梳打粉/小梳打 - 環保洗衣 + 清潔家居

作者: jellyfishy 發表于 2011-7-7 15:01:03
60125 33

「碳酸鈉」Sodium Carbonate為化工重要鹹性原料,可作為織物洗滌劑,電鍍,玻璃,搪瓷橡膠原料,是洗衣粉原料之一.  

小梳打,學名叫「碳酸氫鈉」Sodium Bicarbonate,可作醫藥,及作食品餅乾麵包之發 酵粉原料.

(碳酸鈉, 據我了解, 可理解為小梳打的前身, 是工業級的梳打粉, 不能食用.)  碳酸鈉較便宜, 不知有沒有了解錯. 還有, 用過pH紙check 過, pH 10左右, 即非強鹼. 和 NaOH 氫氧化鈉不同, 氫氧化鈉是強鹼, pH... 我估有pH14. 所以梳打粉 或 碳酸鈉對人體和動物皮膚大致不會造成刺激, 可放心使用.

梳打, 其實是海裡的天然資源, 梳打石抽取出來, 所以魚街有人會用梳打調節魚缸水酸鹼度. 簡單的說, 梳打是較天然物質, 對海洋生態無害. 相反, 現時市售幾乎所有化學清潔劑, 不但對人體有害, 不適合氣管敏感或皮膚敏感者用, 也對環境和海洋有害.

小梳打或工業級梳打, 我有用, 快用上一年了, 幾乎全屋的清潔都靠它們, 由洗廁所, 洗衣, 洗窗台, 抹梳化, 抹電視, 抹地, 吸異味... 甚至用來配製爽身粉, 非常好用, 又平又無害. 真係"啡里骨".  

自己試左咁耐, 好用又環保的東西, 就要介紹給大家. 大家可能會問, 為何政府不大力推廣? 唉~ 香港乃商業社會引令政府麻~ 唔講呢個政治問題喇, 俾多d 資料給大家參考.

http://forum.yam.org.tw/women/ba ... on/nature/live6.htm
 家中所使用的清潔劑,幾乎都是合成清潔劑,主要是由石油中提煉出來的焦油所合成。強效清潔劑不但有毒,而且合成的物品不易消失或分解,導致污染土壤、河流、海洋,造成嚴重的環境問題,不論就維護個人健康或自然環境的觀點,大家應儘量使用天然清潔劑。以下是天然清潔劑的用途及配方:
玻璃杯:鹽巴。
門窗玻璃:醋加水(1比1)。
地板:小蘇打加水(6湯匙加半桶水)。
馬桶、水管:小蘇打加醋(1比1)。
碗盤:洗米水、煮麵水或苦茶渣。
瓦斯爐台、排油煙機:液體肥皂或小蘇打加熱水。
衣物:液體肥皂。
家具皮革:橄欖油或加少許太白粉。
抹布、砧板:浸泡洗米水。
磁磚浴盆:液體肥皂。
地毯:小蘇打粉。
不銹鋼茶壺:醋、檸檬。
頭髮:生機蛋。
  一般家裡,蔬菜水果用水清洗就可以,水洗不掉的農藥殘留,清潔劑也無用,反而會加上清潔劑的殘留。清理蔬果的方法建議如下:

買回後,不要立即存放冰箱中,置於常溫下,可讓農藥殘留揮發掉。
清洗前不要折斷菜葉,以避免缺口浸泡於髒水中,沖洗一兩遍後,泡一下鹽水,或關小水龍頭流量,多沖一點時間,讓髒水慢慢流出。

http://www.hkdailynews.com.hk/nf.php?id=85368

台灣有人教用梳打粉混壞肥皂作洗衣粉.
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!MU ... --/article?mid=4180

香港有學生做過簡單研究, 很有趣:
http://www.hytps.edu.hk/pm/04sch ... 90521pm/project.pdf

睇完資料, 大家可能會彷然大悟, 原來好多清潔, 根本不需要用個d鬼咁馬綠化學清潔劑.

