硬葉兜蘭

作者: 己己另 发表于 2020-1-30 19:46:06
2245 16
新年前在花墟買了三盆硬葉兜蘭(?),每盆有好幾株,有一1-2株有冧。回公司後將爛水苔換成混合植料,新年假期後再見時花冧都開了。

以前種過幾次,但最後都是爛死,但在園藝館內爬文發現這個種要保濕。如在室內種的話大家淋水會幾密?  期間會噴水保濕嗎?

換植料時發現有幾株都長了又長又幼的新芽(圖中highlight的),以前經驗這些長芽都不會長得好。這些芽應該如何處理? 剪走嗎?應如何避免這些芽出現?

謝謝。
psyche 發表於 2020-3-25 00:56:50 來自手機 |顯示全部樓層
總之,寧願買貴3倍價錢,都要買種定左的拖鞋蘭,種定左的基本上大部分品種都種到,唔好貪平。園藝之人,對植物的認識應該比一般人深,追求的是永續,花買返黎開得一次有何用? 如拖鞋蘭種不生,就算是送名種給你也沒用,相反如種得生,就算是再普通、再平民的品種、花型,也比你手上的山採玉女珍貴萬分。
W88 發表於 2020-3-24 16:36:18 來自手機 |顯示全部樓層
拖鞋真係好好玩㗎, 好似呢盆咁,由中苗種咗起碼兩年, 都未有花開, 平日當佢係觀葉植物觀賞.

是的,這正是拖鞋蘭的魅力所在。  發表於 2020-3-25 00:39
B17
這盆真的可以賞葉啊  發表於 2020-3-24 18:57

評分

查看全部評分

W88 發表於 2020-3-24 10:44:26 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-3-22 12:52
其實拖鞋蘭要高濕的,很多蘭友用半水培種都沒事,爛根重點是太熱和太光!

拖鞋不夠水,又高溫和高光,基 ...

知識增長, 獲益良多!
freddywongdy 發表於 2020-3-24 09:28:43 |顯示全部樓層
上個禮拜同蘭棚棚友傾計,佢分享左d心得,佢話拖鞋一般都唔需要太濕,最緊要植料透氣,同最重要係養根,根養得壯,植株就會健康生長開花,如果用水喉水種,一定要留隔夜水,因為拖鞋根菌唔受得氯氣,唔夠根菌根就會弱呢!

I see I see.  發表於 2020-3-24 10:51
psyche 發表於 2020-3-24 01:20:17 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-3-22 12:52
其實拖鞋蘭要高濕的,很多蘭友用半水培種都沒事,爛根重點是太熱和太光!

拖鞋不夠水,又高溫和高光,基 ...

有意思,但新葉愈出愈細塊,都係似山採。
psyche 發表於 2020-3-23 01:12:22 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-22 11:29
謝謝。我以為市場上唔會再有咁大量野外採集的硬葉兜蘭,知道就唔買。

依家回想間舖有好大塊嘅豆蘭賣,最 ...

購買時拿高盆花睇下根是否沒有生到去盆底、觀察一下植料是否過於新淨,如是的話有可能是剛加進去、葉片通常也比較殘缺不全,這些都是山採株的特徵。除micranthum外, bellatulum, malipoense, esquirolei都有好多山採,要小心分別。以上品種長期有大量山採株供應,只是山採株我從來種唔生,雖然常見,但其實距離最遠。試下種primulinum, Maudiae,我之前種過都好易生。

謝謝意見。我會留意下你提嘅兩個種。  發表於 2020-3-24 00:17
Childpark 發表於 2020-3-22 15:14:41 |顯示全部樓層
拖鞋蘭由小苗到開花,需要2-3年,所以很多情況是燒花苞就要等2-3年!
sarshk2014 發表於 2020-3-22 15:06:38 來自手機 |顯示全部樓層
唔洗對佢咁好架!香港種佢永遠都長唔大,氣候問題!
Childpark 發表於 2020-3-22 12:52:43 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-22 11:33
花開到新年後一星期左右就開完了。

我現在用巷仔買的混合植料種。以前種都係太濕所以爛晒,現在會試下噴 ...

拖鞋不夠水,又高溫和高光,基本會停止生長。

養拖鞋要控制濕度,還要注意光照環境,基本很需要常常關注,如果濕度和光度控制好,就不用理,只需定時淋水就可以!

拖鞋根是地生的,跟一般氣生的管理不同,都幾挑戰自己的!
我只在樽底鑽孔放水,可以困著濕度!
今年我放了一些苔蘚在石面,保留觀賞力
P_20200322_130437_vHDR_On_p.jpg P_20200322_130447_vHDR_On_p.jpg

無想像過可以用咁大個樽種兜蘭,會留意保濕。  發表於 2020-3-24 00:14
己己另 發表於 2020-3-22 11:33:04 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-3-16 10:36
你買回來,現在開花,就等他開完花再移植吧!新芽跟舊莖一般都是相連,小心移放就行,拖鞋一般用石粒,可以 ...

花開到新年後一星期左右就開完了。

我現在用巷仔買的混合植料種。以前種都係太濕所以爛晒,現在會試下噴水係面維持濕度。

你覺得有邊幾種兜蘭比較易種呢?
己己另 發表於 2020-3-22 11:29:12 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-3-16 00:00
長不大的原因很大機會因為她是一顆山採株,這也是我的富寧拖(Paph. hirsutissimum var. esquirolei)一直種 ...

謝謝。我以為市場上唔會再有咁大量野外採集的硬葉兜蘭,知道就唔買。

依家回想間舖有好大塊嘅豆蘭賣,最大有成尺長,但無上芒板,可能都係野採。

前年係北區花展都買左棵富寧拖,結果都係浪費左棵植物。

你覺得有邊幾種兜蘭比較易種呢?
Childpark 發表於 2020-3-16 10:36:16 |顯示全部樓層
你買回來,現在開花,就等他開完花再移植吧!新芽跟舊莖一般都是相連,小心移放就行,拖鞋一般用石粒,可以梳水的,室內只要空氣流通,有風,不高溫見到表面乾就可以淋水,拖鞋對濕度要求高的,不過不能高溫和高光,因會燒葉和燒根!放在有風的中光下,生長很快!
psyche 發表於 2020-3-16 00:00:22 |顯示全部樓層
長不大的原因很大機會因為她是一顆山採株,這也是我的富寧拖(Paph. hirsutissimum var. esquirolei)一直種不生的原因。方法只有一個,放花歸山,不要採摘,不要破壞,幼芽在原生地自然就會長大。
小雷子 發表於 2020-1-30 20:55:24 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-1-30 20:46
但個d長條型嘅苗永遠長唔大

我依加都種緊,未有見小苗長出,所以唯有等!
己己另 發表於 2020-1-30 20:46:42 來自手機 |顯示全部樓層
但個d長條型嘅苗永遠長唔大
小雷子 發表於 2020-1-30 19:58:05 來自手機 |顯示全部樓層
有新苗出,下年先有機會生花芽!(大前題要種唔C!)