農地試種

作者: psyche 發表于 2020-1-26 23:47:52
4664 33

個場好麻煩,唔玩了。
psyche 發表於 2021-1-27 06:18:28 |顯示全部樓層

各位最近有興趣租田的朋友,務必提防這間公司,言而無信,愛多生事端,立租後仍經常騷擾和佔用農友土地,行為態度令人齒冷。
回復

psyche 發表於 2021-1-18 00:43:02 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-1-16 22:11
百貨養百客 各取所需啦

冇話用城市農圃去取締原生農地

這片土地最後只會剩下樓宇和樓宇,亦不見得農業會有將來。愛種植本是人的天性,本來就不應該被埋沒,只是現時的人和自然的關係被切斷了。

在香港,要搵一片土地安安樂樂咁種花談何容易,個業主見你塊地一整靚左,下年即刻就加你租,租客根本唔敢投資任何野,貴少少的品種都唔敢,建棚架更加不用旨意。愛心和夢想,最後只會淪為別人手中的賺錢工具,我不服,就讓緣份到此為止。

石屎就是石屎,永遠都容不下一根小草。
回復

hohojohn 發表於 2021-1-16 22:11:03 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-16 00:08
其實俾我我都寧願食一般菜,有機菜的價錢真的有點不符合經濟效益。係香港耕田其實係件好奢侈的事,住都成 ...

百貨養百客 各取所需啦

冇話用城市農圃去取締原生農地
兩者從來都唔喺競爭對手

不過你我皆知 只要一聲發展
小衆根本難迎巨輪滾滾
與其嗱埋口面 叫苦連天
咪諗吓 不如善用城市空間好冇呢

世界有好多地方
已經推行緊Scientific Indoor Farming之類
或响學校培養下一代 從新認識人同大自然嘅關係
須知道個世界變得又快又變態 (多得人類)
傳統農業或者都有需要
因應唔同情況 去變種適應

我都知喺空談
家陣有得種咪種住先囉
邊種邊day dream吓嘛
回復

yunge0 發表於 2021-1-16 19:09:34 來自手機 |顯示全部樓層
其實俾我我都寧願食一般菜,有機菜的價錢真的有點不符合經濟效益。係香港耕田其實係件好奢侈的事,住都成 ...

我覺得地種跟天台露台種是兩碼事,對我來說特意租地種奢侈。
回復

Polly888 發表於 2021-1-16 14:20:14 來自手機 |顯示全部樓層

有機會做過優哉游哉的城市農夫也不錯哦
回復

psyche 發表於 2021-1-16 00:08:39 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-1-11 22:37
啲人眼中嘅寶 一定喺樓
利申我唔喺 但亦覺無可厚非
因為糧食可以從他方買入 除非兵荒馬亂

其實俾我我都寧願食一般菜,有機菜的價錢真的有點不符合經濟效益。係香港耕田其實係件好奢侈的事,住都成問題,啲人點會覺得係寶。但係天棚露台環境係點都無可能取締到農田的條件,玩下就得。
回復

hohojohn 發表於 2021-1-11 22:37:13 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-10 00:31
土壤差其實好易搞,係人先難搞,因為塊地一開四,比較雜。城市不斷向外發展,新界遲早變舊界,農地愈來愈 ...

啲人眼中嘅寶 一定喺樓
利申我唔喺 但亦覺無可厚非
因為糧食可以從他方買入 除非兵荒馬亂
大規模農業 相比一塊小耕地 多數會犧牲後者
而且本地農業利潤暫時都未可匹敵地產利潤  受益人又唔夠多

一般消費者只要平又靚 理得你咁多嘢
本地農產品有咩優勢 非買不可 所以只可以做熟客
冇呢種非買不可嘅價值觀 就冇相應嘅配套
都未計咩sustainable呀環保呀碳足跡呀 咁長遠

