由種子種起的土瓶草小苗

作者: 己己另 发表于 2020-2-8 10:37:27
1946 6
由種子種起的土瓶草小苗。

2018年9月下盆,2份約10枚種子分別播在水苔和苔蘚上。一直沒有動靜,所以水苔盆其後亦播了其他種子。(綜合經驗,活苔蘚不是理想的萌芽場。)

2019年8月水苔盆上經歷了其他植物的生與死後,長出了2株特別的小苗,約2-3個星期後出了第一個微形瓶,才知道是土瓶草苗,其後分了盆。

由出苗到現在已半年了,生長應該比插葉苗慢吧(參考網上資料,實際我沒試過),但對試種要差不多一年種子才萌發的植物而言,是賺到了。

(盆: 7cm x 7cm)
Dtwfung 發表於 2020-2-10 13:58:25 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-2-9 20:22
唔知幾老先開到花,但要兩棵唔同嘅親本一齊開花,同人工傳粉。

收到, 己大.
己己另 發表於 2020-2-9 20:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-2-9 17:13
IC... 6 至9月。。。等我種得掂先 "林"開花

唔知幾老先開到花,但要兩棵唔同嘅親本一齊開花,同人工傳粉。
Dtwfung 發表於 2020-2-9 17:13:08 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-2-8 12:09
由一個已經聯絡唔番嘅賣家買番黎。土瓶種子要新鮮,萌發期又長,所以一直無期望。事後睇番真係好彩。

土 ...

IC... 6 至9月。。。等我種得掂先 "林"開花
freddywongdy 發表於 2020-2-8 15:31:28 |顯示全部樓層
要差不多成年先有野睇!?
不過好有驚喜喎!
己己另 發表於 2020-2-8 12:09:50 來自手機 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-2-8 10:45
己大,種子買回來?

由一個已經聯絡唔番嘅賣家買番黎。土瓶種子要新鮮,萌發期又長,所以一直無期望。事後睇番真係好彩。

土瓶花期一般六至九月,呢d月份以外嘅種子存活率唔會高。
Dtwfung 發表於 2020-2-8 10:45:43 來自手機 |顯示全部樓層
己大,種子買回來?