肉肉迷你盆

作者: little_stone 發表于 2019-12-19 12:54:02
7366 114

開個新帖
記錄一下迷你盆嘅狀態
全部係4cm口徑盆
little_stone 發表於 2021-6-5 09:47:21 來自手機 |顯示全部樓層
記錄一下
之前天熱,之後又落雨
死咗一棵紅爪、白玉奶、烏木雜,其他尚算健康
不過迷你盆嘅生長速度比我想像中快
好多都根生爆盆,但我又唔想夏天咁熱黎換盆...
唉,唔知捱得幾耐呢
回復

little_stone 發表於 2021-4-5 15:30:14 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2021-4-3 18:46
師姊種得好靚~品種又多~~忍唔住搭訕~~
羅密歐同庫蘇有令人驚艷既感覺~ ...

謝謝大大欣賞呀!
烏木好多品種都真係好靚架
回復

Scar 發表於 2021-4-3 18:46:19 |顯示全部樓層
師姊種得好靚~品種又多~~忍唔住搭訕~~
羅密歐同庫蘇有令人驚艷既感覺~
回復

little_stone 發表於 2021-4-3 16:42:43 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-3-30 10:58
啲仔大埋成個花球咁應該會仲靚<span class="emoji emoji1f60d"></span>

謝謝賞花
唔知生唔生到咁大呢
始終係迷你盆,根部生長受限制,肉肉都無法生太大
回復

zoka 發表於 2021-3-30 10:58:37 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-3-27 17:22
迷你盆都可以爆多頭,實在太開心啦手!

啲仔大埋成個花球咁應該會仲靚
回復

little_stone 發表於 2021-3-27 17:22:57 來自手機 |顯示全部樓層
迷你盆都可以爆多頭,實在太開心啦手!
回復

little_stone 發表於 2021-3-20 16:15:15 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-3-20 13:27
好羡慕,乜品種都有<span class="emoji emoji1f60d"></span>

集郵集上癮
回復

zoka 發表於 2021-3-20 13:27:14 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-3-19 11:28
香蕉奶昔咁嘅色嘅 香蕉美人

好羡慕,乜品種都有
回復

little_stone 發表於 2021-3-19 11:28:31 來自手機 |顯示全部樓層
香蕉奶昔咁嘅色嘅 香蕉美人

呢位新歡甚得我心

肥得制,我已經分唔到係魯氏定藍石蓮

根大贈美嘅子持錦都早已服盆
回復

little_stone 發表於 2021-1-18 11:41:26 來自手機 |顯示全部樓層
秋冬生長好季節
葉插出咗好多葉

之前以為冰莓綴化,而家睇落似係群生

以下新買
果凍化,白得通透,仲有少少粉尖

恨咗好耐,希望養出黑邊

播種嘅小苗仲係超級細,所以又買咗兩棵,呢棵其中一棵

烏木系,不同品種,差唔多樣

烏木雜小苗
回復

little_stone 發表於 2021-1-17 21:11:44 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-17 20:36
我仲以為白玉奶係水光針<span class="emoji emoji1f602"></span>
不過太多交種,真係難分難解,係蘋果比較明顯<span class="emoji emoji1f602[ ...

應該你啱
網上話通透嘅狀態係水光針
回復

zoka 發表於 2021-1-17 20:36:35 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-17 19:35
有蘋果奶<span class="emoji emoji1f601"></span><span class="emoji emoji1f601"></span>
左一奶酪雜應該係水光針?

我仲以為白玉奶係水光針
不過太多交種,真係難分難解,係蘋果比較明顯
回復

little_stone 發表於 2021-1-17 19:35:47 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-11 14:39
石子師姐原來係奶媽嚟<span class="emoji emoji1f602"></span>好多奶呀<span class="emoji emoji1f60d"></span>
係咪有蘋果奶同水光針?@@ ...

有蘋果奶
左一奶酪雜應該係水光針?
回復

little_stone 發表於 2021-1-17 19:34:01 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2021-1-10 20:40
我估最左上角係桃美人,其他就唔認識啦!

開估

左一係奶酪sp, 養咗兩年,上年夏天肺炎冇返天台,乾到甩咗好多葉,但都好頑強生存落去
而家有新葉,粉紅色,仲有唔太明顯嘅尖尖 非常滿足~

左二蛋黃奶都渡過一個肺炎夏
桃蛋(腰子蛋)就喺室內渡夏
回復

little_stone 發表於 2021-1-13 15:50:56 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-13 13:06
仲要到時叫保安叔叔唔好淋水呀<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span> ...

係丫
到時要拉起遮雨墊,如果唔係c緊
回復

zoka 發表於 2021-1-13 13:06:38 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-13 11:06
超大風
但夏天熱起上黎都唔惹小,同近海濕度超高
今年佔到個好位,正午時入陰影處,希望渡 ...

仲要到時叫保安叔叔唔好淋水呀
回復

little_stone 發表於 2021-1-13 11:06:43 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-13 09:52
師姐種天台夠通風,夏天控水加遮陽應該無問題<span class="emoji emoji263a"></span>️
等睇你種到佢pink pink呀(´∀`) ...

超大風
但夏天熱起上黎都唔惹小,同近海濕度超高
今年佔到個好位,正午時入陰影處,希望渡夏會容易啲啦~
回復

freddywongdy 發表於 2021-1-13 10:57:11 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-1-13 09:50
青bb嗰棵係象牙,唔會點紅架,有啲人會嫌佢無色水,但薄荷綠都好迷人️ ...

唔一定要又紅又橙先靚嘅!
綠色都可以好多變化呢!

講得無錯呀(о´∀`о)  發表於 2021-1-13 13:05
回復

zoka 發表於 2021-1-13 09:52:24 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2021-1-12 19:23
所以我好鐘意園藝館,搵到好多同好
我棵糖豆好細,希望唔好夏天時又神隱啦 ...

師姐種天台夠通風,夏天控水加遮陽應該無問題
等睇你種到佢pink pink呀(´∀`)
回復