松針牡丹記錄帖(23/11/2020更新側芽狀況)

作者: taxitang 發表于 2020-5-22 15:50:44
10136 282

收到手,確係幾細粒,但勝在健康,應該唔使修根。
29/9/20更新側芽狀況
23/11/2020

評分

查看全部評分

taxitang 發表於 2020-11-29 16:04:05 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-29 14:39
多謝的士兄,裡排天氣十二卷真係生得唔錯,全部都有新葉出,我多數冇錦可能易生養,有錦會慢D生長,畢竟 ...

有錦確是生長好慢,不過對我來說是好事,不需時常要移盆和找地方擺放。現在著重於選質素較好的養,會淘汰一些一時衝動購買的錦株,這也是樂趣之一。
回復

chuyat10 發表於 2020-11-29 14:39:01 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-29 13:51
有多分享是开心事,之前我话有棵玉扇锦退锦株,砍头已见有棵小苗出了,叶边看来有些白,可能是锦苗,再大 ...

多謝的士兄,裡排天氣十二卷真係生得唔錯,全部都有新葉出,我多數冇錦可能易生養,有錦會慢D生長,畢竟葉綠素少。
回復

taxitang 發表於 2020-11-29 13:54:39 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-29 12:53
30蚊?
嫁接真係平好多好多…

係呀!30元人仔,本來買了兩棵,加10元運費,想再試試落地,可惜店主遲遲不發貨,所以取消了。
回復

taxitang 發表於 2020-11-29 13:51:17 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-29 12:22
唔緊要架的士大,都要多謝你睇得起。

有多分享是开心事,之前我话有棵玉扇锦退锦株,砍头已见有棵小苗出了,叶边看来有些白,可能是锦苗,再大啲看定切下才问你有无兴趣,呢只小苗就唔会有意外,但就要等。

回復

waiting 發表於 2020-11-29 12:53:12 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-27 12:46
好萌,十郎兄的多肉真的養得好,明年夏天應該有花開,長開長有。
我見松針牡丹好似不太難種,再次淘了兩 ...

30蚊?
嫁接真係平好多好多…
回復

chuyat10 發表於 2020-11-29 12:22:38 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-29 09:21
唔好意思十郎兄,嫁接松針牡丹店家拖了太久也不貨,取消了購買,退了款,買不成。

...

唔緊要架的士大,都要多謝你睇得起。
回復

taxitang 發表於 2020-11-29 09:21:30 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-27 14:43
多謝的士大大先,仙人球類種耐左都有少少體會,再次謝的士大睇好。

唔好意思十郎兄,嫁接松針牡丹店家拖了太久也不貨,取消了購買,退了款,買不成。

回復

taxitang 發表於 2020-11-27 15:22:02 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-27 14:43
多謝的士大大先,仙人球類種耐左都有少少體會,再次謝的士大睇好。

十郎兄又點只仙人球類有體會,其它植物也經驗豐富,確是老手。

多謝的士大抬舉。  發表於 2020-11-27 17:04
回復

chuyat10 發表於 2020-11-27 14:43:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-27 12:46
好萌,十郎兄的多肉真的養得好,明年夏天應該有花開,長開長有。
我見松針牡丹好似不太難種,再次淘了兩 ...

回復

taxitang 發表於 2020-11-27 12:46:49 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-11-27 11:28
粒翻版松針牡丹冇理佢出好多側芽。

我見松針牡丹好似不太難種,再次淘了兩支嫁接的,遲啲到手又再次嘗試落地,有了上次的經驗,今次會更加小心,如發現周邊的側芽,或會切離母株,到時十郎兄如有興趣挑戰嫁接側芽落地,分享給你,但一切也要收到手看實物才能確定。
回復

chuyat10 發表於 2020-11-27 11:28:52 來自手機 |顯示全部樓層
粒翻版松針牡丹冇理佢出好多側芽。
回復

taxitang 發表於 2020-11-26 22:37:35 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-26 22:33
各花入會各眼,我成日叫人掉花,冇乜人會真去做,反而要擔心嘅係佢唔肯收返盆花 ...

個人建議,養到開花才給回主人,誰人都喜歡開花植物。
回復

B17 發表於 2020-11-26 22:33:59 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-26 22:22
唔係喎,花仔細細花期長,易養易開花,好多花友都喜歡的,我以前的花場也買了棵。
...

各花入各眼,我成日叫人掉花,冇乜人會真去做,反而要擔心嘅係佢唔肯收返盆花
回復

taxitang 發表於 2020-11-26 22:22:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-26 22:04
仲以為係仙人掌都可以曝曬

等送返畀人時,加多句:呢隻野點種都唔會靚,掉咗佢啦{:emoji_0 ...

唔係喎,花仔細細花期長,易養易開花,好多花友都喜歡的,我以前的花場也買了棵。
回復

B17 發表於 2020-11-26 22:04:34 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-26 21:38
正常夏天高溫就唔好直曬,平時曬足都應該無問題。

仲以為係仙人掌都可以曝曬

等送返畀人時,加多句:呢隻野點種都唔會靚,掉咗佢啦
回復

taxitang 發表於 2020-11-26 21:38:06 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-26 20:36
要水少,明白哂,咁曬唔曬得㗎?

正常夏天高溫就唔好直曬,平時曬足都應該無問題。
回復

B17 發表於 2020-11-26 20:36:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-11-26 19:05
17大你好,如果無估錯,你朋友這盆應該是明日香姬,並不是松針牡丹,外形非常類似,但明日香姬的白點是會 ...

要水少,明白哂,咁曬唔曬得㗎?
回復

taxitang 發表於 2020-11-26 19:06:31 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-11-26 18:57
B17大… 你這幾粒應該係松針牡丹的親戚… 明日香姬…
松針牡丹的毛毛點真係同針頭一樣咁細 ...

搵得資料來唔夠師姐快!
回復

taxitang 發表於 2020-11-26 19:05:07 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-11-26 18:02
上月有人塞咗包野畀我,叫我搞掂佢,種靚畀返佢,原來叫松針牡丹

17大你好,如果無估錯,你朋友這盆應該是明日香姬,並不是松針牡丹,外形非常類似,但明日香姬的白點是會散開,松針牡丹的白點未曾見有散開的,明日香姬只要和仙人掌一樣,光線充足,乾透淋透應該就可以,希望能幫到做朋友,謝謝!
借網絡圖片參考
回復