老家果樹

作者: lamkaicheung 發表于 2020-5-8 18:51:40
2575 10

由細住到大的舊居,小時經常會吃到的水果,是父親大人種的,親今天放假回老家走一走!

桂味荔枝樹有两棵一大一小,小的是我從母樹用壓枝法整出來,種上地都有三年多,今年又冇荔枝食,哎…!

石硤龍眼樹,呢隻龍眼超正,產量都幾多,多都可以派街坊,自三年前因太大棵,生倒去隔離住戶,就俾我鋸斷咗好多橫枝,之後結果也少咗囉!

雞心黃皮樹超甜,我嫌棄佢唔夠黃皮味,所以很小吃呢隻黃皮!

桃子未熟已經俾果蠅亂針,想食都好難, 偶然會有幾粒找到嚟食,食落口感都幾爽脆㗎!

同場加演大姐所種的植物,呢倒只係少部分!
freddywongdy 發表於 2021-3-8 08:59:18 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-1 19:34
放假回老家走走,發現今年荔枝,龍眼,黃皮都將滿花,看多今年荔枝實有很吃!

自給自足呀!
啟大你天台都可以種好多蔬菜啦!
我見人用幾個發泡膠箱種,
又蕃茄又節瓜又矮瓜....
回復

yunge0 發表於 2021-3-8 05:47:20 來自手機 |顯示全部樓層
有私家地種自給自足,真係好。吃自己種的成果,安全又滿足。今年春天陽光充足,必定有好收成。
我未見龍眼雞呢種昆蟲,長見識了。
回復

11223300 發表於 2021-3-5 12:08:52 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-1 21:40
棵樹太大棵搬不走,只有鋸斷留來煮盆菜當柴燒!

搬不走就高壓枝啦, 種落盆, 日後可懷念, 哈哈
回復

hohojohn 發表於 2021-3-1 21:49:50 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-3-1 21:40

同瞭闊果園相比
一株半棵的確渺小
但每次聽到
因動土而要犠牲
又見惋惜
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-1 21:40:35 來自手機 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-3-1 20:40
興建樓房前
咁上述果樹
將何去何從

回復

hohojohn 發表於 2021-3-1 20:40:09 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-9 11:03
其實仲有其他果樹,芒果、奶蕉、 番鬼荔枝、檸檬,因暫時仲未有果實,所以冇post 照,遲些再回老家見有果實 ...

興建樓房前
咁上述果樹
將何去何從
回復

lamkaicheung 發表於 2021-3-1 19:34:34 來自手機 |顯示全部樓層
放假回老家走走,發現今年荔枝,龍眼,黃皮都將滿花,看多今年荔枝實有很吃!

另外家兄開工不足,無無聊聊也開起田種蔬菜,平時踢都唔郁嘅佢,今次種植起上估唔到都有板有眼!
波菜
芫茜、 韭菜
蒜頭

在幾年前我種咗棵奶蕉,而家每年都有得食㗎!

好多年都冇見過嘅龍眼雞,今次發現當然來張大特寫!
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-10 09:26:15 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-5-9 11:03
其實仲有其他果樹,芒果、奶蕉、 番鬼荔枝、檸檬,因暫時仲未有果實,所以冇post 照,遲些再回老家見有果實 ...

好呀!多謝啟大!

要再等下㖭! (^▽^)  發表於 2020-5-11 09:53
回復

lamkaicheung 發表於 2020-5-9 11:03:19 來自手機 |顯示全部樓層
其實仲有其他果樹,芒果、奶蕉、 番鬼荔枝、檸檬,因暫時仲未有果實,所以冇post 照,遲些再回老家見有果實會再上照!
以前後園未建樓房都種咗不同品種果樹,現在已成過去,不久將來照片上的位置都會興建樓房,所以在這post 照留念!
freddy 大荔枝就冇,不如等果熟時,等我摘一些龍眼過你品嚐呢!

回復

freddywongdy 發表於 2020-5-9 08:59:47 |顯示全部樓層
啟大原來有咁多地方!
種埋榴槤大樹菠蘿都得啦咁!
回復