常春藤 "Green chuchu" 不日誌 #20更新

作者: freddywongdy 发表于 2020-4-27 20:41:25
3055 19

Hedera helix "Green chu chu"

- Hedera helix "Green chu chu"

真係佩服日本人對常春藤葉型育種嘅執著,
育出千奇百怪嘅款式,
以前種過好幾款斑葉覺得好易種同好靚,
不過見到哩一款蕾絲邊一樣嘅品種,
竟然受唔住誘惑...... 敗左!
要比心機種靚佢呢!
freddywongdy 發表於 2020-10-22 15:04:23 |顯示全部樓層

常春藤 "Green chuchu"

佢真係我種過咁多種常春藤之中,
生長最慢又插莖不能嘅品種!
想幫佢開多d枝散多d葉都唔得添!
同埋有個問題係佢d新芽好易枯,
所以種咁耐都係唔高唔長咁...
freddywongdy 發表於 2020-9-10 16:06:33 |顯示全部樓層

初初種,見到新出嘅葉芽仲以為佢枯左咁!
奇實佢好似乸埋一住咁,
要長到咁上下大張開左先會變綠,
但係生長速度真係極級之慢!
睇怕都幾難種到一大堆呢!
freddywongdy 發表於 2020-9-7 19:01:16 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-9-7 18:23
呢個矜貴喱士品種,比較少見。如果我冇記錯,係好熱嗰間見過下。
有你悉心照顧佢,可能之後發力呢{:emoji ...

其實唔矜貴,一盆有幾棵,除返起同普通種一棵差唔多呢!
哩隻有國內版!不過未見過有地方賣呢!
Ming36 發表於 2020-9-7 18:23:16 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-7 18:10
我諗種普通常春藤一早已經生到幾尺長啦!
佢而家先叫長左幾片新葉,真係好似無大過咁呀!  ...

呢個矜貴喱士品種,比較少見。如果我冇記錯,係好熱嗰間見過下。
有你悉心照顧佢,可能之後發力呢
一發不可收拾,生長幾呎回報你
freddywongdy 發表於 2020-9-7 18:10:04 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-9-7 17:30
普通種,非常、非常、非常之粗生,就咁放喺度,唔多理佢,都生到不受控制
呢隻特別 ...

我諗種普通常春藤一早已經生到幾尺長啦!
佢而家先叫長左幾片新葉,真係好似無大過咁呀!
Ming36 發表於 2020-9-7 17:30:50 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-7-29 14:19
發覺,唔係種種常春藤都易種,
朋友送我嘅"Abundance"連插珠石都出唔到根死左,
哩隻"Green chuchu" 都 ...

普通種,非常、非常、非常之粗生,就咁放喺度,唔多理佢,都生到不受控制
呢隻特別品種,俾啲心機,適應後,可能都係會好粗生
freddywongdy 發表於 2020-7-29 14:19:28 |顯示全部樓層

發覺,唔係種種常春藤都易種,
朋友送我嘅"Abundance"連插珠石都出唔到根死左,
哩隻"Green chuchu" 都唔係太易服待,
種左咁耐,而家先見佢出新芽新葉,
比普通品種慢太多了!
freddywongdy 發表於 2020-7-4 17:24:19 |顯示全部樓層

Hedera Helix "Abundance"

- Hedera Helix "Abundance"

同朋友互相交換常春藤,
有哩隻號稱世界最細嘅一個品種!
浸左出根先落泥會安全d !
freddywongdy 發表於 2020-5-1 10:44:55 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-5-1 06:55
睇相似菜乾!!我都係中意傳統個隻,似星星靚尐。 ...

似日本果d海苔乾!lol  
傳統果d我都鍾意架!
不過哩隻未種過又試下啦!
freddywongdy 發表於 2020-5-1 10:42:31 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-4-30 22:53
Freddy大真識貨,但你家仲有位置?

左搬又砌點都放到嘅!
sarshk2014 發表於 2020-5-1 06:55:10 來自手機 |顯示全部樓層
睇相似菜乾!!我都係中意傳統個隻,似星星靚尐。
psyche 發表於 2020-4-30 22:53:14 |顯示全部樓層
Freddy大真識貨,但你家仲有位置?
freddywongdy 發表於 2020-4-28 20:01:58 |顯示全部樓層

謝賞葉!
freddywongdy 發表於 2020-4-28 20:01:22 |顯示全部樓層

唔正都唔會荷包失守啦!haha
freddywongdy 發表於 2020-4-28 20:00:30 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-28 08:27
綉球咁靚
但常春藤好易有紅蜘蛛

我有定期噴藥應該無問題嘅!
yunge0 發表於 2020-4-28 13:55:48 |顯示全部樓層
Forumdata 發表於 2020-4-28 08:27
綉球咁靚
但常春藤好易有紅蜘蛛

我無種常春藤,但成日檢查各種葉底有無紅蜘蛛。
yunge0 發表於 2020-4-28 13:54:13 |顯示全部樓層
唔錯喎!
Dtwfung 發表於 2020-4-28 12:29:08 來自手機 |顯示全部樓層
正噃!
Forumdata 發表於 2020-4-28 08:27:49 來自手機 |顯示全部樓層
綉球咁靚
但常春藤好易有紅蜘蛛