送出Sinningia HCY's Tropical Island遊戲 (完)

作者: 己己另 发表于 2020-7-5 15:31:44
2569 21

見Freddy嘅IQ題咁好玩,我都出番條情境題,估啱嘅版友會有小禮物。題目係:

"最近坐車出獅隧時想起一件往事。事情發生係大約三十年前嘅一個下午,係前往獅隧出九龍方向,有一架貨車跌左兩筐食材落馬路。貨車無停低,可能係因為交通太繁忙,亦可能係果個粗心大意嘅司機根本唔知出左事。後面嘅車亦無停低,轆過D食材。然後有人報警,警察黎到時認為路面情況好危險,立即封路。

跟住到我出場。三十年前嘅己己另仲係學生,每日由九龍入沙田番學。呢一日唔記得點解坐左架平時好少搭,經獅隧嘅巴士番屋企。架車去到沙田圍新村因為封路停低左,以為係交通意外。我去到呢個唔熟悉嘅地方真係不知點算好,只好跟隨其他乘客落車,去前面行人天橋過馬路去番沙田再算。

經過事發現場時,只見到兩個爛左嘅竹筐,而警察舖緊砂係一地嘅糊狀物上面,再聽到幾個巴士大佬吹緊水,先知發生咩事,亦不得不認同當時路面情況真係幾危險。

記憶很神奇。多年來,坐車經過獅隧無數次,都無再想起過這件事。匆匆光陰如幻,以為一件小事的記憶,像時日總未逗留。潛藏已久的記憶驀然現身,告訴你它和其他同伴多年來一直沒離開過,然後悄然而去,剩下茫然的我。"

以下就係問題:

I.        題目入面插入左幾首八十年代廣東話流行曲嘅歌詞/獨白。請講出其中兩首歌的名字。

II.        點解揀左呢個故事?因為由貨車跌落路面嘅食材係一種植物嘅果實,算係同園藝館有丁點關係吧。呢種果實大家都應該食過,可用於中西菜式,不過有D人食左會出現嚴重生理反應,甚至死亡。估下呢種植物叫咩名。

III.        點解當時路面情況好危險?

禮物方面是迷岩HCY's Tropical Island,希望大家不要嫌棄。

開花照

遊戲規矩
        這遊戲只是臨時執筆寫出來,背景故事雖是事實,但設題上可以出現多個合理答案。我有絕對決定權選出勝出者。
        沒有額外提示,請根據已有資料推理。
        遊戲到7月6日星期一中午截止,最快答對三條題目的版友勝出。如果無人完全答對的話,我會選出答案最接近的參加者。
        參加者可在截止前修改答案,但答案以最後修改時間作準。
        如果只想參與不要獎品,歡迎pm我答案。我會一併揭曉。
        送出的植物只能面交。

評分

查看全部評分

Cactuslover 發表於 2020-7-14 18:53:00 來自手機 |顯示全部樓層
已成功交收,多謝己己另大大分享

happy planting!  發表於 2020-7-14 19:06
Cactuslover 發表於 2020-7-7 12:15:28 來自手機 |顯示全部樓層
fanchu 發表於 2020-7-6 15:23
恭喜呀!!Cactuslover~<span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span><span class="emoji emoji1f44f"></span>

謝謝你
Ming36 發表於 2020-7-6 21:53:10 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-6 14:59
呢排沉迷咗hkplants!

阿嫂有冇叫你戒咗佢?
留意吓突發快閃
fanchu 發表於 2020-7-6 15:23:59 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-6 14:15
揭曉啦,勝出嘅係Cactuslover,佢最快答啱晒三條問題!

都等我講下答案:

恭喜呀!!Cactuslover~

也多謝你的參與!  發表於 2020-7-6 15:52
己己另 發表於 2020-7-6 15:09:04 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-7-6 14:59

因著阿嫂遲d連網都唔俾你上!
MasterTT 發表於 2020-7-6 14:59:07 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-6 14:40
咁要學孖T大咁睇實個網啦

己己另 發表於 2020-7-6 14:40:42 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-6 14:34
哎呀 !小雷子出左去送花,錯過左你個遊戲, 唔制!<span class="emoji emoji1f631"></span>

咁要學孖T大咁睇實個網啦
小雷子 發表於 2020-7-6 14:34:12 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-7-6 14:15
揭曉啦,勝出嘅係Cactuslover,佢最快答啱晒三條問題!