售賣點

可去超市找找, 不過我唔會, 因為用量大, 我會去找批發, 或一些舊式雜貨店, 或往九龍通洲街,海壇街或香港蘇杭街等等化工原料行。價錢由$8-$20/kg, 係咪好便宜呢~ 淨係用來洗衫, 一年慳唔少.
有關批發或無門市的店, 可上網找找, 或看看呢條link:
http://hkplants.com/thread-67928-1-1.html

還有這個非常實用, 易準備, 便宜又環保的家居防菌法:
潮濕天氣家居防霉防蟲tips ~

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 7053&fromuid=36

評分

查看全部評分

claudiatang 發表於 2011-7-7 15:35:34 |顯示全部樓層
用小梳打洗焗爐最VERY骨。燒烤肉類都有汁液滴在盤內,很難清洗得徹底乾淨。我會用一湯匙小梳打粉撒在盤內加水再放回焗爐內用十分鐘時間焗一焗。再拿出來洗就很乾淨。跟新的一樣。
回復

cklife 發表於 2011-7-8 08:38:03 |顯示全部樓層
我都無用外邊D清潔用品好多年囉....

真係省唔少錢,而且...老公皮膚同呼吸系統都好左....
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:13:30 |顯示全部樓層
提起我本書未睇添
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-8 23:20:54 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-7-8 23:13
提起我本書未睇添

間屋都唔洗你做清潔, 當然未有動力看書啦~
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:23:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-8 23:20
間屋都唔洗你做清潔, 當然未有動力看書啦~

咁又係,我負責清潔我d花
回復

claudiatang 發表於 2011-7-8 23:27:26 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-7-8 23:23
咁又係,我負責清潔我d花

在家千日好﹗做大小姐好過做大少奶。
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:28:54 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-8 23:27
在家千日好﹗做大小姐好過做大少奶。

係架....冇人俾我做大少奶啊
回復

claudiatang 發表於 2011-7-8 23:31:02 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-7-8 23:28
係架....冇人俾我做大少奶啊

有你都不想做﹗
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:32:28 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-8 23:31
有你都不想做﹗

未有喎
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 12:13:34 |顯示全部樓層

係喎, 台灣人教的梳打粉+皂碎洗衣粉, 對我呢d 大懶人, 實在太多工序了.
我個做法係:
1. 兩份大滾水一份皂碎放入玻璃樽 (我的皂碎, 不是很碎, 用手整爛佢咋, 快麻)
2. 浸個多小時, 皂會溶掉大半.
3. 每次洗衫, 著量加入皂水, 記得也要加入梳打粉, 若只下皂水, 洗衫會有皂垢問題, 對洗衣機機件不好啊. 我份量一般係20g 梳打粉左右和50ml 皂水, 看衣服污衊指數啦~   
4. 用到咁上下, 我會繼續加大滾水入樽溶皂, 哈哈~~ 真係好鬼懶的方法~

為了衣柔滑d, 洗衣去到第二轉水時, 我會加入檸檬酸, 一樣, 要視衣量和水量而定.
回復

cherrylwy 發表於 2012-11-14 13:13:21 來自手機 |顯示全部樓層
即係加左梳打粉就唔會有皂垢問題,好好呀! 咁檸檬酸我就自己逐少試下分量先
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-5 10:15:46 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2012-11-14 13:13
即係加左梳打粉就唔會有皂垢問題,好好呀! 咁檸檬酸我就自己逐少試下分量先 ...

近半年都係用番小梳打, 不加手工皂, 始終手工皂入洗衣機, 點都會有皂垢. 一係先把手工皂加工成洗衣粉, 但過程非常繁複, 我懶也沒再做了.

現在會用小梳打 + 2%硼砂 (有毒!!)  

加了硼砂, 潔力係好d , d 衫好似滑淨d. 但記得硼砂係有毒的 (雖然以前d 人會用來做食品加工), 千萬不能多, maximum 2% !!!  

