最通透美麗的 多肉十二卷屬(更新#103)

作者: MasterTT 發表于 2020-6-21 13:57:53
5993 111

介紹下我的寶貝十二先~
很通透的 玉露~
瑪琳玉露錦             10B25DE9-E7C8-4FD9-92DA-B0A460FD8E50.jpeg
玉露錦                   0D334559-90B9-453E-8DD0-8594A80A1E3F.jpeg
水晶玉露                257414B1-3B70-494C-A4F5-97137CF646FC.jpeg
很有魅力 玉扇~
歌磨玉扇錦             C64C599C-ECCA-453F-9B1C-4D86621DD8E3.jpeg
綠玉扇錦                9309A498-23CA-4C98-9DF7-79C283A13872.jpeg
R2                        3415DF15-14A1-4F95-9013-9E70092F429B.jpeg
M型                      F836FEA0-913F-43A3-AE54-6EBE4A691780.jpeg
有點老土的 萬象~
白妙萬象               86A69C41-D4F7-41BD-85B9-F6341A0ADEB5.jpeg
祥雲錦(已逝)          E02F052C-445F-4994-BF36-7C58C71F02E9.jpeg

謝版大賜分!

評分

查看全部評分

taxitang 發表於 2020-9-27 21:29:02 |顯示全部樓層
生長期,可以多番小小水,加油。
回復

MasterTT 發表於 2020-9-27 19:38:08 |顯示全部樓層
因照顧不當,很多十二也狀態不良,只剩下這兩棵較好少少
玉露錦 71B0BC35-068D-4D67-85D9-01EB00F85A04.jpeg 13C25AC3-4328-448A-88AF-59E545DCDC59.jpeg
瑪琳錦 DF7AC527-3585-4E1C-8B5D-CE94FC9BE039.jpeg 8D0C8114-30D6-4499-94F9-F02B97BDE931.jpeg
回復

taxitang 發表於 2020-8-12 22:21:00 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-8-12 21:49
Taxi大, 我睇過有d文章話將佢胴切, 逼佢生新芽, 其實咁樣做有冇一線生機?

有,唯一希望是砍頭博底坐苗,我之前的霓虹燈轉全綠也砍了,但苗子是全綠。

https://hkplants.com/thread-206293-1-1.html
回復

waiting 發表於 2020-8-12 21:49:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-12 21:35
自然界的事沒有人會估計得到,錦,最初也是由無錦演變而成,但機會率就是要等。
玩錦,有時就是無奈,我 ...

Taxi大, 我睇過有d文章話將佢胴切, 逼佢生新芽, 其實咁樣做有冇一線生機?
回復

taxitang 發表於 2020-8-12 21:35:24 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-12 20:38
赤線錦係老葉有啲錦,但已經開始枯萎,有錦的基因會否在新葉繼續長出? ...

自然界的事沒有人會估計得到,錦,最初也是由無錦演變而成,但機會率就是要等。
玩錦,有時就是無奈,我兩棵十二卷進入全錦,看起來幾靚,但步向死亡的前奏。

回復

MasterTT 發表於 2020-8-12 20:38:39 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-8-12 20:07
巨大赤線玉露錦唔見錦,兩盆玉露錦養得好,蟹錦還要時間回復,好快生長期,應該會更好。 ...

赤線錦係老葉有啲錦,但已經開始枯萎,有錦的基因會否在新葉繼續長出?
回復

taxitang 發表於 2020-8-12 20:07:46 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-12 17:38
好耐無更新啲錦啦喇~不過狀態未算良好
新入 巨大赤缐錦
玉露錦

巨大赤線玉露錦唔見錦,兩盆玉露錦養得好,蟹錦還要時間回復,好快生長期,應該會更好。
回復

MasterTT 發表於 2020-8-12 17:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
好耐無更新啲錦啦喇~不過狀態未算良好
新入 巨大赤缐錦 88D32539-769D-49B0-9E79-7A0DF53DBF05.jpeg
玉露錦 4D5B7412-0DDE-4194-9D77-A4B5130B55F3.jpeg
毛蟹壽錦 E6FD7827-6862-4A0E-B31A-530FE54074D7.jpeg
瑪琳錦 1340A763-43FE-4138-9987-94B00B7F81D7.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2020-6-24 15:16:37 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-24 15:10
謝謝孖T大,借左你個post 問功課真係唔好意思
呢條「肉路」我 ...

歡迎問問題呀!我都可以八掛偷一偷師!
回復

zoka 發表於 2020-6-24 15:10:23 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-24 13:37
加油呀Zoka大大!

謝謝孖T大,借左你個post 問功課真係唔好意思
呢條「肉路」我有排都未去到「大」呢個level呀XD
回復

MasterTT 發表於 2020-6-24 13:37:09 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-24 09:36
謝謝Ben大。清老皮時發現條根摺位有黑,所以我切埋了。好彩呢度高手雲集,有師兄姐照應,希望快啲生返根 ...

加油呀Zoka大大!
回復

zoka 發表於 2020-6-24 09:36:11 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-6-24 04:05
見下面有條根,慢慢種應該問題唔大

謝謝Ben大。清老皮時發現條根摺位有黑,所以我切埋了。好彩呢度高手雲集,有師兄姐照應,希望快啲生返根╰(*´︶`*)╯
回復

BenLau 發表於 2020-6-24 04:05:09 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-6-21 19:29
我仲一路以為呢棵係草玉露xd

見下面有條根,慢慢種應該問題唔大
回復

taxitang 發表於 2020-6-23 16:05:20 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-23 15:51
係呀. 早期量少又貴, 嗰時都係得個睇字.

因現在已是大眾化,所以很多花友買的組培苗已有特徵的亞成株,只是貴幾拾元,但就縮短栽培時間,有特徵,自然就對版,除笨有精。
回復

taxitang 發表於 2020-6-23 15:57:23 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-23 15:34
已經開始做定準備,諗住將屋企的很普貨,便宜的送給別人!

這就是每位花友的必經階段,我剛剛行完呢個階段。哈!
回復

waiting 發表於 2020-6-23 15:51:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-23 15:46
十二卷非錦類確是平民化,早年的玉扇與萬象確是天價。

係呀. 早期量少又貴, 嗰時都係得個睇字.
回復

taxitang 發表於 2020-6-23 15:46:21 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-23 14:25
組培真係雙面刃, 唔係有組培技術的話, 我未必有機會種.

十二卷非錦類確是平民化,早年的玉扇與萬象確是天價。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-23 15:34:32 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-23 15:32
過了夏季,就是你的天下,一定有很多心中所愛。

已經開始做定準備,諗住將屋企的很普貨,便宜的送給別人!
回復

taxitang 發表於 2020-6-23 15:32:40 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-23 14:12
淘寶果啲平到呢!

過了夏季,就是你的天下,一定有很多心中所愛。
回復