小小的室內花園 (更新: 紫陽, 櫻花, 皋月杜鵑)

作者: nwss54510 發表于 2020-3-3 12:51:31
9175 115

兩年前入手的杜鵑花
上年4月再開花,但只有數朵花..
到今年2月中就開了一朵早花!
其餘的應該3月就要開啦,看來今年花量一定比上年可觀吧!
nwss54510 發表於 2022-5-11 10:03:46 來自手機 |顯示全部樓層
出左新葉嘅鴛鴦桜又生到好大盆了
回復

nwss54510 發表於 2022-5-11 10:02:10 來自手機 |顯示全部樓層
紫陽花万華鏡開始轉色啦
回復

nwss54510 發表於 2022-5-11 10:00:15 來自手機 |顯示全部樓層
3盆皋月杜鵑同時開花了啦

回復

nwss54510 發表於 2022-3-22 11:35:38 來自手機 |顯示全部樓層
紫陽花-万華鏡

竟然咁快就準備開花啦
回復

nwss54510 發表於 2022-3-21 10:32:36 來自手機 |顯示全部樓層
皋月杜鵑-富士櫻

杜鵑花永遠都係我家最早開的啦
回復

nwss54510 發表於 2022-3-21 10:29:59 來自手機 |顯示全部樓層
bakeryman 發表於 2022-2-26 00:23
你好!請問是否有櫻花樹苗賣?

今星期尾有少量現貨啦
回復

bakeryman 發表於 2022-2-26 00:23:36 來自手機 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2020-3-3 15:33
櫻花,2017年2月入手,日本來真係好多花!

你好!請問是否有櫻花樹苗賣?
回復

nwss54510 發表於 2022-1-24 16:32:02 來自手機 |顯示全部樓層
富士櫻由白轉粉紅了

回復

nwss54510 發表於 2022-1-24 16:31:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2022-1-20 12:03
家中賞櫻,唔使去日本

日本睇嘅係壯觀啦,現在冇得去日本唯有睇小花
回復

nwss54510 發表於 2022-1-21 09:55:19 來自手機 |顯示全部樓層
富士櫻已經開花了
回復

B17 發表於 2022-1-20 12:03:04 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2022-1-20 10:56
八房富士櫻快將開花了啦

家中賞櫻,唔使去日本
回復

nwss54510 發表於 2022-1-20 10:56:04 來自手機 |顯示全部樓層
八房富士櫻快將開花了啦
回復

nwss54510 發表於 2021-9-2 13:33:01 來自手機 |顯示全部樓層
鴛鴦桜開始黃葉了
回復

nwss54510 發表於 2021-5-21 01:11:16 來自手機 |顯示全部樓層
夏天前最後入手啦!万華鏡紫陽光!幾年年就睇中左佢架啦我!

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2021-4-19 10:28:53 來自手機 |顯示全部樓層
種左幾年,年年都係2月中開,今年竟然要4月中先開第一朵花
回復

nwss54510 發表於 2021-4-12 09:59:15 來自手機 |顯示全部樓層
又經過一個冬天,楓樹又開始長出啦!
楓葉新芽真係好紅好靚丫!

回復

nwss54510 發表於 2021-4-7 16:16:19 來自手機 |顯示全部樓層
除左櫻花,重有日本「皋月杜鵑-富士櫻」都有花開啦!

第一次開花係2月中,得幾朵花。

最近再有花蕾開花啦!
回復

nwss54510 發表於 2021-4-7 11:15:59 來自手機 |顯示全部樓層
上年的鴛鴦桜,似乎係因為上年比太多葉基肥了,137個芽絕大半都係葉芽黎,現在有超過60個葉芽出緊葉!不過佢啲新葉都好靚丫今年夏天要改變下,希望下年有花睇啦

回復

nwss54510 發表於 2021-3-13 20:33:28 來自手機 |顯示全部樓層
富士垂櫻結左果

回復