請問各位大大呢啲一淋水就會走出嚟嘅係咩蟲?(圖片更新)

作者: chrishoi2 發表于 2020-10-8 10:50:53
2960 5

相入面嘅蟲蟲放大咗8倍,淺啡色,長觸鬚,行得好快仲會跳

另外棵辣椒被佢哋搞到落花落葉,啲辣椒仲種極都唔熟同變畸型,請問應該點樣至殺得死佢哋?
chrishoi2 發表於 2020-10-18 01:05:40 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-17 16:15
我是退休長者,自己亂試.見掣就試.發現有此功能。請其他大大不要笑。
先截取相片,在google 開,見右下藍圈 ...

多謝你
回復

Chin 發表於 2020-10-17 16:15:22 來自手機 |顯示全部樓層
我是退休長者,自己亂試.見掣就試.發現有此功能。請其他大大不要笑。
先截取相片,在google 開,見右下藍圈掣按下,就出相關答案。
回復

chrishoi2 發表於 2020-10-17 15:49:53 來自手機 |顯示全部樓層
Chin 發表於 2020-10-17 14:36
用相在google search ,似是彈尾蟲.跳蟲。

唔該晒,請問可唔可以教我點樣喺Google search?
回復

Chin 發表於 2020-10-17 14:43:35 來自手機 |顯示全部樓層
Copy from
台灣環境有害生物管理協會 -- 跳蟲

跳蟲大多喜好蔭涼潮濕的環境,生活在土壤中或與土壤相關的環境。以苔蘚、藻類、真菌、黴菌或植物腐植質為食。住家家裡如有盆栽,或在排水溝、排水孔附近,即有此等可供跳蟲取食之食物。尤其是當土壤長期潮濕狀況下,最容易孳生。盆栽植物的堆肥土壤裡,或排水溝底富含高有機質,再加上長時間濕潤,提供跳蟲最佳的生長繁殖環境。
跳蟲的繁殖必須要有豐富的腐植質,潮濕的棲息地,因此,清除庭院枯枝落葉及堆積雜物,降低濕度為防治跳蟲最好的措施。室內則移除盆栽,減少室內潮濕處所。殺蟲劑噴灑可針對跳蟲之棲息地,以合成除蟲菊精、殺菌劑作殘效噴灑,沿著地基、門、窗、排水孔以及房子周圍5~10英尺噴灑。
回復

Chin 發表於 2020-10-17 14:36:11 來自手機 |顯示全部樓層
用相在google search ,似是彈尾蟲.跳蟲。
回復