雜蔭 (2020)

作者: B17 发表于 2020-1-2 23:42:28
7494 70

影張合家歡先 遲下有啲一去不返

再分組出鏡,先來yellow bird,一唔靚就種新,越來越多,救命!
Thad's Yellow Birds-2020-A001.jpg

Jim's Specialty又3盆,好在中間太黃,決定唔要
Jim's Specialty-2020-001.jpg

Aloha Mauna Loa左邊嗰盆太醜樣,等右邊一盆穩定,即掉
Aloha Mauna Loa-2020-002.jpg

Star of Bethlehem,原本嗰盆爛根,重植兩盆,兩盆只許留一盆
Star of Bethlehem-2020-A002.jpg

未知是否真身的Lilacina 'Panama White'
Lilacina 'Panama White'-2020-001.jpg

最後大堆頭的strawberry patch,大的當然留低,另外兩盆,睇情況
Strawberry Patch-2020-A001.jpg

freddywongdy 發表於 2020-12-14 08:04:15 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-12-13 21:52
咁,快啲餵飽佢啦

哩棵寄人籬下,要成日谷肥好難呢!
B17 發表於 2020-12-13 21:52:46 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-12-13 21:33
今年冇比花肥,開得一朵咁大把!

咁,快啲餵飽佢啦
freddywongdy 發表於 2020-12-13 21:33:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-12-13 17:05
兩盆Aloha Mauna Loa葉片不美,花倒有幾朵可賞

喜蔭

喜蔭

今年冇比花肥,開得一朵咁大把!

靚! 花和葉都很美!  發表於 2020-12-14 19:05
B17 發表於 2020-12-13 17:05:31 |顯示全部樓層
兩盆Aloha Mauna Loa葉片不美,花倒有幾朵可賞
Aloha Mauna Loa-2020-A008.jpg

好鮮艷啊  發表於 2020-12-13 17:27
小君 發表於 2020-11-18 12:58:33 |顯示全部樓層
好靚啊
B17 發表於 2020-11-17 22:35:33 |顯示全部樓層
可能天氣涼咗,另一盆較細strawberry patch,都有雙色花
Strawberry Patch-2020-D002.jpg
己己另 發表於 2020-11-2 23:16:43 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-10 18:50
左邊黃鳥軟哂,爛根!唔知點解喜蔭總是難逃爛根命運!

原來會咁嘅。我的黃鳥也是剛爛莖,但插枝浸水花又照開。
B17 發表於 2020-11-2 18:26:57 |顯示全部樓層
寒冬是喜蔭克星,來張合照,對部份喜蔭,可能是遺照
B17 發表於 2020-10-5 18:32:33 |顯示全部樓層

strawberry patch好耐冇見雙色花
Strawberry Patch-2020-C004.jpg
Ming36 發表於 2020-8-24 18:43:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-8-24 18:17
仍然差少少

差唔多啦!收貨,今年收爐。
減光,真係有啲用
B17 發表於 2020-8-24 18:17:35 |顯示全部樓層
仍然差少少
Star of Bethlehem-2020-A007.jpg
B17 發表於 2020-8-2 11:24:38 |顯示全部樓層
看來今年沒有星星
Star of Bethlehem-2020-B005.jpg
Star of Bethlehem-2020-A006.jpg
wingwing2009 發表於 2020-7-11 11:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-7-10 20:12
買時有冇影低名牌相?
我估可能係 chocolate cream!

就係太開見到幾樣家中冇既喜蔭,冇影相
應該唔係chocolate cream, Chicolate cream我已有....

唔該晒雷大
carriez 發表於 2020-7-11 08:59:45 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-7-6 23:57
仍然冇星,特別在一亂字

雖然無星,但次次開都各有特式,會好期待
小雷子 發表於 2020-7-10 20:12:39 來自手機 |顯示全部樓層
wingwing2009 發表於 2020-7-9 22:37
請問各位大大,有冇人知呢個係咩喜蔭?上星期係bun bun買,但尋日清泥時唔知放左個名牌去左邊,搵唔返佢個 ...

買時有冇影低名牌相?
我估可能係 chocolate cream!
B17 發表於 2020-7-10 18:50:02 |顯示全部樓層
左邊黃鳥軟哂,爛根!唔知點解喜蔭總是難逃爛根命運!
Thad's Yellow Birds-2020-A002.jpg
Ming36 發表於 2020-7-9 22:46:08 來自手機 |顯示全部樓層
仍然冇星,特別在一亂字

我未試過有其中一片花瓣是全粉紅,其實幾靚呀!
wingwing2009 發表於 2020-7-9 22:37:52 來自手機 |顯示全部樓層
請問各位大大,有冇人知呢個係咩喜蔭?上星期係bun bun買,但尋日清泥時唔知放左個名牌去左邊,搵唔返佢個名
chuyat10 發表於 2020-7-7 08:44:46 來自手機 |顯示全部樓層
仍然冇星,特別在一亂字

主角配角好多花啊!
1234下一頁