长萼兰属Brassia 黄花班点brassada蜘蛛蘭

作者: Childpark 發表于 2020-5-7 21:51:03
2001 12

brassada蜘蛛蘭Brassia
W88 發表於 2020-5-8 08:11:09 來自手機 |顯示全部樓層
好吸引呀!
引C人咩!
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-8 09:07:52 |顯示全部樓層
靚呀!花大又易種!
childpark大你d捧心出芽未呀?
回復

Childpark 發表於 2020-5-8 22:22:21 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-8 09:07
靚呀!花大又易種!
childpark大你d捧心出芽未呀?

剛出了兩盆芽莖 P_20200425_123649_vHDR_On_p.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-9 08:41:08 |顯示全部樓層

嘩正呀!兩芽!
你無換過植料呀?
回復

Childpark 發表於 2020-5-9 23:07:16 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-9 08:41
嘩正呀!兩芽!
你無換過植料呀?

明天要換,原植料太濕,不快乾,大葉開始出斑點!
明天要開棺驗屍
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-10 08:40:19 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-5-9 23:07
明天要換,原植料太濕,不快乾,大葉開始出斑點!
明天要開棺驗屍

曬斑炸嘛?
回復

Childpark 發表於 2020-5-10 10:56:57 |顯示全部樓層

我今早開盆看過了,原裝植料是乾的,根也是乾,有死掉的跡象,如果真是根全死,葉出黑斑點便成理由,我現在換了瓦盆,旁加浮石梳水,將根部升高一半方便空氣流動,放在低光風位療養,希望救到他吧!

我同時也檢查獨蒜蘭,也將全部原裝植料除掉,查看根部,發現根的生長很短,應該是太熱不梳水影響根的生長,好彩發現早,現在全換浮石,再觀察看看根能否回覆生長吧!

請你也查看一下,如果早發現還可能救回棒心蘭和獨蒜蘭!
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-10 22:39:00 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-5-10 10:56
我今早開盆看過了,原裝植料是乾的,根也是乾,有死掉的跡象,如果真是根全死,葉出黑斑點便成理由,我現 ...

childpark大,我一早就換晒蘭石啦!
新果棵同舊果棵都換埋,
以前用樹皮水苔種真係試過爛剩一知球,
好在佢粗生救得返炸!
而家爆根中,
希望今個夏天唔好熱到癲,
佢地應該無事嘅!
多謝提示呀!
回復

Childpark 發表於 2020-5-11 11:08:50 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-10 22:39
childpark大,我一早就換晒蘭石啦!
新果棵同舊果棵都換埋,
以前用樹皮水苔種真係試過爛剩一知球,

我多謝你提醒換植料的事,三尖蘭到現在還好好,不過獨蒜蘭和棒心蘭就好停了生長,換了植料再觀察吧!感謝你提醒。
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-11 11:19:51 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-5-11 11:08
我多謝你提醒換植料的事,三尖蘭到現在還好好,不過獨蒜蘭和棒心蘭就好停了生長,換了植料再觀察吧!感謝 ...

我粒獨蒜我知佢長根中,不過芽就停左生長囉!
唔好死,過到夏天就得架啦!
要留返條命比B大睇!
回復

sarshk2014 發表於 2020-5-11 14:39:51 來自手機 |顯示全部樓層
天氣赴來赴熱已成定局,希望夏天唔好熱到癲睇怕都係奢望……
不過兩位大大個場咁大咁靚咁多設備,當然可以逆天而行;我就冇本事同個天鬥啦!!聽講秋石斛唔怕熱,40°C都唔會焗熟,赴熱赴開心添,打算轉形改種秋石斛,睇天做花嘛!!
回復

Childpark 發表於 2020-5-13 13:15:29 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-5-11 14:39
天氣赴來赴熱已成定局,希望夏天唔好熱到癲睇怕都係奢望……
不過兩位大大個場咁大咁靚咁多設備,當然可以 ...

對呀!石斛超粗生,半個月不淋水,最特別是他的根可以接受陽光直射都會繼續生長,其它的蘭花根就不能這樣了!
就算葉燒濃了都會繼續生長,莖乾到剿皮都有能力再出新莖。

誇張度如我們中國人一樣,幾惡劣的天氣和環境都能生存下去!

我就放在靠西的地方,太陽西邊下山全直射,簡直生長旺盛
回復