一串紅

作者: lamkaicheung 發表于 2019-12-14 12:22:27
1490 12
在4月份king3xxxx花友手上分享回來,當時還是小苗一棵,也不知她的名字,養咗幾個月開始冒出花冧,花雖然係見到細細粒,但也是確認唔倒佢係乜嘢植物,因為未原全開晒就謝咗!
攝19/8/5
攝19/8/9

唔知係咪天氣熱,啲葉開始係咁甩,甩下一啲甩下一啲甩淨頂頭幾片,甩到個人到心方方,又揾唔倒原因佢點解會咁,真係一頭霧水,等到秋重天氣又涼爽翻少少,好好彩啲葉也長回來, 真係驚到一額汗呀!
在園藝咁啱花友帖出花照,同我種植嘅紅花一樣,所以也找緊機會問問花友紅花的名字!
攝19/12/23
今日的一串紅,真的開出紅當當一串串囉!
功課又完成了!好嘢又 pass!
川流不息 發表於 2020-1-1 15:22:47 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-31 20:02
咁樣我再等下㖭,等師姐post 新帖,再來你倒踩場!
就快新的一 ...

多謝! 搬屋就唔好喇~ 太辛苦

我都祝師兄身體健康, 家裡花團錦簇! 生生不息! 花開富貴~
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-31 20:25:42 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-12-31 20:13
紅花串串開花不斷,很驚喜啊!<span class="emoji emoji1f44f"></span>

謝謝yunge大到訪賞花,等佢開完花就試剪枝插水繁殖,整多幾盆來過視覺衝擊!
yunge大新年快樂呀!
回復

yunge0 發表於 2019-12-31 20:13:54 來自手機 |顯示全部樓層
紅花串串開花不斷,很驚喜啊!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-31 20:02:34 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-12-31 19:39
師兄都俾高帽我戴喎~

我加左好多架喇~ 種到有花先有得post    ...

咁樣我再等下㖭,等師姐post 新帖,再來你倒踩場!
就快新的一年,在這祝川大大新年快樂,花不停種不停開,季季有花睇,年年換大屋,花開富貴!
回復

川流不息 發表於 2019-12-31 19:39:56 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-31 18:57
謝謝川大讚賞,喺呢新的一年有冇咩大計劃,係時間續啲續啲加翻啲綠植佈置下居所,等花友們再次欣賞大大手 ...

師兄都俾高帽我戴喎~

我加左好多架喇~ 種到有花先有得post
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-31 18:57:53 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2019-12-30 19:48
好靚呀! 襯晒節日好意頭~

謝謝川大讚賞,喺呢新的一年有冇咩大計劃,係時間續啲續啲加翻啲綠植佈置下居所,等花友們再次欣賞大大手勢!
回復

川流不息 發表於 2019-12-30 19:48:42 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-12-27 15:03
update 下先
紅噹噹一串紅,原來都幾襟開襟睇, 持續十幾日啦,聖誕節都過埋仲不斷開花,睇嚟 ...

好靚呀! 襯晒節日好意頭~
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-27 15:03:15 來自手機 |顯示全部樓層
update 下先
紅噹噹一串紅,原來都幾襟開襟睇, 持續十幾日啦,聖誕節都過埋仲不斷開花,睇嚟個勢都幾强都應該可以過埋農曆年初一!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-14 23:18:41 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-12-14 22:33
好壯,紅噹噹啱晒聖誕節啦!

希望紅花能開到聖誕節, 咁就beautiful啦!
回復

freddywongdy 發表於 2019-12-14 22:33:52 |顯示全部樓層
好壯,紅噹噹啱晒聖誕節啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-14 18:51:56 |顯示全部樓層
F大大先多謝你,講咗她的名字我聽!
再謝謝師兄提點,肥水我有給她不過係两星期俾一次,等我再加密少少,轉一星期給一次肥先俾佢!
回復

Forumdata 發表於 2019-12-14 17:16:32 來自手機 |顯示全部樓層
厲害厲害,開花時可多加肥力
回復