或者與其執著一塊半塊農地(有就梗喺正啦)
如果利用外牆天棚露台 花園平臺公園.....化整為零
將種植徹底內化 融入城市 會唔會更可行
回復

psyche 發表於 2021-1-10 23:28:26 |顯示全部樓層

回lamkaicheung:

有些有有些沒有,不記得了,雖然頭啖很酸但有回甘,很有果味,始終和街買的有分別,事實上我們就只有雞屎、花生麩和骨粉三種基本肥料,高級一點的如早古肥很少用,因為價錢較貴,不過很有效。
回復

lamkaicheung 發表於 2021-1-10 21:41:20 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-8 20:28
蕃茄我一定係等到全熟先摘來吃,但今次種的好酸。

psyche 大,有冇落花生麩肥或骨粉呢,種呢食嘅植物落呢两種肥是最理想,落咗菜都甜好多!
回復

freddywongdy 發表於 2021-1-10 08:05:47 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-8 20:28

仲有試味報告添!
回復

psyche 發表於 2021-1-10 00:55:23 |顯示全部樓層
有時夜深人靜,就好鍾意拎啲種子出黎欣賞下,自high下,閱讀下個包裝咁,其實落田真係好開心,就算冇得種都希望幻想下。

回復

psyche 發表於 2021-1-10 00:31:21 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-1-4 10:00
人事最難呀~
土壤差 花錢花心機 總有改善
不過感覺元朗 愈來愈人氣旺

土壤差其實好易搞,係人先難搞,因為塊地一開四,比較雜。城市不斷向外發展,新界遲早變舊界,農地愈來愈珍貴,但啲人眼中只有樓,唔識咩係寶。
回復

psyche 發表於 2021-1-8 20:28:16 |顯示全部樓層

薯仔味道也但淡,土地肥力不夠,可能要養隻牛幫幫手改善生態循環。

西蘭花的命運將會如何,會有收成的一天嗎?

回復

freddywongdy 發表於 2021-1-4 12:14:39 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-4 08:15
冇咁嚴重~種得好差呢,有排學。但種菜同種花又唔同,種完仲有得食,好滿足。 ...

咁又係!有得種又有得食有回報!
回復

hohojohn 發表於 2021-1-4 10:00:49 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-4 08:17
可能續租,可能全撤,他方難覓因要位置好,只能說租借總要面對很多問題,人事、地理、災害等,一方不協調 ...

人事最難呀~
土壤差 花錢花心機 總有改善
不過感覺元朗 愈來愈人氣旺
要去啲山旯旮嘅地方先至得
但交通又唔方便

回復

psyche 發表於 2021-1-4 08:19:51 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2021-1-3 11:39
蕃茄種得很好,肥美蘿蔔也很吸引。繼續努力!

不好,地太瘦了,全部營養不良,同以往種的差得遠了。
回復

psyche 發表於 2021-1-4 08:17:56 |顯示全部樓層
hohojohn 發表於 2021-1-3 23:03
租約期滿會變成點呀
喺咪代表要撤退
咁辛苦準備 又要另覓他方

可能續租,可能全撤,他方難覓因要位置好,只能說租借總要面對很多問題,人事、地理、災害等,一方不協調就很難繼續。
回復

psyche 發表於 2021-1-4 08:15:09 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-1-3 22:43
Psyche大 轉行種菜添而家!大豐收正吖!

冇咁嚴重~種得好差呢,有排學。但種菜同種花又唔同,種完仲有得食,好滿足。
回復

hohojohn 發表於 2021-1-3 23:03:53 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2021-1-2 21:58
蕃茄快啲熟啦唔該,租約快期滿了! 羽衣甘藍得三棵,花墟啲種子斷哂貨,死死地氣幫襯現成苗10蚊得三棵,好珍 ...

租約期滿會變成點呀
喺咪代表要撤退
咁辛苦準備 又要另覓他方

早個禮拜响花墟
都重見到大把羽衣甘藍
咁快就斷貨
回復

12下一頁