作者: sasock 發表于 2021-6-16 13:08:36
2539 19

有些多肉要清位,
不作個別分享,要一批取走,5時前在沙田、馬鞍山或西貢交收。

DD8AF6B1-83B1-44F3-82D7-D508767BC941.jpeg 白香岩

BE3A0695-1F8B-4F13-93BC-515B0A139144.jpeg 虎紋伽藍菜

26C3699E-489A-46D4-86B5-D2E246566179.jpeg 不知名蘆薈

0A1823F7-8755-4285-BB3E-18494DEFF8AB.jpeg 不知名龍舌蘭

3DCF5240-EB65-4710-87CE-E66CB6B0CC69.jpeg 兔耳

B4B59576-895B-4C04-9F82-7B1A89D8F250.jpeg 黃麗

255352A7-989A-4C59-A374-31D9C0A7076B.jpeg 不知名臥牛

ACD69C25-EA9A-4F1E-9BC0-F80720C6E87C.jpeg 迷你火龍果

F8B8932E-E6F7-4748-A4E5-BCAC3296DC8F.jpeg 翠玉龍

5E5DB1A4-58BC-409D-9073-B9704F115E21.jpeg 蘆薈

6425C12E-11E0-4ED0-AAB0-CA9C7F05C1F0.jpeg 雷鳥

39674045-DFE7-445C-BD48-1625802504A9.jpeg 白檀

10853BED-D341-4104-872C-E320DC62899B.jpeg 白星、聖王丸、短毛丸

4420E4DD-F241-48DF-AA0A-BA6C37D9AC30.jpeg 墨烏帽子

413D634D-3FC9-4ABC-B60D-1930040BE5E1.jpeg 372C2A44-F437-45BE-AECA-1B089BE4D3F5.jpeg 兩種"油點百合錦"

69843CEA-6885-4B55-9D6F-7E9EFEECD810.jpeg 不死鳥錦

0BA8374A-2A5C-476D-B06D-D341421299A6.jpeg 青龍鎖"若綠"

4AC90DD1-A969-4AF7-B6B2-1C36F2A94AE4.jpeg 金盛丸

48FD7B24-FC6C-4864-B633-B59D6A2AC659.jpeg 塊根虎刺梅

040112F9-FB9E-400F-BDA1-B94D3D4DC992.jpeg 彩葉麒麟

237C96F8-1370-4E34-9637-619076621909.jpeg 亞龍木

評分

查看全部評分

sam 發表於 2021-6-16 20:47:46 |顯示全部樓層
要割愛真的太可惜!

其實唔係割愛,因為太多失控,又無時間逐個分享,所以想一大批送走。  發表於 2021-6-17 17:19
回復

yunge0 發表於 2021-6-17 16:31:55 來自手機 |顯示全部樓層
請問怎樣能種出迷你火龍果? 很可愛啊!
回復

kwanman1 發表於 2021-6-17 17:19:20 |顯示全部樓層

太可惜了

有什麼可惜?  發表於 2021-6-17 17:21
回復

sasock 發表於 2021-6-17 17:21:01 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-6-17 16:31
請問怎樣能種出迷你火龍果? 很可愛啊!

種植環境唔好咁曬,佢每年就會結一個果,我都冇理佢,因為太多所以要送走。
回復

sam 發表於 2021-6-17 20:45:07 |顯示全部樓層
sam 發表於 2021-6-16 20:47
要割愛真的太可惜!

原來怕失控
回復

powergun 發表於 2021-6-18 12:23:12 |顯示全部樓層
我用火龍果種子發的火龍果苗唔知點解種種下就乾左的
回復

sasock 發表於 2021-6-18 15:44:41 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2021-6-18 12:23
我用火龍果種子發的火龍果苗唔知點解種種下就乾左的

可能太曬,往年"迷你火龍果"乾了,隨手放在吊盆都出芽。
回復

powergun 發表於 2021-6-18 16:10:47 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2021-6-18 15:44
可能太曬,往年"迷你火龍果"乾了,隨手放在吊盆都出芽。

我個d 係大種的, 即正常係超市買到個d, 發芽無問題, 但變成仙人掌後就乾了, 係唔係唔可當普通仙人掌咁淋咁少水的?

我放在戶外樹下淋雨,無理佢。  發表於 2021-6-26 13:49
回復

teresa小姐姐 發表於 2021-6-29 19:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
唔知可唔可以剩係認領其中一啲呢,因為我都得返少少位
另外有啲品種我本身都有種
回復

teresa小姐姐 發表於 2021-6-29 19:36:42 來自手機 |顯示全部樓層
點都好,多謝sasock大大
回復

sasock 發表於 2021-6-30 03:26:39 |顯示全部樓層
teresa小姐姐 發表於 2021-6-29 19:35
唔知可唔可以剩係認領其中一啲呢,因為我都得返少少位
另外有啲品種我本身都有種 ...

你想要甚麽植物?
回復

teresa小姐姐 發表於 2021-6-30 11:45:33 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2021-6-30 03:26
你想要甚麽植物?

唔知可否認領白檀,聖王丸,墨烏帽子,金盛丸,塊根虎刺梅同埋彩葉麒麟呢?再次多謝sasock大大先
回復

teresa小姐姐 發表於 2021-7-5 21:25:53 來自手機 |顯示全部樓層
你想要甚麽植物?

多謝sasock大大,已全部上盆

謝謝收留  發表於 2021-7-9 21:51
回復

little_stone 發表於 2021-7-19 18:07:27 來自手機 |顯示全部樓層
sasock 發表於 2021-6-17 17:21
種植環境唔好咁曬,佢每年就會結一個果,我都冇理佢,因為太多所以要送走。 ...

大大你好
想要迷你火龍果、虎紋伽藍菜、黃麗、各種蘆薈及龍舌蘭。有冇都謝謝
其他植物我都可以全部帶走,再分享俾其他朋友+園藝館花友
可以今個星期四(22號),或下星期二(27號)沙田火車站交收
一陣PM留電話俾你,謝謝
回復

warren0713 發表於 2021-7-22 17:07:27 |顯示全部樓層
請問仲有無分享呢?
回復

sasock 發表於 2021-7-24 23:02:34 |顯示全部樓層
warren0713 發表於 2021-7-22 17:07
請問仲有無分享呢?

你想要甚麼類型?不過要下午5點前交收。
回復

little_stone 發表於 2021-7-27 15:46:22 來自手機 |顯示全部樓層
你想要甚麽植物?

已交收,謝謝sasock大

會盡快整理,睇下有咩係會轉贈花友
再連同我手上一啲多肉放上分享版
再次感謝大大分享!
回復

little_stone 發表於 2021-7-28 12:13:31 來自手機 |顯示全部樓層

自留:

轉贈:
有興趣請呢兩日留意分享post
回復

sasock 發表於 2021-7-28 13:44:28 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-7-28 12:13
自留:

多謝收留
回復