5代同堂

作者: lamkaicheung 发表于 2020-10-7 09:10:34
2685 21
五月天
~~~~~~~~~

今年去咗親戚屋企拜年,見到有棵五代同堂係倒,當然唔會錯過咁好嘅機會,我就同親戚講,過了年棵五代同堂不要揼,留返畀我攞返去試下種,但當時親戚好詫異,笑住口咁問咗一句,乜可以種得生?
我就回應,唔咪就咁種嘅,五代同堂入面有好多種子,攞佢出嚟放落泥倒慢慢吽,等佢出芽就得啦,講到好似好鬼容易咁樣,其實我係冇試過!

整理種子洗乾淨風乾放好,5月天先開始播籽,其實都唔知啱唔啱時候,求求奇奇攞咗十零粒,揼係其他花盆倒試下,大概两三禮拜咁上下,居然陸陸續續見有芽出現!

攝20/7/5
大倒咁上下就揀咗两棵比較壯,另外種開照顧之後, 加肥又加水喺咁快速生長!

攝20/10/7
而家去到成2一3呎高,生長速度都幾嚇人!

攝20/9/23
攝20/10/1
第一次見五代同堂開花,當然唔會錯呢一刻嘅機會,影、影、影!
freddywongdy 發表於 2021-3-4 20:16:31 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-2-17 14:07
五代同堂總算成功趕上過年, 但就唔可能擺係廳做年花,因為係超級迷你細粒!

細細粒又幾得意喎!
lamkaicheung 發表於 2021-2-17 14:07:03 來自手機 |顯示全部樓層
五代同堂總算成功趕上過年, 但就唔可能擺係廳做年花,因為係超級迷你細粒!

最弊連粒士多啤梨都大唔過,如果真係攞嚟做年花,親友來拜年見到都肯定笑到轆哋!
lamkaicheung 發表於 2020-12-25 09:50:21 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-12-25 00:13
都可以咁樣試下, 下星期唔夠10度,
三日假都好忙, 今年買得太多植物, 要籌備過冷風  ...

但我相信數字大能夠應付自如!
lamkaicheung 發表於 2020-12-25 09:32:08 來自手機 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2020-12-24 23:02
王子好犀利, 連五代同堂都種得有板有眼<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>。我都是第一次睇到佢嘅花 ...

其實種得嘛嘛,種咗5棵得一棵結倒果,我都係貪玩試試,以前都未種㗎,所以我也是第一次睇!
11223300 發表於 2020-12-25 00:13:08 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-12-24 20:10
試少少揼去有植物啲盆倒,一來淋開水就順便等發芽,二來唔洗刻意去照顧時間上都慳好多,發倒芽先撩起攞去 ...

都可以咁樣試下, 下星期唔夠10度,
三日假都好忙, 今年買得太多植物, 要籌備過冷風
Polly888 發表於 2020-12-24 23:02:30 來自手機 |顯示全部樓層
王子好犀利, 連五代同堂都種得有板有眼。我都是第一次睇到佢嘅花, 真是大開眼界。
lamkaicheung 發表於 2020-12-24 20:10:10 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-12-24 18:18
見到結果新相, 諗起我都未播種tim, ha....
這週末試第一批下種, 太多野排隊種了  ...

試少少揼去有植物啲盆倒,一來淋開水就順便等發芽,二來唔洗刻意去照顧時間上都慳好多,發倒芽先撩起攞去種其他地方!
數字大,你有無限空間種植,係時候要施展渾身解數!
11223300 發表於 2020-12-24 18:18:42 |顯示全部樓層

見到結果新相, 諗起我都未播種tim, ha....
這週末試第一批下種, 太多野排隊種了
freddywongdy 發表於 2020-12-24 11:01:28 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-12-24 10:53
盆種好細粒,唔夠脹身飽滿,過年擺放家中唔多起眼!

都未大!大左再影黎睇下!
lamkaicheung 發表於 2020-12-24 10:53:31 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-12-24 10:23
得!新年前過黎斬返去插!

盆種好細粒,唔夠脹身飽滿,過年擺放家中唔多起眼!
freddywongdy 發表於 2020-12-24 10:23:57 |顯示全部樓層

得!新年前過黎斬返去插!
lamkaicheung 發表於 2020-12-24 10:21:59 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-12-24 10:15
可以吃的嗎?

不能吃,有毒性!
B17 發表於 2020-12-24 10:15:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-12-24 09:38
結咗果

可以吃的嗎?
lamkaicheung 發表於 2020-12-24 09:38:15 來自手機 |顯示全部樓層
結咗果

好嘢,五代同堂終於結咗果,但應該趕唔切過年!

評分

查看全部評分

lamkaicheung 發表於 2020-10-7 23:09:30 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-10-7 22:50
我都係第一次見它的花,原來係色花。

謝謝師姐到來賞花!
yunge0 發表於 2020-10-7 22:50:05 來自手機 |顯示全部樓層
我都係第一次見它的花,原來係色花。
11223300 發表於 2020-10-7 22:22:13 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-7 19:32
難得數字大想試下,種子仲有咁多係倒,決定好就pm地步過我,等我寄給你,等你來年有得試! ...

好, 多謝先, 唔客氣了, 過兩日PM你
lamkaicheung 發表於 2020-10-7 19:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-10-7 17:43
原來用種子種起咁快可以開花,
咁又值得我試下

難得數字大想試下,種子仲有咁多係倒,決定好就pm地步過我,等我寄給你,等你來年有得試!
11223300 發表於 2020-10-7 17:43:41 |顯示全部樓層
原來用種子種起咁快可以開花,
咁又值得我試下
12下一頁