蘭花茶療

作者: 小雷子 發表于 2020-3-18 16:06:32
5932 22

<飲茶>  大家都飲得多,你有冇試過請蘭花飲下茶呢?
係呢度分享一個比較有趣嘅治療方法…稱為…<茶療> 20200318_151330.jpg
<茶療>對於一啲好弱或爛根情況嚴重的蘭花有幫助,茶水裹面有種酵菌,對蘭根有特別益處,包括可以強壯根部,可以令新根加快生長,效果唔錯架!
<茶療>對於水培蘭特別有幫,所為有病醫病,無病強身,哈哈!
茶療方法如下:
材料:
任何一款茶葉都可以,睇你自己平日飲開咩茶, 普洱,壽眉,綠茶,紅茶等都可以,唯獨一款茶係唔可以…………就係奶茶!
你可以用熱水冲茶,或冷水冲茶都可以,最重要係用淡茶水,我用飲剩嘅茶水做茶療的,如果茶水太濃,可以用水溝淡備用!
過程:
我用左3杯茶示範,茶水大約1吋高,茶色都好深下,因為啲茶係剛從杯倒出,未有任何稀釋!
跟住把凍水加到8分滿,茶色已很淡,只有少少啡黃色,呢個濃度剛好………稱為…<淡茶>
將裸根嘅蘭花放入茶水,茶水要覆蓋所有根,浸泡約5-8個鐘,我比較懶計時間,通常臨瞓前將蘭花泡茶,起身就倒茶及用清水冲洗一下根部,就開始裸根,咁之為1次!
茶療需進行3-5次,為一個療程!
之後就按回原本方法種植!
我之前用過係蝴蝶蘭身上,今次試埋石斛身上,睇下效果如何! 20200318_151509.jpg 20200318_151444.jpg 20200318_151427.jpg
小雷子 發表於 2020-3-20 20:18:01 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-3-20 18:30
我都有聽聞用茶葉當肥料,不過好像用在泥裡

其實茶葉帶鹼性,放在泥沒問題

木條浸水引根都係好方法!你做實驗最多,我都係跟師兄學習!

不敢當!大家研究,研究!  發表於 2020-3-20 20:46
回復

小雷子 發表於 2020-3-20 20:08:26 來自手機 |顯示全部樓層
mooon 發表於 2020-3-20 18:40
哇!你講得好清楚,你一定睇過我問人,你好似答緊我咁,好正呀你。

專為你而設架!哈哈!
回復

mooon 發表於 2020-3-20 18:40:13 來自手機 |顯示全部樓層
哇!你講得好清楚,你一定睇過我問人,你好似答緊我咁,好正呀你。
回復

Childpark 發表於 2020-3-20 18:30:32 |顯示全部樓層

我都有聽聞用茶葉當肥料,不過好像用在泥裡

其實茶葉帶鹼性,放在泥沒問題
茶葉水就不知效果了!
不過可以試試

其實我總覺得水培不應該全部根浸水
其實重點是高濕度、濕氣重可以催生蘭花生根
也可以讓根吸到大量水份,讓蘭花生長加快!

嚴重爛根的老莖我會嘗試用用木浸水,讓木的濕度加強,就可以救蘭花,有些會催生到老莖再生根
回復

小雷子 發表於 2020-3-20 00:20:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-19 23:57
下年有下年,十年後仍然有下年!

你講得啱,今晚就掉佢出街!
回復

B17 發表於 2020-3-19 23:57:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-19 23:43
我又唔信一定要制水先可以有花開,今年唔開咪等下年囉!

下年有下年,十年後仍然有下年!
回復

小雷子 發表於 2020-3-19 23:43:57 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-19 23:32
有d石斛要制水,水浸點開花呢!唔要咪送畀人囉!

我又唔信一定要制水先可以有花開,今年唔開咪等下年囉!
回復

B17 發表於 2020-3-19 23:32:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-19 23:11
嘩!追功課呀,佢大左好多,但仍未有花冧,你話點算好呢? ...

有d石斛要制水,水浸點開花呢!唔要咪送畀人囉!
回復

小雷子 發表於 2020-3-19 23:11:10 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-19 21:51
之前棵水種石斛去咗邊?花期應該到咗,花呢?

嘩!追功課呀,佢大左好多,但仍未有花冧,你話點算好呢? 20200319_225843.jpg
回復

B17 發表於 2020-3-19 21:51:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-19 20:59
B大大你都有飲茶架,不如又試下,反正冇害又環保!

之前棵水種石斛去咗邊?花期應該到咗,花呢?
回復

小雷子 發表於 2020-3-19 20:59:13 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-3-19 20:14
又有石斛慘遭毒手

B大大你都有飲茶架,不如又試下,反正冇害又環保!
回復

小雷子 發表於 2020-3-19 20:57:09 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2020-3-19 19:21
多謝雷大大不吝嗇推介心得,已後我嘅茶餘就當肥料咁淋佢地啦!!格夜茶得唔得架? ...

格夜茶都得架,物盡奇用!
回復

B17 發表於 2020-3-19 20:14:48 來自手機 |顯示全部樓層
又有石斛慘遭毒手
回復

sarshk2014 發表於 2020-3-19 19:21:45 |顯示全部樓層
多謝雷大大不吝嗇推介心得,已後我嘅茶餘就當肥料咁淋佢地啦!!格夜茶得唔得架?
回復

小雷子 發表於 2020-3-18 20:37:27 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-18 19:24
佢當D花蕃薯咁種㗎咋!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606"></span>

哈哈!呢啲叫高手種蘭花,唔會婆婆媽媽!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-18 19:24:19 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-18 18:40
世伯種蘭一定好叻呀!<span class="emoji emoji1f609"></span>
叫佢上嚟,同大家一齊分享經驗啦!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

佢當D花蕃薯咁種㗎咋!
回復

小雷子 發表於 2020-3-18 18:44:42 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-18 18:42
原來有d咁奇效!
長知識!

希望呢個方法可以幫到大家!
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-18 18:42:47 |顯示全部樓層
原來有d咁奇效!
長知識!
回復

小雷子 發表於 2020-3-18 18:40:16 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2020-3-18 18:11
我爸爸有時將茶渣倒入盆栽內,又真係生得唔錯㗎喎!<span class="emoji emoji1f606"></span>

世伯種蘭一定好叻呀!
叫佢上嚟,同大家一齊分享經驗啦!
回復

12下一頁