體好丫嘛

還可以 還可以  發表於 2011-8-13 08:57
回復

anhiwan 發表於 2011-8-12 13:32:05 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-8-12 13:12
你咁多野搞, 仲駛唔駛返工架?

早啲起身囉,所以我好早訓架,無法啦,自己鍾意
回復

蕙蕙 發表於 2011-8-12 13:12:07 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-8-12 09:29
我每天早上都會調動吓位置,等佢地可以平均曬到太陽

發覺現在早上好忙,餵魚、照顧花草已用去大半個 ...

你咁多野搞, 仲駛唔駛返工架?
回復

anhiwan 發表於 2011-8-12 09:29:08 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-8-12 00:00
我有部份貓都放向東北既露臺, 不過可能太多花關係, 會有d遮擋

我每天早上都會調動吓位置,等佢地可以平均曬到太陽

發覺現在早上好忙,餵魚、照顧花草已用去大半個鐘
回復

蕙蕙 發表於 2011-8-12 00:00:06 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-8-11 09:17
資源所限,無照燈,因為窗向東北,早上會有約兩小時強光
不過好像生長得好慢  ...

我有部份貓都放向東北既露臺, 不過可能太多花關係, 會有d遮擋
回復

anhiwan 發表於 2011-8-11 09:17:36 |顯示全部樓層
蕙蕙 發表於 2011-8-11 00:24
種得好好播, d葉好靚, 你是照燈種的嗎?
我d貓多數生到好高, 可能是靠天然光種植而光度不足關係 ...

資源所限,無照燈,因為窗向東北,早上會有約兩小時強光
不過好像生長得好慢
回復

蕙蕙 發表於 2011-8-11 00:24:39 |顯示全部樓層
種得好好播, d葉好靚, 你是照燈種的嗎?
我d貓多數生到好高, 可能是靠天然光種植而光度不足關係
回復

Cora 發表於 2011-8-10 16:49:09 |顯示全部樓層
好多謝你,原本重會有個球tim!可能再過1-2個月吧...(可能要換個8吋盆?)

順便姐,反正爬文學習中,遲吓睇你啲花啦  發表於 2011-8-10 16:53
回復

anhiwan 發表於 2011-8-10 16:38:31 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-8-10 16:15
唔知係咪唔識種,已2.5月啦,日日猛太陽晒架,亦有落肥,d葉好靚tim,就係無花..
依家都幾高架啦,唔通要摘走bb ...

係咪無禁快呀,你睇下哩個帖

http://hkplants.com/forum.php?mo ... ht=Sinn.%2Bsellovii

回復

Cora 發表於 2011-8-10 16:15:58 |顯示全部樓層
唔知係咪唔識種,已2.5月啦,日日猛太陽晒架,亦有落肥,d葉好靚tim,就係無花..
依家都幾高架啦,唔通要摘走bb(很多!)才開花??
回復

anhiwan 發表於 2011-8-10 16:03:31 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-8-10 15:51
哦,咁我改插泥啦!謝!

放你棵花上黎睇下啦
回復

Cora 發表於 2011-8-10 15:51:49 |顯示全部樓層
哦,咁我改插泥啦!謝!
回復

anhiwan 發表於 2011-8-10 15:37:02 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-8-10 15:24
我換盆時都有見到"蟲蟲"呀,我林佢地應是近親..,
咁水浸小bb發根,得唔得呢?? ...

花貓的bb好像叫側芽,我爬文見說可以發根的。

但要大一點吧 好像是摘下來插泥的
回復

Cora 發表於 2011-8-10 15:24:12 |顯示全部樓層
我換盆時都有見到"蟲蟲"呀,我林佢地應是近親..,
咁水浸小bb發根,得唔得呢??
回復

anhiwan 發表於 2011-8-10 15:09:47 |顯示全部樓層
Cora 發表於 2011-8-10 14:49
請問這是否類似"沙漠岩桐 Sinn. sellovii 紅鈴鐺" - 因和Newbie給我的好似樣,
又係每丫都有小bb,我摘走一個 ...

是分享自 quen 的花貓蟲蟲呀

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid1090027
回復

Cora 發表於 2011-8-10 14:49:56 |顯示全部樓層
請問這是否類似"沙漠岩桐 Sinn. sellovii 紅鈴鐺" - 因和Newbie給我的好似樣,
又係每丫都有小bb,我摘走一個,正用水浸根,不知是否正確呢??
回復

12下一頁