Neko Neko 辣手摧花

作者: nekotoro 發表于 2020-7-1 22:28:28
2032 21

#1 - 萬代蘭

估計因為水多導致莖部壞死,姑且切除腐爛部份消毒,置於微濕水苔引根,已經試過兩次差啲出根但再度爛腳,希望唔好再爛,但問過專業人士,萬代如果無根其實好難生存,已打定輸數!
#2 - 爪哇蝴蝶蘭F1混種

棵根返嚟兩個月,一路放鬆水苔上發根,原本好地地又有新葉仔出,突然發現新葉有可疑白色一撻撻傷痕,老葉亦有傷口,但就咁睇搵唔到蟲,以為中菌,點知噴完雙氧水再浸水嘅時候發現有四隻肥肥白白嘅粉蚧蟲痴咗響條根度   即刻用酒精同洗潔精殺死佢哋!清理好之後拎咗返公司隔離一個禮拜再殺蟲消毒,暫時水培觀察仲有無餘孽再孵化出嚟!

咬到啲葉傷曬!

#3 - 嘉多利亞蘭

同上面嘅蝴蝶蘭一齊返嚟,亦同時發現有粉蚧嘅蹤影,啲肥蟲匿晒喺根部附近,要挑開啲枯乾左嘅葉鞘先見到,真係想嘔!

我都唔明點解放咗兩個月都仲有蟲,明明我一開始已經做晒消毒工序,好彩一路都冇同其他蘭花放埋一齊唔係就大檸樂!
W88 發表於 2020-7-5 09:31:36 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-5 03:24
W大成日都講啲唔講啲,問嚟都嘥氣!

Neko大果然明察秋毫,厲害,厲害!
回復

nekotoro 發表於 2020-7-5 03:24:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-2 21:43
如果仲未有足夠愛之前,可以怎樣拯救?有冇經驗分享?

W大成日都講啲唔講啲,問嚟都嘥氣!
回復

W88 發表於 2020-7-3 10:24:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-2 21:43

一樣米都養百樣人啦!同一個方法,唔同人,唔同環境有唔同效果㗎!

之前上網見外國有人夏天將棵萬代蘭種上樹室外,好似熱帶地方咁,夏天生得得好好!但個度冬天會落雪........

所以好多時唔係個方法有問題!
回復

Ming36 發表於 2020-7-2 21:43:17 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-7-2 21:00
好易㗎咋!
用愛就得!愛係可以戰勝一切!

回復

W88 發表於 2020-7-2 21:00:45 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-2 19:09
W大大,有什麼提議?怎樣醫治或根治?

好易㗎咋!
用愛就得!愛係可以戰勝一切!
回復

Ming36 發表於 2020-7-2 19:09:54 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-7-2 17:37
Wahahahaha 我唔係話neko大用水浸棵花!

W大大,有什麼提議?怎樣醫治或根治?
回復

W88 發表於 2020-7-2 17:37:58 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-2 16:18
佢出現呢個狀態前我無浸佢喎!

Wahahahaha 我唔係話neko大用水浸棵花!
回復

nekotoro 發表於 2020-7-2 16:18:21 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-7-2 15:28
水浸狀喎!
Neko大知唔知爪哇蝶原生環境生長方式?

佢出現呢個狀態前我無浸佢喎!
回復

W88 發表於 2020-7-2 15:28:19 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-2 14:59
塊塊葉都咬到中埋菌,唔剪唔得!<span class="emoji emoji1f614"></span>

水浸狀喎!
Neko大知唔知爪哇蝶原生環境生長方式?
回復

nekotoro 發表於 2020-7-2 14:59:38 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-7-2 06:57
四分五裂!巧得人驚呀!

塊塊葉都咬到中埋菌,唔剪唔得!
回復

Ming36 發表於 2020-7-2 14:00:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-2 11:09
忍痛掉左幾棵蘭花,最愛的仍然係lCU,因為冇植料,又見還有蟲,所以每日浸水及用水冲洗,再風乾!因為太 ...

我曾經都有大量蘭花住喺ICU,主要都係爛根、感染細菌。
以前唔忍心剪、唔忍心掉,而家直情整咗個收集箱(墳墓)裝住佢哋啲名牌,得閒就睇吓,希望有機會買返!有時又會安慰自己,舊嘅唔去,新嘅唔嚟!
托賴,現在的在我嚴密監控之下,暫時安好。
大家要互相鼓勵,加油啊
回復

小雷子 發表於 2020-7-2 11:09:03 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-2 00:27
仲未搞掂咩?
見你咁好唱口,心情應該好返少少
睇緊啲,唔好俾佢哋有機會再入侵<span class="emoji emoji1f4aa"></span>[emoji ...

忍痛掉左幾棵蘭花,最愛的仍然係lCU,因為冇植料,又見還有蟲,所以每日浸水及用水冲洗,再風乾!因為太弱,要等多2日再噴藥!
唱歌,因為有你……了解及明白我處境,多謝你關心及鼓勵!
回復

freddywongdy 發表於 2020-7-2 09:39:16 |顯示全部樓層
觸景傷情...
記得做下防蟲消毒啦!

其實已經做咗,但無諗過係呢隻嘢,要杜幾次先可以斬草除根,我係擔心屋企啲花有冇俾啲漏網之魚感染  發表於 2020-7-2 14:58
回復

W88 發表於 2020-7-2 06:58:39 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-2 02:13
問題係賣得俾人就應該做好㓕蟲工夫,完全不能接受囉!<span class="emoji emoji2639"></span>️

哈哈!過咗海就係神仙啦!
Neko大習慣吓就得㗎啦!
回復

W88 發表於 2020-7-2 06:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
四分五裂!巧得人驚呀!
回復

nekotoro 發表於 2020-7-2 02:13:48 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-7-2 00:26
一定入黑名單!
天氣潮濕悶熱,可能都係一個因素,引致蟲蟲活躍繁殖。
等入秋才再入貨穩陣啲 ...

問題係賣得俾人就應該做好㓕蟲工夫,完全不能接受囉!
回復

Ming36 發表於 2020-7-2 00:27:53 來自手機 |顯示全部樓層
仲未搞掂咩?
見你咁好唱口,心情應該好返少少
睇緊啲,唔好俾佢哋有機會再入侵
回復

Ming36 發表於 2020-7-2 00:26:08 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-1 23:42
響大國返嚟!果間嘢已入黑名單!<span class="emoji emoji1f621"></span><span class="emoji emoji1f621"></span><span class="emoji emoji1f621"></span> ...

一定入黑名單!
天氣潮濕悶熱,可能都係一個因素,引致蟲蟲活躍繁殖。
等入秋才再入貨穩陣啲
回復

小雷子 發表於 2020-7-1 23:49:12 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-7-1 23:42
響大國返嚟!果間嘢已入黑名單!<span class="emoji emoji1f621"></span><span class="emoji emoji1f621"></span><span class="emoji emoji1f621"></span> ...

我依加都唔敢放置料,今晚用放大鏡睇,又發現有蟲,真係沒完沒了!

小雷子,我有一棵露養嘅天鵝蘭有紅蛛蛛,前日用廚餘酵素開水噴,有噴嘅葉蟲蟲減少咗,你不妨試吓!  發表於 2020-7-2 15:04
回復

12下一頁