參觀加多利兰園農荘

作者: nekotoro 发表于 2020-4-18 21:16:09
2530 13

快閃參觀位於屏山附近的加多利兰園農荘,大開眼界!好多唔同品種嘅靚花!欣賞美花之餘亦請教了種花及選花貼士!對手又失控,此行又添了兩個美人入宮!

位於灰沙圍的入口
場內不同品種的蘭花,場內的拖鞋蘭好大好靚!
6C415B16-AA19-49A4-A295-6FB5AECBF9CA.jpeg 1C49C831-D383-4F73-A8F0-BE80E43BBFC6.jpeg
BC7744E8-7DF6-4665-B4D6-D5A7607E172C.jpeg C3D66141-960A-45CF-AFE2-14BD7718A3D0.jpeg 91CA2B1C-C9AB-4EFA-A4F8-6234C45E1FE2.jpeg
6BE3D931-F25D-492B-B52E-6A5E93ECA012.jpeg B8BF3D8E-8FDA-4D74-9F85-21CA35FA596C.jpeg 4620F952-066B-40DE-AEA0-911EA02330D4.jpeg 8D17C06B-6CBC-4236-AE34-2400B4830C98.jpeg 57DFAB98-5BC6-4604-A5A6-899221328BD1.jpeg 245251A1-0737-4D9B-AB1B-C41F3B1A37AA.jpeg

隔離有其他人士租用的場地,入口外種有大大小小的多肉類植物
F893DC25-5E93-49BD-B5BD-AC64C5F5E457.jpeg 7E3466AB-C8DB-48B5-B6F1-AD16E90BC368.jpeg

呢度只係其中一個種植場

好特別的綠寶石石斛
C1A982FB-923E-4460-B615-4A08D98DD457.jpeg 24AC3A07-4161-465E-849B-97DE115D5717.jpeg 8AD131D8-7AB9-4192-A050-655C4EA6AF16.jpeg
有難度的華西蝴蝶蘭

場主表示養魚係其中一個幾十年的興趣
psyche 發表於 2020-4-21 22:58:32 |顯示全部樓層
難得香港仲有本地蘭園,要好好珍惜。很奇怪為什麼他們不做宣傳,真不想再侷限於花墟,給買家多個選擇也好。
taxitang 發表於 2020-4-21 15:16:54 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-4-21 14:47
Taxi大大,你可以响FB問下佢。

https://www.facebook.com/%E5%8A%A0%E5%A4%9A%E5%88%A9%E5%85%B0%E5%9C% ...

謝謝資料提供,數年前已經去過,只不過問問元朗有冇新店,有時間吹吓水,謝謝!

似乎冇再開舖,言談間亦冇提及,可能淨係打理蘭場都唔夠時間。  發表於 2020-4-21 17:52
nekotoro 發表於 2020-4-21 14:47:26 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-20 18:23
威哥在元朗的店舖結業,請問有沒有在其它地方再開新店。謝謝!

Taxi大大,你可以响FB問下佢。

https://www.facebook.com/%E5%8A%A0%E5%A4%9A%E5%88%A9%E5%85%B0%E5%9C%92%E8%BE%B2%E8%8E%8A-1259461334138601/

其實佢個蘭場都易去,九巴68X同280X可以直到,可以坐巴士去大欖隧道轉車站再轉車,或者坐輕鐵響塘坊站落車再行一陣可到!
freddywongdy 發表於 2020-4-20 19:36:29 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-4-20 09:48
我都估到你响果度種花!
成日都去好難唔敗多幾盆!

咁我又好忍得手嘅!hehe
freddywongdy 發表於 2020-4-20 19:35:45 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-4-20 09:54
本來睇相見中一隻加多利所以問場主攞,啱啱過咗花期冇花㗎!然後參觀下個花場又敗多盆拖鞋!

淺色又真係幾靚喎!
taxitang 發表於 2020-4-20 18:23:51 |顯示全部樓層
威哥在元朗的店舖結業,請問有沒有在其它地方再開新店。謝謝!
W88 發表於 2020-4-20 12:23:46 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-4-20 09:54
本來睇相見中一隻加多利所以問場主攞,啱啱過咗花期冇花㗎!然後參觀下個花場又敗多盆拖鞋!

哈哈!
大件夾低食!
nekotoro 發表於 2020-4-20 09:54:29 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-4-19 05:15
多謝分享!
花多眼亂,想知Neko大買佐D乜!

F3E1260C-D5CB-4BE6-88AF-6D58EF4AFAC4.jpeg AEFC8284-1749-4410-97CF-31B342FC4C85.jpeg BB5F1436-E562-4974-9074-94611D0A3BD2.jpeg

其實更喜歡呢隻,不過朵花大咁多個身形亦都相應大份好多,而且個價錢都差幾倍,最後都係聽場主意見入咗盆比較抵玩的!
nekotoro 發表於 2020-4-20 09:48:33 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-19 16:07
做乜唔入黎搵我呀?

我都估到你响果度種花!
成日都去好難唔敗多幾盆!
freddywongdy 發表於 2020-4-19 20:00:35 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-4-19 19:26
睇中咗一盆,話識 freddy 大係咪會平D/ 貴D?

唔會啦!
W88 發表於 2020-4-19 19:26:34 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-19 16:07
做乜唔入黎搵我呀?

睇中咗一盆,話識 freddy 大係咪會平D/ 貴D?
freddywongdy 發表於 2020-4-19 16:07:24 |顯示全部樓層
做乜唔入黎搵我呀?
W88 發表於 2020-4-19 05:15:21 來自手機 |顯示全部樓層
多謝分享!
花多眼亂,想知Neko大買佐D乜!