通漲殺入辦工室

作者: 比得大帝 发表于 2011-7-20 10:14:52
2077 21
習慣在辦公室食早餐

近期個早餐越來越細份, 你睇

上個月[約你食早餐]時, 的肉片米粉

今早又係同一味, 不過真係小咗好多料

問吓個飯堂主管, 佢一句: D嘢貴咗好多呀!

依家出去食飯, 除咗加咗價, 份量都縮哂水, 我哋哩度算二線城市, 午餐一碟豬扒蛋飯套餐要RMB35.  即40幾HKD, 真係貴過香港.

比得大帝 發表於 2011-7-21 17:11:41 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-7-21 16:59
你就好啦......有時間食早餐
我求其食d餅呀生果呀就走la
有時仲要番要公司先食個蛋糕仔 ...

點解會冇時間食早餐啫, 你早點起身就得啦

如果在香港, 我習慣早45分鐘到公司樓下食早餐

我早30分鐘到公司附近吃早餐, 啲同事已經話我傻更更>.<  發表於 2011-7-21 19:56
gunbuster363 發表於 2011-7-21 16:59:00 |顯示全部樓層
你就好啦......有時間食早餐
我求其食d餅呀生果呀就走la
有時仲要番要公司先食個蛋糕仔
比得大帝 發表於 2011-7-21 09:09:52 |顯示全部樓層
childplay 發表於 2011-7-21 02:37
近日睇緊本書...
講緊一次大戰時德國既通漲增長以萬倍計...以每小時計...
當時既德國人每日咄兩次糧...

咁隨時印銀紙嘅成本, 大過印出嚟嘅銀紙
childplay 發表於 2011-7-21 02:37:13 |顯示全部樓層
近日睇緊本書...
講緊一次大戰時德國既通漲增長以萬倍計...以每小時計...
當時既德國人每日咄兩次糧...
早上咄左糧後...要幾小時內工錢用盡來買糧食...
否則下午就唔夠錢買...
好得人驚...

出遲半日糧就死得  發表於 2011-7-21 10:44
小野貓 發表於 2011-7-20 17:52:39 |顯示全部樓層
果碗米粉餵貓(我)...都唔飽..嗚~
claudiatang 發表於 2011-7-20 17:48:02 |顯示全部樓層
生果日報李X恩話以後只有富貴人家才能吃到豬肉..............時光倒流五十年?
比得大帝 發表於 2011-7-20 12:13:11 |顯示全部樓層
富貴就唔駛哩埋辦公室食碗冇肉片米粉啦

蘭汌拉面8蚊碗好高級嘞, 我地食5蚊碗咋, 手抓羊肉咁高級都未食過.
比得大帝 發表於 2011-7-20 12:03:53 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-7-20 11:54
港元兌人民幣是貶值了,但 Peter 哥的廠不是在大陸嗎?是不是早餐用港元計價? ...

大陸的食物都貴咗好多呀

依家在大陸做廠好難做, 我上嚟幾年, 最低工資加咗2.7倍 (唔係2.7%), 柴油加咗兩倍, 食物更唔只哩個倍數

你富貴唧。 我都喺食8元一碗的兰州拉面,40元一碟的手抓羊肉。  發表於 2011-7-20 12:09
孖吉 發表於 2011-7-20 11:54:15 |顯示全部樓層
港元兌人民幣是貶值了,但 Peter 哥的廠不是在大陸嗎?是不是早餐用港元計價?
金盞花 發表於 2011-7-20 11:45:30 |顯示全部樓層
唔係睇相真係講都冇人信, 竟然可以少得咁明顯.  其實呢個情況香港已經發生咗, 以前快餐店d午餐會食唔晒(飯餸), 宜家就啱啱好可以掃光, 但男士就點足夠呢
caca8j 發表於 2011-7-20 10:56:31 |顯示全部樓層
除咗大陸製造,大陸D嘢貴唔過都拍住香港價,
香港無咁易買到假嘢,身為香港人梗係留港消費啦.
我D同事都無上大陸修甲好耐...
比得大帝 發表於 2011-7-20 10:52:53 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-7-20 10:46
辦公室的A4紙,文具都貴晒喇!
早餐真喺唔算貴咯。

文具貴咗, 唔等於早餐唔貴, RIGHT?

而且文具加幅又點及食物
jellyfishy 發表於 2011-7-20 10:50:48 |顯示全部樓層
見過在香港的羽毛波專賣店,有內地客一下子掃五六支YY球拍,我估內地YY貴過香港,又有機會魚目混珠.
其實香港可唔可以繼續提高品質和服務,價格相宜...咁就好喇~
適少少 發表於 2011-7-20 10:47:33 |顯示全部樓層
大 6  c 9 過嚟買餸仲抵喎  
八王爺 發表於 2011-7-20 10:46:16 |顯示全部樓層
辦公室的A4紙,文具都貴晒喇!
早餐真喺唔算貴咯。
jellyfishy 發表於 2011-7-20 10:42:27 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-20 10:39
港圓同美圓掛勾, 美國佬又狂印銀紙, 依家去邊度, D錢都唔見洗, 我都去少咗好多旅行 ...

想留港消費,但購物區如旺角沙田呢d地方,自由人多到人山人海,拖住架車仔掃貨,我呢d蚊型客仔,攪到假日唔敢去旺區~

旺角假日d sales 都唔so, 佢地so RMB  發表於 2011-7-20 14:44
比得大帝 發表於 2011-7-20 10:39:51 |顯示全部樓層
港圓同美圓掛勾, 美國佬又狂印銀紙, 依家去邊度, D錢都唔見洗, 我都去少咗好多旅行
適少少 發表於 2011-7-20 10:37:50 |顯示全部樓層
哩碗粉係女士份量
男人老 9 邊夠飽
jellyfishy 發表於 2011-7-20 10:30:40 |顯示全部樓層
依家外圍地區d紙水好高,尤其內地消費,除左打波卜場仲係好平,車費和香港差不多,香港d野無咁貴,攪到自己無乜意慾去旅行.
12下一頁