雜迷 (2020)

作者: B17 发表于 2020-1-3 12:18:02
16713 210
freddywongdy 發表於 2020-7-2 09:48:27 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-30 16:44
我室內都破30度,日日焗爆米花
自從花架移離西斜牆壁,光管換成LED,的確有改善,溫度對迷岩好大影響
...

我覺得係光照問題呢!
B17 發表於 2020-7-1 22:52:46 |顯示全部樓層

靚女,望鏡頭,笑
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-A007.jpg

Starry Night冇份合照都咪扁哂嘴
Sinn. KL's Starry Night-2020-B005.jpg

無名紫側邊嗰個入咗鏡,行開啦
B17 發表於 2020-6-30 16:44:31 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-6-29 18:51
B大你就艷福不淺,咁多lady,仲開咗咁多花,我啲就慘,日日三十幾度烤焗、棵棵唔見得人 ...

我室內都破30度,日日焗爆米花
自從花架移離西斜牆壁,光管換成LED,的確有改善,溫度對迷岩好大影響

下面呢盆係126樓嘅母株,無長停頓,於是剪頂。母株掉到高溫窗邊,奇怪恢復生長開花。究竟熱影響大還是天然光影響大呢?
Sinn. Nora's Snow White-2020-A003.jpg
rwgplant 發表於 2020-6-29 18:51:41 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-29 18:42
五位lady,大駕光臨

B大你就艷福不淺,咁多lady,仲開咗咁多花,我啲就慘,日日三十幾度烤焗、棵棵唔見得人
B17 發表於 2020-6-29 18:42:02 |顯示全部樓層

五位lady,大駕光臨
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-A006.jpg
B17 發表於 2020-6-28 00:19:39 |顯示全部樓層
怪!122樓lady越開越靚,真要十日八日先完全開盡
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-B004.jpg
B17 發表於 2020-6-27 18:41:35 |顯示全部樓層
long time no see,甩色公主
Sinn. Nora's Snow White-2020-003.jpg
B17 發表於 2020-6-25 23:18:44 |顯示全部樓層

#81樓 red lightning斷頭再發芽,一個月見冧
Sinn. Ozark Red Lightning-2020-A006.jpg
carriez 發表於 2020-6-25 20:21:34 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-25 18:12
之前有人話少見miriam g,其實呢隻分過廿棵,不過又真係好少見花照,唔通9死1生
疏芽時順手 ...

miriam g好靚,要睇好野係要時間等候
MasterTT 發表於 2020-6-25 18:14:04 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-25 18:12
之前有人話少見miriam g,其實呢隻分過廿棵,不過又真係好少見花照,唔通9死1生
疏芽時順手 ...

有芽嘅話,排miriam g

B17
未得閑搞,到時請早  發表於 2020-6-25 18:34
B17 發表於 2020-6-25 18:12:24 |顯示全部樓層
疏芽時順手保留下來

另一盆mercurial lady,朵花用咗5-6日先完全張開,不過慢工冇出細貨
Sinn. AQ's Mercurial Lady-2020-B00.jpg

stone's jessica,明艷照人
Sinn. Stone's Jessica-2020-004.jpg
MasterTT 發表於 2020-6-24 18:33:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-24 18:28
caitlin sport又K花

B大迷岩,好正呀!
B17 發表於 2020-6-24 18:28:56 |顯示全部樓層
caitlin sport又K花
Sinn. Caitlin Sport-2020-A003.jpg

orange blossom,越來越白
Sinn. Nora's Orange Blossom-2020-007.jpg

super orange,一月一次花,保持orange
Sinn. Supper Orange-2020-006.jpg

stone's nate
奇怪,初來光管都種到開花,之後就一朵起兩朵止,舊年罷工,移去窗邊終於起花!冇陽光不歡?
Sinn. Stone's Nate-2020-A004.jpg

以前較近西斜牆,牆身熱力不斷滲出,影響生長,今年轉位擺,整體比舊年好

呢堆直接放西面窗,照理頂唔住,但又生長得唔錯,怪!

評分

查看全部評分

小雷子 發表於 2020-6-20 17:54:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-20 17:49
最差嗰個係我,種咗4年,只係分過17次

其實我有嘢想問好耐,唔知道應唔應問!

B17
唔慌好嘢!唔知道應唔應問,咁PM問囉!  發表於 2020-6-20 17:56
B17 發表於 2020-6-20 17:49:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-20 17:11
小雷子種花真係咁差咩?

最差嗰個係我,種咗4年,只係分過17次
MasterTT 發表於 2020-6-20 17:43:49 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-20 17:09
又或者畀孖T,佢種芽仔多,量產,再分享!

真係好多芽,sunshine成堆生緊出嚟!
小雷子 發表於 2020-6-20 17:11:16 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-20 17:09

小雷子種花真係咁差咩?
B17 發表於 2020-6-20 17:09:34 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-20 17:06
唔好呀!成日玩人!

小雷子 發表於 2020-6-20 17:06:48 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-6-20 17:06
冇呀!有都攞出來抽簽

唔好呀!成日玩人!
B17 發表於 2020-6-20 17:06:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-6-20 17:02
哈哈!有側芽未?

冇呀!有都攞出來抽簽