分享 Pen N’ Ink 側芽(~完~)

作者: MasterTT 發表于 2020-6-12 17:09:20
2212 28

****非先到先得,以抽籤決定****
分享 寶貴 的 Pen N’ Ink,因為無位,要留返新野,所以要分享出去!
有根側芽,抽籤呀!
截龍時間:13/6 周六晚上 8:00 p.m.
份量:1份
開花相:                   7E29E0C3-5CFC-4D50-940A-9711D6D1813F.jpeg
實物:                F1956C8B-D8A6-4041-A404-8ABB87C9676F.jpeg

交收方法:  只限郵寄,不設面交。

得獎者請於72小時之內將$6.00郵費
存入  本人銀行帳戶 PM俾號碼
(入數後,請立即告知入數時間,可以不用貼上收據。)

注意事項:
1.得獎者請於24小時內PM郵寄地址,否則申請會被取消。
2.收到側芽後,必須在帖中回覆確認。
3.郵寄涉及風險,如有遺失或損傷本人恕不負責。
4.送出與否,本人有最後之決定權。
5.如得獎者失去聯絡,本人的以後分享不予接受。

不接受上述要求者請勿申請

得獎者:Dollarschan 14/6過數。15/6寄出;18/6收到,失敗。

評分

查看全部評分

Dollarschan 發表於 2020-6-19 15:32:29 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-19 15:24
啱啱又搞咗分享,清位。
經過上次教訓,唔好太細就寄出,為咗降低傷亡,今次唔會立即寄。
...

應該係嘅,就如B大話,種長D時間,等小芽穩定D至寄就可以降低風險,祝你今次成功呀~

謝謝~  發表於 2020-6-19 15:33
回復

MasterTT 發表於 2020-6-19 15:24:08 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-19 15:12
不過人都熱到咁,D苗同修葉咁脆弱,更難捱呢~

啱啱又搞咗分享,清位。
經過上次教訓,唔好太細就寄出,為咗降低傷亡,今次唔會立即寄。
等多個幾星期,小苗壯啲再寄,唔知今次得唔得!
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-19 15:12:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-19 12:21
大熱天時,人都溶埋!<span class="emoji emoji1f605"></span>

不過人都熱到咁,D苗同修葉咁脆弱,更難捱呢~
回復

小雷子 發表於 2020-6-19 12:21:38 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-6-19 11:02
面交麽乜事都冇囉。係唔係啊?女王陛下。

大熱天時,人都溶埋!
回復

chuyat10 發表於 2020-6-19 11:02:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-18 18:26
因為我知每次得到嘅分享來之不易!有啲要鬥快手,有啲要玩遊戲勝出,有啲又要玩埋你有冇抽獎命先得!…… ...

面交麽乜事都冇囉。係唔係啊?女王陛下。
回復

MasterTT 發表於 2020-6-18 19:09:05 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-18 17:48
唔洗氣餒!明白你感受,我包裝好用心諗過晒!盒嘅大小,要fit棵植物,過大會令植物搖來搖去而受傷,過細 ...

多謝陛下詳解!
回復

小雷子 發表於 2020-6-18 18:58:23 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-18 18:52
咁先夠好玩夠刺激㗎嘛,同埋越難得會越珍惜,係咪?

你講得啱!
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-18 18:52:26 來自手機 |顯示全部樓層
咁先夠好玩夠刺激㗎嘛,同埋越難得會越珍惜,係咪?
回復

小雷子 發表於 2020-6-18 18:26:34 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-18 18:07
幾時都係,雷大你是最巧D<span class="emoji emoji1f618"></span><span class="emoji emoji1f618"></span><span class="emoji emoji1f618"></span>

因為我知每次得到嘅分享來之不易!有啲要鬥快手,有啲要玩遊戲勝出,有啲又要玩埋你有冇抽獎命先得!……總言之……都係我唔好!
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-18 18:07:04 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-18 17:55
好明白你的失落,我都試過咁嘅情況,所以我分享時做多少少功夫,確保大家收到又種到!做分享的開心,收到 ...

幾時都係,雷大你是最巧D
回復

小雷子 發表於 2020-6-18 17:55:01 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-18 15:56
係啦,唔好浪費咗你D宝貝同包裝時間嘛~

好明白你的失落,我都試過咁嘅情況,所以我分享時做多少少功夫,確保大家收到又種到!做分享的開心,收到嘅花友也開心!
回復

小雷子 發表於 2020-6-18 17:48:27 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-18 15:54
好呀,對唔住,如收到雷達嘅信件會研究一下,謝謝!

唔洗氣餒!明白你感受,我包裝好用心諗過晒!盒嘅大小,要fit棵植物,過大會令植物搖來搖去而受傷,過細又會易曲斷!用濕廁紙包底,水份不能太多,又不能太少,太濕易up爛,太少又會變乾屍,通常葉面也會噴少少水,有點濕氣,保鮮紙又可以黐得實啲!天氣太熱,就唔寄住,你見我好少分享AV葉,因為夏天做好包裝,都出事!迷岩好少少,有時為確保大家顺利收到植物而又種得生,我將枝條浸出根或已有小苗先分享,生存機會大好多!
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-18 15:56:35 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-18 15:54

係啦,唔好浪費咗你D宝貝同包裝時間嘛~
回復

MasterTT 發表於 2020-6-18 15:54:25 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-6-18 15:52
問題出係物料上,濕纸巾係合成纖維,唔多吸水,你可以做個實驗;如果用廁紙,吸水能力強好多,用埋保鮮紙 ...

回復

Dollarschan 發表於 2020-6-18 15:52:18 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-18 14:47
我明明有噴水㗎?

問題出係物料上,濕纸巾係合成纖維,唔多吸水,你可以做個實驗;如果用廁紙,吸水能力強好多,用埋保鮮紙包兩層就更保濕~
你參考雷大寄比你D小苗就最清楚嘞,雷大用廁紙,較濕而唔尸滴出水,保鮮紙包兩層,外用大小剛好嘅紙圈,所以冇再用棉包住,其他有咩注意,要等其他大大指點一下~
回復

MasterTT 發表於 2020-6-18 14:47:22 |顯示全部樓層
我明明有噴水㗎?
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-18 14:46:07 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-14 16:38
我好驚佢枯咗!

孖T大,收到了,可惜今次命運一樣,側芽已經certified,  修葉只剩右邊上半截,所以壯士斷葉急救中,不過情況極不理想,只有盡力好了~
下次請勿用濕紙巾,要用廁紙,廁紙打濕晒至得,今次收到修葉同側芽都係乾嘅,濕紙巾冇保濕作用,重好似抽乾咗葉片呀,你再參考下裝置如何改善
回復

MasterTT 發表於 2020-6-14 16:38:47 |顯示全部樓層

我好驚佢枯咗!
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-14 16:18:57 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-6-14 13:48
已包裝好,有用濕紙巾保濕,明早寄出,希望冇事!

好的,多謝孖T大~
回復

12下一頁