肉肉迷你盆

作者: little_stone 发表于 2019-12-19 12:54:02
7351 114

開個新帖
記錄一下迷你盆嘅狀態
全部係4cm口徑盆
lamkaicheung 發表於 2019-12-19 20:41:03 來自手機 |顯示全部樓層
努力揍大佢哋,將來定必七彩繽紛!
little_stone 發表於 2019-12-19 21:52:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-19 20:41
努力揍大佢哋,將來定必七彩繽紛!<span class="emoji emoji1f389"></span>

冇架啦,係得咁大架啦
冇位又想集郵,就唯有用迷你盆啦
啱啱先剪完根,出年入秋又會再剪,每年剪一次
lamkaicheung 發表於 2019-12-19 23:34:21 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-12-19 21:52
冇架啦,係得咁大架啦
冇位又想集郵,就唯有用迷你盆啦
啱啱先剪完根,出年入 ...

永遠向前 永不停步  尋求理想 始終達到
我經常掛在嘴邊的時間廊!
我同樣地也不斷在集緊郵,現在還是不斷招兵買馬,目的就是想廣大自己版圖!
little_stone 發表於 2019-12-20 10:56:40 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-19 23:34
永遠向前 永不停步  尋求理想 始終達到
我經常掛在嘴邊的時間廊!<span class="emoji emoji1f606"></span><span class="emoji emoji1f606[/ ...

加油!一齊努力
有朝一日我發咗達,就可以種大佢哋啦~
不過我覺得好多景天都係細盆易打理
little_stone 發表於 2020-1-23 18:45:48 來自手機 |顯示全部樓層

一籃迷你肉

將大部份中盆(8-10cm)都剪根換做迷你盆

王子送嘅藍石蓮好藍

種咗差不多一年嘅鼻屎苗

控養下仲係咁鼻屎
GW1225 發表於 2020-3-26 13:04:37 |顯示全部樓層
想請教, 如果唔想用用生得太大, 係唔係一年修一次根? 仲有什麼要留意?
地方有限, 集郵意慾無限

唔想佢大真係要每年修根。同埋好似十郎咁講除下側芽  發表於 2020-10-10 16:10
chuyat10 發表於 2020-3-26 15:25:05 來自手機 |顯示全部樓層

迷你控養學緊石子小姐,真係冇地方俾佢地瘋長,有D要剪根,有D要除去側芽,咁先可以種多幾盆。
little_stone 發表於 2020-10-10 16:24:16 來自手機 |顯示全部樓層
天台大修加肺炎
雖然好彩唔駛搬走啲植物,但因為缺乏照顧(根本自生自滅),好多肉肉都枯乾咗,尤其係遮雨遮陽塊膜吹開咗,更加係一整籃肉報銷

尚存嘅仲好靚。

殺唔死你嘅,會使你更堅強美麗
zoka 發表於 2020-10-10 18:08:18 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-10 16:24
天台大修加肺炎
雖然好彩唔駛搬走啲植物,但因為缺乏照顧(根本自生自滅),好多肉肉都枯乾咗,尤其係遮雨 ...

石子師姐呢堆一定遇強愈強,愈嚟愈靚(о´∀`о)
MasterTT 發表於 2020-10-10 20:08:42 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-10 16:24
天台大修加肺炎
雖然好彩唔駛搬走啲植物,但因為缺乏照顧(根本自生自滅),好多肉肉都枯乾咗,尤其係遮雨 ...

唔錯呀!好肥美,種得好呀!

謝謝讚賞!  發表於 2020-10-10 20:09
little_stone 發表於 2020-10-10 20:11:45 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2020-10-10 18:08
石子師姐呢堆一定遇強愈強,愈嚟愈靚(о´∀`о)

謝謝,大家互勉
yunge0 發表於 2020-10-10 20:48:47 來自手機 |顯示全部樓層
遮雨棚頂得到紅雨算是不錯。祝剩下來的多肉長得更強盛吧!

謝謝!  發表於 2020-10-11 09:17
小雷子 發表於 2020-10-10 22:33:41 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-10 20:11
謝謝,大家互勉<span class="emoji emoji1f4aa"></span>

自生自滅都咁靚,你唔洗擔心,專心湊女!

死咗好多兔,好傷心呀~  發表於 2020-10-11 09:17
little_stone 發表於 2020-10-26 17:04:24 |顯示全部樓層

王子送嘅紅寶石:

lamkaicheung 發表於 2020-10-26 21:48:26 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-10-26 17:04
王子送嘅紅寶石:

厲害石子,紅寶石你種都有年半有多啦,仲見佢哋係倒犀利!
little_stone 發表於 2020-10-27 08:45:22 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-26 21:48
厲害石子,紅寶石你種都有年半有多啦,仲見佢哋係倒犀利!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f600"></span> ...

王子送嘅比較命硬
以前自己買嘅好難渡夏
little_stone 發表於 2020-12-12 17:09:58 |顯示全部樓層
呢啲時節,最啱入貨

下星期天氣轉冷,各位花友大大注意保暖丫~

taxitang 發表於 2020-12-12 22:08:26 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-12-12 17:09
呢啲時節,最啱入貨

最喜歡阿爾巴的類似果凍色。
zoka 發表於 2020-12-13 20:35:32 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2020-12-12 17:09
呢啲時節,最啱入貨

粒肥奶酪好圓呀~~~
秋天真係入貨好時機