求毛氈苔學名(更新#38)

作者: MasterTT 发表于 2020-3-2 21:17:17
3290 38

求以下這兩棵毛氈苔的學名謝謝先 B77DBA09-3810-4EDA-B591-25F09115DC0E.jpeg 222B1917-81CA-474A-BC4F-5EE519DF324B.png
MasterTT 發表於 2020-3-23 18:42:49 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-21 15:57
我唔敢講話人地舖頭種得啱唔啱,捕蟲蓳一般要腰水的,水位點解要浸到咁高要問番舖頭。 ...

有冇大大知道呢個係咩呢個係咩學名品種?謝謝 9EAA51DD-F0BD-4676-98A5-329C4665A821.png
Victor9394 發表於 2020-3-22 03:25:39 |顯示全部樓層
圖一 我唔太肯定
圖二 應該係 D. fulva

似呀!謝謝!  發表於 2020-3-22 09:07
MasterTT 發表於 2020-3-21 16:06:25 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-21 15:57
我唔敢講話人地舖頭種得啱唔啱,捕蟲蓳一般要腰水的,水位點解要浸到咁高要問番舖頭。 ...

啲相喺佢嘅FB睇到,佢有腰水的。
佢果啲奇形怪狀嘅食蟲真係好貴,但又幾靚喎
己己另 發表於 2020-3-21 15:57:13 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-21 15:07
捕蟲堇好似話唔駛太多水,果間食蟲店係咪想淋死佢

我唔敢講話人地舖頭種得啱唔啱,捕蟲蓳一般要腰水的,水位點解要浸到咁高要問番舖頭。
MasterTT 發表於 2020-3-21 15:08:57 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-4 23:34
我覺得似Drosera capensis "alba"(即white form)。如果馬達加斯加毛氈苔有相中咁多葉,應該長到好高(長) ...

另大呢個乜嚟㗎?夾子橙橙哋好靚呀! 8F4B7F7E-0BA0-4DF7-9DA6-7A2AEDCC3EF8.png
MasterTT 發表於 2020-3-21 15:07:37 來自手機 |顯示全部樓層
我覺得似Drosera capensis "alba"(即white form)。如果馬達加斯加毛氈苔有相中咁多葉,應該長到好高(長) ...

3EA46B52-5184-4E92-A2CB-5F0C2C39A945.png 捕蟲堇好似話唔駛太多水,果間食蟲店係咪想淋死佢
MasterTT 發表於 2020-3-5 11:01:08 |顯示全部樓層

多謝另大解答
己己另 發表於 2020-3-4 23:34:24 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-4 22:12
以前毛氈台生長良好時的照片但果嗰毛氈台已經...咗(>~

我覺得似Drosera capensis "alba"(即white form)。如果馬達加斯加毛氈苔有相中咁多葉,應該長到好高(長)。
MasterTT 發表於 2020-3-4 22:12:13 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-4 22:06
馬達加斯加毛氈苔葉之間有一定距離,老d嘅會生到成條籐咁。好老嘅好望角脫左老葉都會有個主幹,但形態與 ...

以前毛氈台生長良好時的照片但果嗰毛氈台已經...咗(>~<) 675AB228-9099-4E06-9A6A-64F5FFE2EA46.jpeg 569BC1D3-5A61-4C13-AF09-64CC91E533C4.png
己己另 發表於 2020-3-4 22:06:14 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-4 21:19
我開花果棵唔係叫馬達加斯加毛氈台嗎?

馬達加斯加毛氈苔葉之間有一定距離,老d嘅會生到成條籐咁。好老嘅好望角脫左老葉都會有個主幹,但形態與馬達加斯加毛氈苔不盡相同。

馬達加斯加毛氈苔應該只有開粉紅花,而好望角一般閞粉紅花,但white form開白花。

馬達加斯加毛氈苔可參考W88大大最近的post
https://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=795391&extra=page%3D1&mobile=2

growsundew.com嘅介紹都好詳細。
http://www.growsundews.com/sundews/Drosera_madagascariensis.html

如果相中開花嘅係馬達加斯加毛氈苔咁就生得好compact下。有無更多相可參考下?

睇下其他版友有無inputs。
MasterTT 發表於 2020-3-4 21:19:43 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-4 20:06
開白花嘅好望角!

我開花果棵唔係叫馬達加斯加毛氈台嗎?
己己另 發表於 2020-3-4 20:06:04 來自手機 |顯示全部樓層
開白花嘅好望角!
MasterTT 發表於 2020-3-4 19:43:25 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-3-4 14:44
我多数淘, 罕見就外國網站先有,但香港环境未必啱!

以前的食蟲植物 770F5B4B-5EF1-41DE-9CA3-4FAB80DD8077.jpeg

Wonderful !  發表於 2020-3-4 21:29
MasterTT 發表於 2020-3-4 16:33:38 |顯示全部樓層

MasterTT 發表於 2020-3-4 15:42:20 |顯示全部樓層

我都試過淘,但淘唔到!你可以睇返我嘅多肉帖入面嘅‘淘寶問題’
我揀完多肉之後就話根據法例該貨物無法運送到你所在地方,究竟係咩事呀

check inbox  發表於 2020-3-4 16:09
Dtwfung 發表於 2020-3-4 14:44:41 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-4 12:55
Fung大,除咗另大大所講嘅森記同上生有罕見食蟲植物賣,請問仲有冇其他店舖有? ...

MasterTT 發表於 2020-3-4 12:55:22 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-3-4 11:50
你有興趣,又唔介意,我有啲堇/毛氈台 (小苗)可以送贈!

Fung大,除咗另大大所講嘅森記同上生有罕見食蟲植物賣,請問仲有冇其他店舖有?
MasterTT 發表於 2020-3-4 12:11:39 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-3-4 11:50

Fung大大,唔駛啦,雖然我有興趣,不過咁樣麻煩到你真係唔好意思嘅!
Thank you

No problem !  發表於 2020-3-4 12:45
Dtwfung 發表於 2020-3-4 11:50:38 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-4 11:04
明白,$$$嘛

12下一頁