新手種生菜求教

作者: chrishoi2 發表于 2020-1-16 10:53:30
4136 14
請問點解啲葉咁瘦同長?係唔夠太陽?泥深6cm係咪唔夠?
fionfionfion 發表於 2020-4-15 16:53:09 來自手機 |顯示全部樓層
試過在屋內水耕生菜,夜晚長開太陽燈,但效果也不太理想,放棄了
回復

yunge0 發表於 2020-2-29 20:00:42 來自手機 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2020-1-20 17:40
哦~你送比嘅風雨蘭種子宜家喺花槽種緊,之前被雀仔扯斷咗啲,好似剪咗頭髮咁,希望兩年後有得做開花報告 ...

我都試過風雨蘭種球無故被掘起,有好些老葉斷了。但重種後不久有開花。風雨蘭球在花在,生命力頑強。
回復

Aqualee 發表於 2020-2-25 20:07:18 |顯示全部樓層
植物 發表於 2020-2-10 02:35
新手一問如果沒有太陽!!轉用太陽燈O唔OK的??

可以,但好費電的,我試過用種植光管效果也比不上陽光.曾經看過美國人用鏀光燈於室內
回復

B17 發表於 2020-2-10 12:29:30 |顯示全部樓層
回復

植物 發表於 2020-2-10 02:35:06 |顯示全部樓層
新手一問如果沒有太陽!!轉用太陽燈O唔OK的??
回復

psyche 發表於 2020-2-9 21:39:46 來自手機 |顯示全部樓層
窗台種? 放棄吧,種生菜由出子葉那刻已經要由朝到黃昏不停曬住,沒全日照不行。
回復

chrishoi2 發表於 2020-1-20 17:40:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-17 21:06
其實我都唔種農作物,以前種過盆辣椒仔,放窗邊,冇特別打理,自己開花仔,自己結椒,種到殘就掘咗佢,唔 ...

哦~你送比嘅風雨蘭種子宜家喺花槽種緊,之前被雀仔扯斷咗啲,好似剪咗頭髮咁,希望兩年後有得做開花報告啦
回復

B17 發表於 2020-1-17 21:06:10 來自手機 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2020-1-17 15:34
請問點樣至令盆辣椒仔唔會生得太大棵又有辣椒收?我宜家都喺花槽種緊,不過用細盆又好似唔係幾健康,用大 ...

其實我都唔種農作物,以前種過盆辣椒仔,放窗邊,冇特別打理,自己開花仔,自己結椒,種到殘就掘咗佢,唔再種了!
回復

chrishoi2 發表於 2020-1-17 15:34:05 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-1-16 13:34
最好有花園,係地面開行田出來種,天台可以用箱種,室內可以種盆辣椒仔

請問點樣至令盆辣椒仔唔會生得太大棵又有辣椒收?我宜家都喺花槽種緊,不過用細盆又好似唔係幾健康,用大盆又好快向橫伸展,請問如果想移入室內種大概應該用幾大個盆至合理?
回復

chrishoi2 發表於 2020-1-17 15:27:21 來自手機 |顯示全部樓層
報告:我家窗戶向南,冬天有太陽直曬幾個鐘,不過睇其他posts啲達人話隔住玻璃就曬唔到?所以今日即刻搬晒啲菜出花槽,大發泡膠箱太大,打算過兩日再去買過啲深嘅盤,希望有改善啦,多謝各位賜教
回復

bombo 發表於 2020-1-17 09:07:44 |顯示全部樓層
chrishoi2 發表於 2020-1-16 21:10
唔該,咁我轉用深啲嘅箱同攞返出花槽種,不過怕唔怕比雀仔食晒?

唔夠 direct 太陽 because of the buildings around your flat.  Use growing light if possible.
回復

chrishoi2 發表於 2020-1-16 21:10:21 來自手機 |顯示全部樓層
唔該,咁我轉用深啲嘅箱同攞返出花槽種,不過怕唔怕比雀仔食晒?
回復

B17 發表於 2020-1-16 13:34:43 來自手機 |顯示全部樓層

最好有花園,係地面開行田出來種,天台可以用箱種,室內可以種盆辣椒仔
回復

lamkaicheung 發表於 2020-1-16 11:58:59 來自手機 |顯示全部樓層

轉用發泡大膠箱,泥填滿膠箱肯定有驚喜!
回復