淨用小梳打, 或加硼砂洗衫, 都不會有皂垢的.
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-5 10:28:02 |顯示全部樓層
我還會用小梳打 + 硼砂 洗廁所和水渠. 特別在洗廁所時, 後加醋或檸檬酸水 ( 1檸檬酸: 10水), 清潔有效.
回復

cherrylwy 發表於 2013-8-5 20:04:16 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-8-5 10:28
我還會用小梳打 + 硼砂 洗廁所和水渠. 特別在洗廁所時, 後加醋或檸檬酸水 ( 1檸檬酸: 10水), 清潔有效.  ...

點解要後加檸檬酸水既?

這個是後加的. 睇書講可以溶左d 尿積喎~  發表於 2013-8-6 09:03
回復

金盞花 發表於 2013-8-8 11:27:29 |顯示全部樓層
最近睇番以前儲起d資料, 用香爐灰都可以去除頑固污漬.  方法: 將香爐灰撒喺地板/污漬上, 加d水擦拭就可以.  ***等我買嚟試試先
回復

八王爺 發表於 2013-8-9 09:00:50 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2013-8-8 04:27
最近睇番以前儲起d資料, 用香爐灰都可以去除頑固污漬.  方法: 將香爐灰撒喺地板/污漬上, 加d水擦拭就可以.  ...

香爐灰洗地板?
會否越洗越污糟??

有冇分乜嘢香嘅灰??

估計係以粗粒摩擦去除漬. 有興趣買嚟試吓~  發表於 2013-8-9 15:08
回復

claudiatang 發表於 2013-8-9 12:17:16 |顯示全部樓層
我試過用香爐灰塗抹在植物切口防腐爛。什麼材料就不知道了。一般在神樓買的微煙的香枝和香塔。
回復

金盞花 發表於 2013-8-12 14:35:57 |顯示全部樓層
講吓最近我嘅親身經驗, 幾年前已開始買梳打粉嚟用, 主要係做d輕量去油工作.  近排睇番舊資料, 話梳打粉可以去除陳舊污漬, 等我想起屋企個水煲d陳年舊漬, 真想試試~   方法:  將個煲裏裏外外弄濕佢, 然後將梳打粉撒上面, 等幾個鐘就用百潔布洗擦走.  結果:  煲面黃黃黑黑污漬洗走晒, 真係清走9成污漬, 令立立~~~<即係9成新, 勁 >, 最可惜我想唔到梳打粉個威力咁強勁, 冇拍低之前之後相片, 如果有相有證, 真係當今世上d乜乜強力去污劑都唔駛有生意   

我見咁有成功感, 將廚房d煲煲鍋盆搵晒出嚟逐一洗乾淨,不如大家又試試  

係呀~~ 所以我很久沒買其他清潔劑了~ hehehe~~  發表於 2013-8-12 14:51

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2013-8-21 15:12:50 |顯示全部樓層
看到一位台大園藝博士張福森教用橘皮做清潔劑, 大家不防試試.

----
橘子皮/檸檬皮/橙皮/西柚皮,無價的寶自製超強去污水—廢物利用又環保在柑橘類水果盛產期,把橘子皮水煮好後分罐裝,洗碗盤時去油漬,超級無敵好用的!

煮橘子皮水的水壺和鍋子更是變得亮晶晶,根本不用刷洗,一舉兩得。

自製超強去污水—廢物利用又環保,用柳丁皮或橘子皮所煮出來的水,一擦就乾淨,還帶有淡淡的水果香,這不是什麼最新品牌的清潔劑,就有這種神奇效果。
從事無毒清潔劑研究十多年的台大園藝博士 林碧霞 女士說,這還算是小CASE,想要加強去污能力,還有撇步,橘子皮或是柳丁皮加水覆蓋煮20分鐘,煮沸後再加醋,水醋比大約100:1,就可以拿來擦桌子、沙發、地板。

同樣的方式,如果把醋換成蘇打粉,水和蘇打粉的比例大約200:1,就可以擦拭比較油膩的排油煙機或是瓦斯爐。

在別人眼中不起眼的橘子皮,卻是無價的寶,因為它含有豐富的橘油,可以讓我們清潔環境,避免吸入毒害污染,又可以廢物利用。
---------
回復

12下一頁