南瓜頭賀萬聖節

作者: lamkaicheung 发表于 2020-10-31 23:51:19
1835 8

萬聖節

望到個頭…你地會諗到乜嘢呢,我就諗到攞嚟種植!

水種合果芋加南瓜頭做型我就覺得唔錯,唔知花友又點睇!

南瓜頭萬歲萬歲萬萬……歲,花友們萬聖節快樂!
lamkaicheung 發表於 2020-11-2 16:01:11 來自手機 |顯示全部樓層
襯萬聖節玩翻一晚都幾過隱,可以扮下鬼驚下人係幾得意,因為平時唔會咁樣做,所以都無乜所謂,但有一種鬼……千奇可以扮,知唔知係乜鬼?
freddywongdy 發表於 2020-11-2 10:41:34 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-2 10:01
圍村就未見過,但就一次晨早流流係元朗市,見到有一對男女從的士落車,就知道佢哋係老蘭玩咗一晚!
點解 ...

哈哈!响地鐵仲多呀!
lamkaicheung 發表於 2020-11-2 10:01:57 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-11-2 07:58
原來你係咁西化嘅!
你住條村有無細路扮鬼拍你門架?

圍村就未見過,但就一次晨早流流係元朗市,見到有一對男女從的士落車,就知道佢哋係老蘭玩咗一晚!
點解會攞出嚟講,因為當時睇佢哋嘅打扮,男嘅就著住一套清朝殭屍服,女嘅就打扮成童女, 化晒娃娃面妝好鬼恐怖,好彩係萬聖節同埋係光天化日見到,唔咪真係嚇鬼死我!
freddywongdy 發表於 2020-11-2 07:58:44 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-11-1 23:20
幾年前買來氹細路仔!
一到萬聖節好多店舖就會售賣有關節日特色貨品,咁啱呢個南瓜頭係糖果罌,入面裝 ...

原來你係咁西化嘅!
你住條村有無細路扮鬼拍你門架?
lamkaicheung 發表於 2020-11-1 23:20:43 |顯示全部樓層

幾年前買來氹細路仔!
一到萬聖節好多店舖就會售賣有關節日特色貨品,咁啱呢個南瓜頭係糖果罌,入面裝咗好多糖,最啱就係囉嚟氹細路!
歐洲國家一到萬聖節嗰日啲鬼仔鬼妹就會出動,逐家逐戶咁敲門,主人家會好樂意咁開門,然後會遞啲糖果俾啲小朋友,小朋友收到糖果就很開心咁離開!
到咗依家仲有一些歐洲國家,跟足傳統習俗去做,所以一到萬聖節細路仔係攞正牌問人攞糖食!
lamkaicheung 發表於 2020-11-1 23:15:45 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-11-1 17:17
王子唔講唔知,原來南瓜頭花瓶!
下次用來裝南瓜湯,大家一定知!
freddywongdy 發表於 2020-11-1 20:45:21 |顯示全部樓層
個女整架啟大?
小雷子 發表於 2020-11-1 17:17:09 來自手機 |顯示全部樓層
王子唔講唔知,原來南瓜頭花瓶!
下次用來裝南瓜湯,大家一定知!