原產地的萬象和玉扇

作者: B17 发表于 2020-6-10 00:07:55
2266 8
無意中見到呢編嘢,萬象野生原來係咁樣
https://kknews.cc/zh-hk/news/k33vj6v.html

waiting 發表於 2020-6-10 14:18:25 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-10 12:42
黃土加碎石,看地形,不是沙漠。奇怪,它是如何鑽進土中?是否象風雨蘭般,發芽向下生長,葉片再從泥中鑽 ...

呢個問題值得思考, 等我有時間又搜尋吓先…
freddywongdy 發表於 2020-6-10 14:18:11 |顯示全部樓層

好多仙人掌响溫室精養同野放露養出黎嘅形態都會唔同架!
MasterTT 發表於 2020-6-10 14:12:13 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-10 14:08
係呀Master大,Patpat 玉露 好多有天窗嘅多肉都係埋晒响地架!

植物真係奇趣!
freddywongdy 發表於 2020-6-10 14:08:20 |顯示全部樓層

係呀Master大,Patpat 玉露 好多有天窗嘅多肉都係埋晒响地架!
MasterTT 發表於 2020-6-10 14:05:36 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-10 12:47
唔止哩d呢!
好多仙人掌原生都係埋左响泥土,
石縫之中,都係得個生長點露左出黎架炸!  ...

屁屁好似都係?
freddywongdy 發表於 2020-6-10 12:47:39 |顯示全部樓層
唔止哩d呢!
好多仙人掌原生都係埋左响泥土,
石縫之中,都係得個生長點露左出黎架炸!
B17 發表於 2020-6-10 12:42:02 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-10 00:16
係呀. 南非嗰邊d人種萬象﹑玉扇都唔同我地, 佢地會埋晒入植料度, 只露出窗面. ...

黃土加碎石,看地形,不是沙漠。奇怪,它是如何鑽進土中?是否象風雨蘭般,發芽向下生長,葉片再從泥中鑽出來?
waiting 發表於 2020-6-10 00:16:07 來自手機 |顯示全部樓層
係呀. 南非嗰邊d人種萬象﹑玉扇都唔同我地, 佢地會埋晒入植料度, 只露出窗面.