都等我講下答案:

哎呀 !小雷子出左去送花,錯過左你個遊戲, 唔制!
己己另 發表於 2020-7-6 14:15:19 |顯示全部樓層

都等我講下答案:

第一題
所有我插入嘅歌詞或獨白都有人講到。
1. 果個粗心大意嘅司機 – 留給最愛的説話,作詞係小美。逃唔出Cal姐法眼。
2. 不知點算好 - 愛慕,作詞係鄭國江。有D難估吧,Freddy利害!
3. 匆匆光陰如幻 - 千億個夜晚,作詞係潘源良。
4. 像時日總未逗留 - 追憶,作詞係林振強。
3 同4應該唔難估啦。我睇番<愛上你是我一生的錯>嘅歌詞,又搵唔到邊句係內容有出現wor。

第二題
係花生,Cactuslover講到過敏呢點。其實跌好多種植物食材都可能要封路,果仁亦都係容易過敏嘅食物,但花生應該係最易引起嚴重過敏,有機會死人。

第三題
當時路面都係花生糊同花生油,所以警察要舖沙防滑同方便清理。

多謝各位參加,請Cactuslover聯絡我交收禮物。
己己另 發表於 2020-7-6 12:33:30 來自手機 |顯示全部樓層
多謝各位參與,食完飯揭曉。
andyman 發表於 2020-7-6 12:15:34 |顯示全部樓層
1)不知點算好(愛慕), 匆匆光陰如幻 (千億個夜晚)
2)我估香蕉。
3)因為香蕉車爛左好跣, 容易發生車禍。

遍地蕉皮,人和車都易跣。  發表於 2020-7-6 13:49
freddywongdy 發表於 2020-7-6 10:36:02 |顯示全部樓層
1. 愛慕,千億個夜晚
2. 花生
3. 因為地上面有壓搾出花生油,所以危險!

哩隻迷岩我有,純粹玩下!

早知揾你贊助禮物啦!  發表於 2020-7-6 10:54
Ming36 發表於 2020-7-5 23:08:58 來自手機 |顯示全部樓層

好有心思的遊戲
試吓估先
1)愛上你是我一生的錯,千億個夜晚,追憶
2)芒果/香蕉/茘枝
3)搞到馬路又濕又滑,揸實軚盤都容易跣軚,險象環生

多謝Ming大參加!  發表於 2020-7-6 00:05
Calico 發表於 2020-7-5 21:32:27 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-5 21:26
Cal姐你未聽過話'似水榴槤' 咩,成條獅隧浸哂,咁仲唔危,嘻嘻

嘻嘻,要唱番句,望著海一片...
rwgplant 發表於 2020-7-5 21:26:54 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2020-7-5 21:19
我就話因為D榴槤嗅,D司機個個都要掩住個鼻,冇手揸車,所以咪危險。He he!!  ...

Cal姐你未聽過話'似水榴槤' 咩,成條獅隧浸哂,咁仲唔危,嘻嘻
fanchu 發表於 2020-7-5 21:21:14 來自手機 |顯示全部樓層
⑴追憶,千億個夜晚,愛上你是我一生的錯
⑵花生
⑶唔通係跌左香蕉,榴槤果d, 又濕又滑又有釘

多謝參加!  發表於 2020-7-5 21:54
Calico 發表於 2020-7-5 21:19:46 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-7-5 17:02
⑴追憶,千億個夜晚
⑵榴槤(斷估)
⑶成地滑轆轆,殻又多釘(斷估)

我就話因為D榴槤嗅,D司機個個都要掩住個鼻,冇手揸車,所以咪危險。He he!!
Calico 發表於 2020-7-5 18:23:56 來自手機 |顯示全部樓層

1 留給最愛的説話,千憶個夜晚
2. 西瓜
3.因為糸高速公路,車没法停下,西瓜壓碎後地又濕又滑。

多謝Cal姐黎玩!  發表於 2020-7-5 21:13
Cactuslover 發表於 2020-7-5 17:34:58 來自手機 |顯示全部樓層

⑴追憶,千億個夜晚
⑵花生(過敏)
⑶果實轆到爛曬,滲左d油出來,成地油滑滑,易發生意外

多謝參加!  發表於 2020-7-5 17:46
12下一頁