返回列表 發新帖

請教蝴蝶蘭處理

作者: yunge0 發表于 2020-5-31 19:38:34
2969 54
Ming36 發表於 2020-6-1 18:13:05 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-1 18:06
我痛到連行都唔得,瞓覺轉身都唔得!醫師一按我條腰,痛到好似人地拍奪命狂呼咁!最後加多兩針,話要做埋 ...

完全明白你的感受
拉腰嗰一兩下,我係狂叫,佢拉(移)返好個位之後,真係即刻唔痛,好似復活重生的感覺。
佢俾粒跌打丸我食,話可驅風;我照俾錢,但冇食,一樣精神爽利,唔使驅風!
祝妳早日康復!
回復

yunge0 發表於 2020-6-1 18:07:14 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-1 18:06
我痛到連行都唔得,瞓覺轉身都唔得!醫師一按我條腰,痛到好似人地拍奪命狂呼咁!最後加多兩針,話要做埋 ...

陰公豬!
回復

小雷子 發表於 2020-6-1 18:06:09 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-1 17:34
腰傷可大可小,小心啲,一般跌打都唔會捽。
我以前遇到一個氣功跌打師傅,佢係用拉的方法,再運氣,一次 ...

我痛到連行都唔得,瞓覺轉身都唔得!醫師一按我條腰,痛到好似人地拍奪命狂呼咁!最後加多兩針,話要做埋針灸,睇見個支長針,就暈啦!
仲要返去覆診,我好驚呀!

保重,祝早日康復!  發表於 2020-6-1 19:03
回復

yunge0 發表於 2020-6-1 18:00:20 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-6-1 15:28
不如試吓另類方法! 好似用報紙, 厕紙, 抹手紙之類當植料 !
標題:   睇到口擘擘之報紙種蝴蝶 一定夠震撼! ...

以往都有想過撕碎蔗渣板種花,誰知家人以為袋蔗渣碎是垃圾丟掉了。浪費我心機,無機會試。

昨日上盤時見有幾塊花生殼在植料中,我沒有丟掉,放在面便算。其實,蝴蝶蘭用花生殼作植料是否可行呢?
回復

Ming36 發表於 2020-6-1 17:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-6-1 16:58
我問媽媽形容原本的種植環境,媽媽說:友人把它們種在同一個盤內,用衣架把花盤掛在窗外種。
雖然我家同是向 ...

我家種蝴蝶也是用東窗,但不會放近窗台,直射太陽不會照到它們,有散光它們已經很開心
回復

Ming36 發表於 2020-6-1 17:34:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-1 16:06
我條腰重傷,睇左跌打,都有排攪!
仲要比你引到笑,條腰巧痛呀!<span class="emoji emoji1f616"></span> ...

腰傷可大可小,小心啲,一般跌打都唔會捽。
我以前遇到一個氣功跌打師傅,佢係用拉的方法,再運氣,一次搞掂我的腰傷,可惜他已仙遊了
回復

yunge0 發表於 2020-6-1 16:58:58 來自手機 |顯示全部樓層
我問媽媽形容原本的種植環境,媽媽說:友人把它們種在同一個盤內,用衣架把花盤掛在窗外種。
雖然我家同是向東,我知道蝴蝶蘭怕熱,我不敢讓它們直曬。結果都是放在枱底種了。
回復

yunge0 發表於 2020-6-1 16:41:52 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-6-1 15:08
如果係我,我會一盆一棵花。
如果冇辦法或暫時沒有多一個花盆,先會短暫雙宿雙棲 ...

原本最左邊和最右邊那兩株是真正雙宿雙棲的。收到時它們有根連在一起,不知情的我從紙袋中取出來時折斷了連在一起的新根。又因最左邊那棵太大件放不下同一盤,最終被我拆散鴛鴦了。罪過

回復

小雷子 發表於 2020-6-1 16:06:22 來自手機 |顯示全部樓層
不如試吓另類方法! 好似用報紙, 厕紙, 抹手紙之類當植料 !

我條腰重傷,睇左跌打,都有排攪!
仲要比你引到笑,條腰巧痛呀!
回復

Ming36 發表於 2020-6-1 15:31:32 來自手機 |顯示全部樓層

W大大,好建議喎!這post 一定好爆,多人睇又多人回
回復

W88 發表於 2020-6-1 15:28:45 來自手機 |顯示全部樓層
標題:   睇到口擘擘之報紙種蝴蝶 一定夠震撼!
回復

Ming36 發表於 2020-6-1 15:14:35 來自手機 |顯示全部樓層
如果已經除去爛根,就不用太擔心,底葉黃是自然老化(我以前都唔識,在這園藝館獲得大大們提供的答案,親自確認是正確),新的葉片有生長現象就可以了。
祝它們快高長大,健康成長,年尾能復花

多謝祝福![emoji]1f917[/emoji]  發表於 2020-6-1 18:06
回復

Ming36 發表於 2020-6-1 15:08:16 來自手機 |顯示全部樓層
如果係我,我會一盆一棵花。
如果冇辦法或暫時沒有多一個花盆,先會短暫雙宿雙棲
回復

psyche 發表於 2020-6-1 14:18:34 來自手機 |顯示全部樓層
沒有特別補充,放心,她們很容易會複花。
回復

yunge0 發表於 2020-6-1 01:29:22 來自手機 |顯示全部樓層

結果我脫去發黑的舊根皮,剩下白色根芯不敢剪。因為無蘭石,蘭盤底鋪了層大陶粒,加入兩棵蝴蝶蘭後,在縫隙填充一些水苔後完成上盤了。

餘下那棵,雪糕盒底和周邊開多個幾個洞便上盤完成上盤了。

最左邊那棵有葉有黃,有待觀察。
回復